logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » ? » Ile FORDZIÓW jest w poznaniu

Ile FORDZIÓW jest w poznaniu

Poszukuje kontaku z osobami które mają fordzie, sam stałem się niedawno właścicielem jednego tzn. Consul/Granada Mk1 z 72'
a to mój pewnie ci co mieszkają w Poznaniu już go znają teraz jest mój> :-)

…zzzz…. Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-03 14:45:34 /

HA MAMY CIE! Widziałem Cie we wtorek na osiedlu Piastowskim. Czy tak? Koło gdzoiny 21:20. Zgadza sie? A tak nawiasem piękna ta Granada

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-03 14:48:41 /

http://www.capri.pl/services/user-contact-list

i wykaż trochę inicjatywy ...

Kornik Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-03 14:49:46 /

FORDZIÓW W POZNANIU BĘZIE GDZIEŚ Z 20.000-30.000

Hoover 3M / 2005-02-03 15:06:45 /

z dnia na dzień przybywa granatników w Poznaniu. Kiedys stała na Grabarach przy skrzyzowaniu z Estkowskiego. Btw. - fajna jest. Pzdr

borys / 2005-02-03 16:09:24 /

No naprawde fajniusia, zrob o niej stronke to bedziemy podziwiac dalej :) A poki co ostroznie na sniegu z tymi pirelkami na przodzie bo one sie nic nie trzymaja bialej nawierzchni i jeszcze...ach nie chce myslec co moze sie stac z tym piekniusim przodem!!

Mysza liil (EM) / 2005-02-03 16:42:41 /

Tez mi sie wydaje że Fordziów w Poznaniu i bliskich okolicach będzie 20-30 tysiecy ;-))

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-03 21:01:03 /

a mi sie zdaje ze fordziów to nie ma ani jednego za to fordów bedzie ok 10% calej populacji motoryzacyjnej :P
pozdro

Zakrzak! Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-03 21:15:27 /

A co to jest FORDŹ ? :)

pmx (wiewior;) Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-03 21:28:56 /

Z deka przesadzacie - w całej Wielkopolsce jest zarejestrowanych jakieś 250 tys. samochodów, z czego w Poznaniu - Luboniu - Swarzędzu i okolicy może będzie 80 tysięcy. A udział Forda w populacji nie przekracza 6% w żadnym województwie. Czyli w Poznaniu i najbliższej okolicy jest najwyżej 4-5 tysięcy Fordów, z czego ponad 2 tysiące ma mniej niż 10 lat.
Tyle statystyka.
Pozdro.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-03 21:29:58 /

a ta granada i tak jest jedyna w swiecie :)

Mysza liil (EM) / 2005-02-03 21:37:02 /

hoho krk chyba masz statystyki z lat 70-tych :P
skoro w polsce jest ok 15mln aut a wielkopolska (poznan) po wa-wie i pewnie gop-ie to jeden z najbardziej zmotoryzowanych terenow naszej ojczyzny to kiepsko wygladaja te 250 z twoich statystyk :P
w poznaniu mieszka ok 600-700 tys ludzi czyli wg ciebie co 10 pyrok ma samochod??? hehe dobre znaczylo by to ze moja rodzina w poznaniu to maharadzowie bo kazdy ma przynajmniej jedno auto :)
a te przytoczone 250tys to jest conajmniej zarejestrowanych aut w samym poznaniu! nie liczac leasingow
a co do tych 6% tez bym sie mocno klocil :P ale nie o tym tu mowa
pozdro

