Dziś znajomy policjant stał na drodze z itd. Jak wiecie maja być wciągnięci pod policję.
Pogadali i jest tak.
Ustawa mówi, że auto powyżej 3,5 lub zestaw powyżej 3,5 t musi mieć rejestrator czasu pracy. Nic nie ma napisane czy zarobkowo czy nie.
Nikt na to nie zwracał uwagi. Przymykali oko.
Ale dobra zmiana zauważyła to i zaczęło się.
Brak posiadania tacho to mandat ok 10000 pln.
I już takie sie sypią.
Na razie itd stoi tylko od 6do 15 i w dni robocze.
Czyli duże kombi + laweta i muszę mieć tacho...
Ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
Dobra zmiana, ehhh...
Konrad vel smasher / 2016-11-09 11:49:34 /
napisałeś, że "...Ustawa mówi, że auto powyżej 3,5..."
Powyżej to było zawsze...
ale tak sobie myślę... to ciekawie będzie:)
prędkości dopuszczalne w zasadzie dla osobówki z przyczepą są takie jak dla ciężarówki.
teraz tachograf... na tarczki? no wystarczy do 120km/h. Na kartę? będziesz występował o kartę kierowcy?
Co z jazdą w podwójnej (albo nawet w potrójnej) obsadzie? Każdy będzie mógł wsiąść mając uprawnienia B+E, wypisać tarczkę i jechać? -to już abstrakcja
Co z kursem na przewóz rzeczy?:)
Co z pauzami? Co z weekendówkami? :)
Rozumiem zarobkowo... kiedy przewoźnik ma uprawnienia na wykonywanie transportu
ale Granada z lawetą i już tachograf? A co z legalizacją tachografu i montażem? Będą ganiać Granadę po placu i robić pomiary w celu konfiguracji tacho?;)
Co w przypadku jazdy z lawetą, następnie wypięcia lawety i powrotu samym pojazdem przez tego samego kierowcę?
Śliska sprawa... jestem ciekawski w tym temacie :)
♠Zoggon♠ / 2016-11-09 12:07:25 /
Sensu ja bym się tu nie doszukiwał. Pewnie mają takie braki, że gdziekolwiek wywachaja kasę to będą kości równo. Dzięki za info. Dobrze wiedzieć.
Piosiu. / 2016-11-09 12:43:50 /
Wg http://www.gitd.pl/jazda-bez-tachografu
pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 ton używanymi do niezarobkowego przewozu rzeczy – dotyczy wyłącznie przewozów wykonywanych prywatnie, niezwiązanych z jakąkolwiek działalnością.
Jesli to dalej aktualne to nie trzeba
Wojtass / 2016-11-09 15:02:40 /
Zawsze coś, tylko kto określa, że to prywatnie przewozisz sobie auto, np. kolegi, brata a nie zarobkowo? Jak masz działalność i przewozisz "prywatnie" to podciągną pod zarobkowe z automatu?
Konrad vel smasher / 2016-11-09 15:35:03 /
Piosiu dobrze pisze , sensu ja by się tu nie doszukiwał .
Sens dawno się skończył , zaczyna się Korea Północna .
To jednak Duda wynalazł hamburgera?
Mysza liil (EM) / 2016-11-09 22:21:35 /