logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » tematy prawne » rejestracja pojazdu

rejestracja pojazdu

panowie mam pytanie odniośnie rejestracji pojazdu , mianowicie udało mi się zdobyc dokumenty wraz z podłużnicą z numerami:) tabliczki znamionowe i tablice rejestracyjne wszystko niby ok ,ale włascicielod którego kupiłem (złom) kupił auto od goscia z dowodu rejestracyjnego ,i nie przerejestrował go. ja mam spisaną umowę z gosciem z dowodu rejestracyjnego i tu pytanie czy zarejestruje taki pojazd po zrobieniu przeglądu i opłaceniu oc? ( chciałem spisac umowę z gościem od którego kupiłem ale on się bał o karę za brak oc że nie opłacał od 1993 roku)

paweł29 / 2017-01-15 19:27:30 /

Pomijając fakt pisania bzdur w Twoim poście...
Nie możesz mieć umowy z gościem z dowodu bo ten pewnie fakt sprzedaży zgłosił w swoim urzędzie komunikacji i jak Ty teraz pójdziesz z inną umową to Ci go nie zarejestrują.

Popcio Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 19:39:59 /

Jak facet od którego kupiłeś podpisał umowę z tym z dowodu to Ty musisz podpisać z osobą od której kupiłeś. Inaczej może być przypał dość duży i nie tylko jest to kwestia nie zarejestrowania auta.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 20:18:17 /

dobra a jak będe miał umowę z tym gosciem który mi sprzedał to wszystko bedzie ok?

paweł29 / 2017-01-15 20:24:26 /

tak

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 20:26:24 /

No i oczywiście musisz mieć jeszcze poprzednią umowę czyli właściciela z dowodu z tym co to od niego kupiłeś. Musi być ciągłość umów.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 20:27:11 /

no to bede miał mam wszystkie dane goscia z dowodu tylko goscia od którego kupiłem mam dokładne dane ale brak numeru dowodu i pesel....mogą się doczepic do tego?

paweł29 / 2017-01-15 20:30:17 /

I miał racje że się bał o karę , a Ty się boisz ? Było tyle razy , ubezpieczasz w dniu kupna i jesteś czysty .

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 20:32:52 /

a podpis na umowie?

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-01-15 20:32:52 /

ale ja jeszcze umowy nie wypisałem,,,,wiem o koniecznosci wykupienia oc i zamierzam to zrobic od razu po wypisaniu umowy! co do podpisów to mam tylko tego goscia z dowodu.....

paweł29 / 2017-01-15 20:40:17 /

Pany!
Czy z jedną zgubioną tablicą mogę iść przerejestrować samochód?

sadek / 2017-11-03 09:30:26 /

tak, kiedyś pisało się oświadczenie o utraceniu tablicy i nie było żadnych problemów

♠Zoggon♠ Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-11-03 09:38:05 /

mam nadzieję, że zgłosiłes zagubienie na policji. Inaczej możesz kiedyś mieć do zapłacenia np za 50 l ukradzionego paliwa...

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-11-03 10:19:59 /

Ale to by chyba musieli podobny samochód mieć. Masz rejestracje na malucha, a ktoś ukradł polonezem.....
Chociaż jakie sądy w Polsce wiadomo. Ostatnio koledze komornik zabrał z konta , bo w Białymstoku dwóch gości jest o tym samym imieniu i nazwisku i do tego z tego samego rocznika..... sprawa była, powiadomienia wysyłali na inny adres.... ale komornik sobie z kogoś ściągnął. Nie wiem, ja to bym chyba klucz wziął i sprawiedliwość po mojemu wymierzał.

