W aucie u siebie mam gaz na śrubę. Dotychczas był zwykły mikser, śruba na wężu 12 mm, potem trójnik i 2 węże do miksera (chyba tej samej średnicy co ciekawe).
Teraz założyłem mikser płytkowy i muszę do niego dostarczyć gaz 4-ma wężykami 7-8 mm. Patrzyłem w necie w dwóch sklepach z częściami lpg, ale jakoś nie bardzo widzę trójniki typu np. 1x12/2x8.
Czy w związku tym mogę zastosować rozdzielacz używany do instalacji sekwencyjnych:
http://nagaz24.pl/rozdzielacz-listwy-rail-4-7-12,s,5125,p,pl.html
Pytam, bo nie wiem czy jednak podział nie powinien następować równorzędnie, a tak, to tutaj każdy wężyk mniejszej średnicy jest co raz dalej od głównego węża dostarczającego gaz i nie wiem czy to nie będzie miało wpływu jakiegoś. Nie wiem, że np. ten ostatni króciec, najdalszy dostanie mniej gazu niż ten pierwszy.
Co sądzicie?
Z arytmetycznego punktu widzenia (przy rozdziale "słoneczkowym" w jednym punkcie) pojedynczy przewód fi 12mm dzieli się na dwa po 8mm, trzy po 7mm albo cztery po 6mm. Zastosowanie innych rozmiarów zmienia ciśnienie w układzie.
Pozdreaux.
KRK 4m / 2014-06-18 16:34:09 /
Króćce w mikserze są 8 mm, więc raczej nie bardzo mogę dać wężyki 6 mm.
Bardziej pytanie właśnie, jak to wszystko się zachowuje w kwestii "niesłoneczkowego" rozdziału jak tutaj.
Ktoś doświadczony w lpg może powiedzieć?
Dodam jeszcze, że do każdej z gardzieli gaźnika gaz dostarczają 2 króćce.
KRK - pozwolę sobie trochę wtrącić 3 grosze, każde przewężenie na pneumatyce w tym przypadku na gazie powoduje dławienie. Rozdział na 4 dzieląc arytmetycznie niczego nie zmieni w ciśnieniu bo te rurki/wężyki doprowadzające są za krótkie by powstał w nich akumulator czy zjawisko kaskady pneumatycznej, więc sugeruję dzielić na 4 x 8 tak jak są króćce i nie kombinować. Niestety przy małych ciśnieniach każde przewężenie ma znaczenie dlatego im mniej zwężasz tym lepiej i im krótsze rurki tym lepiej.
Shadow / 2014-06-18 21:05:03 /
A trzema trójnikami nie można?
Mysza liil (EM) / 2014-06-19 17:11:25 /
Tak planowałem, ale jak na razie widzę same trójniki o tej samej średnicy każdego z króćców :/ Jakoś póki co nie doszukałem się takiego 1x12/2x8 :(
Rozumiem, że to rozwiązanie zaproponowane w pierwszym poście to nie bardzo?
Cóż, więc na szczęście pomocni bywają jeszcze sprzedawcy ;)
Skończy się prawdopodobnie na czymś tego rodzaju. Takie sto w jednym i do tego tanie :)
http://nagaz24.pl/filtr-fazy-lotnej-f78112-4x8-bibula-jednorazowy,s,5369,p,pl.html
To jest filtr do sekwencji, w mikserowej instalce może nie zadziałać.
Mam coś lepszego.
Mysza liil (EM) / 2014-07-06 22:35:58 /
Mysza, czemu miałby nie zadziałać?
Bo to do sekwencji, gdzie z parownika wychodzi gaz pod ciśnieniem ~1 bar
Mysza liil (EM) / 2014-07-10 07:18:33 /