Mam pytanie ktore pewnie nurtuje wielu z Was, a temat mozliwe ze byl juz walkowany. Poniewaz na forum nic nie znalazlem bo byly tresci dorabiania calych szyb to czy jest mozliwosc dociecia w celu zmniejszenia, czy sa jakies specjalne warunki np: tylko w lini prostej czy cos w tym stylu?
jedną z metod jest cięcie piaskarką.. materiałem roboczym jest piasek. trzeba tylko mieć odpowiednią dysze.
ciąć możesz dowolnie. jak masz wprawe to nawet serduszko na przedniej szybie możesz wyciąć :]
Trójkąt / 2006-02-19 17:38:26 /
Ja umiem wycinać tylko pajęczynki :(
Mysza liil (EM) / 2006-02-19 17:53:20 /
jezeli masz klejona szybe to mozna docinac,mam takiego fachowca w Warszawie
Czyli da sie samemu nawet :-) to fajnie ciekawe tylko ile szyb pojdzie zanim sie uda. A tak powaznie to wciaz mysle zeby ten dach obnizyc w Mad Maxie w koncu jeszcze nie jest zaczete malowanie. Czyli co trzeba miec zeby to zrobic bo sprezarke mam, jakis pistolet czy jak to sie tam zwie ...
mysle ze lepiej to daj fachowca:)
cichymk / 2006-02-19 20:15:38 /
kiedys probowałem przerabiac ten temat. I ot trzeba by szybe rozhartowac najwierw, potem dociac i zahartowac dodajac odpowieni ( taki jak wczesniej kszatłt).. Roboty od groma, koszta straszne... ALe dla chcącego nic trudnego... ;)
michalch83 / 2006-02-19 22:17:09 /
Czyli jasne szkoda zachodu. W Szczecinie jeden gosc ma Warszawe z obnizonym dachem w sezonie zajezdza czasem na wybrzeze moze jego podpytam chyba ze pleksje wstawil :-)
Zapytam się znajomego, gdzie dorabiał boczne, hartowane, szyby. U niego to nie było skomlikowane, bo nie były gięte. Widziałem jak przednią koleś ciął diaksem, ale już była pęknięta...
radzieckii / 2006-02-20 16:10:46 /
Wlasnie caly problem tkwi w przodzie i tyle fajnie jak bylo by to mozliwe (i mozliwie tanie) wtedy bym na 100 obnizyl dach:-)
Acha pewnie wiele osob by jezdzilo nalesnikami ;-P
już pisałem nie ma problemu z docięciem szyby, cena ok 100zl przód, dorobienie bocznych drzwiowych 150zl
Do PAJAKA> A jak sprawdzic czy szyba jest klejona oczywiscie nie bijac jej:-) mam z grani 81 fabrycznie przyciemniane moze to pomoze w identyfikacji. Aha czy jak bym mial narysowane linje do ciecia czy to by wystarczylo bo wjezc auto 600 klockow to troche daleko a tak to bym wyslal.
patrząc na kant szyby powinieneś widzieć dwie warstwy szkła przedzielone folią, jeżeli tego nie widzisz to masz szybe hartowaną, oczywiście że przywozisz samą szybe z zaznaczoną linią cięcia a nie samochód :)
Przednie szyby z folią weszły do użytku mniejwięcej razem z trzypunktowymi pasami bezpieczeństwa. Więc wydaje mi się, że wszystkie Granady i Capriki mają szybe z folią. Od kiedy szyby z folią są konieczne do homologacji to nie wiem... ale może Krk4m?? :p
bartek nowakowski / 2006-02-21 16:48:21 /
Dzieki wszystkim za wypowiedzi teraz zostaje mi tylko sie nad tym zastanowic Pozdrawiam !
Od samego poczatku produkcji Capri w katalogach byly zarowno szyby hartowane jak i laminowane, nie wiem od czego zalezalo jakie montowali (na Stany byly tylko laminowane), dopiero w mk3 byly juz tylko laminowane
camaro / 2006-02-21 21:30:51 /