RAV :) Dokładna lokalizacja na mapie / 2017-11-03 10:30:16 /

dziwna sprawa, bo jeśli to egzekucja zlecona z Sądu, to Komornicy zawsze wymagają od sądu podania nr pesel. W takim wypadku ewidentnie komornik nawalił...
100zł i skarga na czynności :)

♠Zoggon♠ Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-11-03 10:56:03 /

Jak do takich spraw klucz to tylko taki Francuz Granadziarza:D

Ignacy Dokładna lokalizacja na mapie / 2017-11-03 10:56:32 /

Zgłoszone, zgłoszone, jak se chcą to mogą kraśc :d A blacha wystarczy jedna do przerejestrowania, tylko jakies oświadczenie trzeba pisać, że zgubiona. Tak mi w urzędzie powiedzieli.

sadek / 2017-11-03 11:36:41 /

Zapytajcie Pająka czy 3 razy tankował ZAWSZE DZIOBAKIEM jak mu blachy ukradli :). Logika i zgłoszenia swoją drogą a życie swoją :)

Shadow Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2017-11-03 15:56:14 /

Podepnę się tutaj. Nie wiem czy ktoś co takiego przerabiał w życiu. Jestem ciekawy jaka jest procedura. Chodzi o to że poszedłem zarejestrować auto i pani Urzędniczka jebła się przy wpisywaniu danych do systemu. Na końcu VINu jest cyfra 5 A ona wpisała na końcu 6. Nawet jeśli ja się jebnąłem na wniosku o rejestrację to ona to powinna wyłapać i poprawić. Dokumentów od auta z prawidłowym vinem miała w ciul więc raczej to jej ewidentna vina. Mam miękki dowód czekam na twardy będzie jutro lub pojutrze. Jechać tam jutro i próbować prostować? Da się to jakoś w miarę łatwo i bezboleśnie naprawić?

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-17 20:50:38 /

Jechać i powiedzieć Pani, że chyba w wyniku czyjegoś niedopatrzenia doszło do błędu. Poproś o sprawdzenie dokumentów i wpisanie poprawnych.

Albo szukasz rozwiązania albo kłótni - Twoja decyzja :)

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-17 21:42:20 /

Akurat ta Pani to jest taka kosa więc nie chcę się z nią kłócić. Zjebała mi kolejną rzecz. Wcześniej chodziło o adres na dowodzie rejestracyjnym ale to nie jest jakiś problem wielki. No ale z tym vinem to niż nie taka prosta sprawa.
Ogólnie to w brzozowskim WK jak trafisz na babe to wszystko może być problemem ale jak trafisz na gościa to na spokojnie wszystko się da. Rejestrowałem kiedyś bełemke i miałem z 8 umów i wiedziałem że będzie problem ale trafiłem na chłopa popatrzył na te umowy wszystko mu się zgadzało i spokojnie zarejestrował. Gdybym trafił na babkę A zwłaszcza tą co mi vin zjebała to w życiu bym nie zarejestrował tej bmki

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-17 21:52:19 /

musisz isc zmienić bo to istotna pomyłka.
Sprawdzić kto sie pomylił jest proste - spojrzy na Twój wniosek. Jak ty żle podałeś we wniosku to sorry. Ja tak kiedyś zrobiłem, ale wyszło że to ja się walnąłem we wniosku więc nie miałem żadnych argumentów.
Jak ona ( choć oczywiście powinna sprawdzić co wpisuje ) to grzecznie oprosiłbym o wystawienie nowego DR na koszt urzędu.
Bo pewnie będą chcieli ci tylko wpisać z tyłu poprawkę

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-17 21:59:36 /

Prosta sprawa. Odbierając "twardy" dowód dostajesz go najpierw do łąpki w celu sprawdzenia czy się wszystko zgadza, a potem dostajesz do podpisania świstek, na którym potwierdzasz, że jest OK.
Jeśli dane na DR nie będą właściwe to mówisz, że nie możesz podpisać bo jest błąd i prosisz o o poprawienie. Skoro dowód wydany, to Ci przecież nie cofną decyzji, tylko muszą poprawić.

Ja miałem kiedyś trochę podobną sytuację, przy rejestracji moto. Odbierając "twardy" dowód zauważyłem, że zamiast modelu CX500C jest wpisane tylko CX500. Powiedziałem, że to jest istotna zmiana, bo bez tego "C" to jest zupełnie inny motocykl i mi zmienili. Musiałem tylko poczekać te kilka kolejnych tygodni na nowy DR.

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-18 06:25:56 /

Jak na twardym z PWPW będzie blad w VIN to wpiszą Ci w adnotacjach poprawny.

Mysza liil (EM) / 2024-11-18 14:06:48 /

No mi tam w sumie obojętnie byle by w cepiku i w m obywatelu zgadzało

mishq (Mateusz G.) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-18 14:52:06 /