logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » tematy prawne » Tablice rejestracyjne niemieckie (czerwone)

Tablice rejestracyjne niemieckie (czerwone)

Posiadam autko na takich tablicach lecz ulegly przeterminowaniu.Czy jest jakis sposob zeby mozna bylo sie poruszac na nich zgodnie z prawem.Slyszalem ze placi sie jakies ubezpieczenie okolo 200 zl na miesiac i mozna smigac.Kase na przerejestrowanie bede mial niedlugo ale na pc2005 niezdarze ,a tak to bym zaplacil i pojechal.Ma ktos na ten temat jakies informacje??

mitrov Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-07-05 20:16:49 /

Z tego co wiem to da sie je przedluzyc ale tylko tam gdzie je dostales czyli w niemcowie :) U nas nie przedluzysz waznosci tych tablic - przykre ale prawdziwe chyba ze brakuje mi jakis danych ale watpie. Pozdro

KNUDS Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-07-05 20:56:40 /

Niestety, ubezpieczenie to jedno, a rejestracja - drugie. Jeżdżąc na nieważnych blachach ryzykujesz, nawet z opłaconym OC.
Lepiej postaraj się szybko o dowód rejestracyjny.

Strzała Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-07-05 21:55:39 /

Mysle ze jak masz polski przeglad to oplacasz OC juz normalnie na umowe, a po rejestracji zmieniasz nr rej w polisie OC. Jesli sie myle to poprawcie.

Mysza liil (EM) / 2005-07-05 21:57:36 /

No tak, opłacenie OC w oparciu o umowę to przyjęta praktyka (sam tak zrobiłem parę miesięcy temu, kupując Scorpio z komisu), ale auto z nieważnymi tablicami - jak mi wiadomo - nie powinno wyjechać na drogę. Tzn. najpierw w myśl przepisów musimy przykręcić polskie blachy, potem śmigać. Wóz na "przeterminowanych" tablicach niemieckich wywozowych może być tylko nieruchomością ;) Choćby miał OC.
Problem Mitrov'a leży pewnie w tym, że Urząd Komunikacji przy pierwszej rejestracji w Polsce zdziera teraz 500pln za wydanie karty pojazdu... Wiem, jak boli taki haracz :/

Strzała Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-07-05 22:18:23 /

do opłacenia 500zl w wydziale jeszcze długa droga na której wydajemy jeszcze jedno 500zl :)

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-07-06 08:21:43 /

qrde szkoda troche ,ale bardzo duzo mojich znajomych smiga na takich blachach co im sie termin skonczyl pol roku temu,mowia ze trzeba dobrze zagadac podczas kontroli ;)

mitrov Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-07-06 16:03:19 /

Opłać OC na rok i zrób pierwszy przegląd, opłać akcyze i jeźdźij na czerwonych. Nic Ci nie mogą zrobić bo jest tego już za duzo na drogach. Pzdr.

Konrad Szyperski Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-07-06 20:07:09 /

Mozna też wziąć Polskie próbne - wtedy jest legalnie ;-) tylko koszt niepotrzebny

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-07-07 02:19:54 /

no i wtedy na miesiac ma sie z glowy , bez stresowo :)
ale faktycznie koszty dochodza

Wojdat Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-07-07 19:56:05 /