Witam wszystkich,
Mam pytanie czy ktoś już czyścił wtrysk mechaniczny, tzn. chodzi mi głównie o tłok sterujący, całe lato jeździłem tylko na gazie, teraz w chłodne dni trudniej odpala na gazie, więc chciałem odpalić na benzynie i okazało się, że na benzynie jeszcze gorzej, odpala z trudem, nie chce wejść na obroty, dochodzi maksymalnie do 2 tysięcy i to z trudem na luzie, w czasie jazdy nie ma mowy o benzynie. Sprawdziłem ciśnienie, jest ok., wtryskiwacze nie zapchane, tylko, że nie ma paliwa we wtryskiwaczach, ledwo z nich kapie.
Czy ktoś czyścił tłok rozdzielacza, rozmawiałem z fachowcami stwierdzili, że długo nie używany wtrysk mechaniczny potrafi zamulić się, kaszt czyszczenia dość duży. Może ktoś ma własne doświadczenia w tej sprawie. Chętnie wysłucham.
taunus78 / 2005-10-30 16:44:24 /
Witam ponownie,
Sprawdziłem ponownie cały układ wtrysku, pompka daje 1 litr paliwa w 20 sekund, niestety, wbrew złym proroctwom, tłok chodzi, sam wsuwa i się i wysuwa po przekręceniu rozdzielacza do góry, odkręciłem cały rozdzielacz, przedmuchałem powietrzem cały układ paliwowy od strony filtra, było trochę brudu, ale niewiele.
Mam pytanie do znawców tematu, czy można przedmuchać sprężonym powietrzem rozdzielacz, czy to nie zaszkodzi. Na razie dmuchałem powietrzem (ok. 2 atm. ciśnienia) od strony zasilania paliwem, przy wsuniętym i wysuniętym tłoku rozdzielacza, niestety nie było wydmuchu powietrza z podłączeń wtryskiwaczy, minimalnie uchodziło tam powietrze, po tej operacji silnik dochodzi do 4 tys. obrotów, można już jechać, na dystansie około 3km uzyskałem około 100km/h, ale nadal jest mułem. Czy może już ktoś rozbierał rozdzielacz, czy nie jest to ryzykowne, czy są potrzebne specjalistyczne narzędzia, czy są tam jakieś filterki do wyczyszczenia? A może jest jakiś inny sposób na sprawdzenie sprawności rozdzielacza? A w ogóle jak sprawdzić prawidłowe działanie rozdzielacza, bo widzę w nim potencjalne źródło niedomagań, przy pracującym silniku, około 2 tys. obrotów, poluzowanie łącza z wtryskiwaczem nie powoduje powstanie niewielkiego wypływu paliwa. Czy można, a jak można, w jaki sposób udrożnić być może zapchane wtryskiwacze?
Pozdrawiam
taunus78 / 2005-11-08 13:53:17 /