Zakrzak! Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-03 23:13:30 /

Zakrzak - trochę racji masz, ale nie do końca :)
W roku 1974 w Polsce wypadało 23 osoby na 1 samochód, czyli w Poznaniu mogło być jakieś 30 tysięcy samochodów. Wiem że w Pyrlandii wskaźnik ten jest wyższy niż w Hajnówce czy Ustrzykach, więc niech będzie nawet 40 tysięcy. Czyli moje dane nie pochodziły z lat 70-tych, a z 90-tych.
Ale faktem jest, że na dziś były zdecydowanie zaniżone - Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miasta Poznania podaje na rok 2004 stan 258 tys. zarejestrowanych pojazdów (razem z leasingami - w tym motocykle, autobusy i ciężarówki). Czyli osobowych jeżdżących po Poznaniu (bez leasingów) będzie jakieś 180-190 tysięcy.
Ale co do 6% Forda będę się upierał. Wyniki za rok 2003 w skali Polski dawały Fiatowi 19%, Daewoo 11%, Skoda i Volkswagen po 7%, Ford i Opel po 6 %, Renault i Mercedes po 5%, Peugeot, Toyota, Honda po 4%, Seat, Citroen, Nissan i BMW po 3%, reszta - 10%. Czyli na Poznań wypadłoby jakieś 11 tys. Fordów.
Wg danych Samaru za rok 2004 średni wiek auta osobowego w Polsce wynosi 11 lat, czyli można z grubsza przyjąć, że 5 tys. Fordów będzie nowszych niż 10 letnie i 5 tys. starszych. A z tych starszych - zgodnie z rozkładem Gaussa - pewnie jakieś 1500 sztuk będzie starszych niż 20-letnie i conajwyżej 300 sztuk starszych niż 30-letnie. Tak czy inaczej spora gromadka :)
Pozdro.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-04 01:37:18 /

no...zdecydowanie lepiej to teraz wyglada :P
pozdro

Zakrzak! Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-04 05:19:33 /

Masz racje stałem na piastowski kilka minut trzeba było podejść bo byłem w środku twoja strata :). A co do danych ludzi z wielkopolski "kórnik" to nie zauwarzyłem nawet tego jeszcze się uczę.

…zzzz…. Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-04 12:27:51 /

no tak ale ty już jechałes i to w przeciwnym kirunku, a ja niedny Astrą Classic 1,4 z kumplem jechałem więc nie bardzo mogłem gonić:) Ale racja. Moja strata:)

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-04 13:08:39 /

6% to chyba nowych sorzedawnaych aut udział forda w rynku, ale strych nie da sie zliczyc wedlug danych z salonów i ststystyk forda, a auta sporowadzane z zagranicy i kupowany w komisach swoja droga, więc podejżewa ze w Poznaniu jest spokojnie 20-30 tysiecy fordów starych i nowych, Sam gościu ma 3:)haha

Hoover 3M / 2005-02-04 22:13:53 /

Udział w rynku nowych aut za rok 2004 jest nastepujący: Fiat - 17%, Skoda - 13%, Toyota - 11%, Opel - 10%, Ford i Renault po 9%, Peugeot - 7%, Volkswagen - 5%, Citroen - 4%, reszta - 15%.
Tamte dane podane wczoraj dotyczą całych 13 mln zarejestrowanych samochodów - stąd tak duzo Daewoo, których w 2004 prawie nie sprzedawano, jak równiez Merców i BMW - które nigdy NOWE nie były sprzedawane w udziale rynkowym wyższym niż 2-3%.
A udział Forda w rynku nowych po raz pierwszy od 10 lat jest tak wysoki - zwykle było to 6%, a tylko w 2003 roku - 7%. Tyle dane Samaru.
Pozdro.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-04 22:40:26 /

organoleptycznie, to starych fordów, tj. capri/granad/taunich itp. z kregu zainteresowań to w poznaniu jest b.mało, sporadycznie widac jakiegos tauniaka, granade to ostatni raz na zlocie widziałem, w sumie tylko capri to norma, przynajmniej raz dziennie ;)
pozdro
a nowych to całkiem sporo śmiga... tylko co z tego?

cOke Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-05 01:03:39 /

hej AndrzejPń ja to chyba mam jakieś szczęście do tej twojej Granady. Wczoraj wieczorkiem Cie widziałem na 28 Czerwca pod Żabką, ale byłem w tramwaju więc znowu się nie udało pogadac
Pozdrawiam

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-05 12:06:25 /

Jak Wy to robicie, ja jakoś nie mogę nikogo namierzyć jak się przemieszczam po mieśćie.

Piotrek PCK / 2005-02-05 15:18:37 /

ja mam tak że przez ponad miesiąc nic a nagle jednego dnia moge namierzyć kilka fajnych furaczy. A tak szczerze mówiąc to np Capri to nie widuje prawie w ogóle nic, zero, nul. Czyżbyście trzymali fury na zime w garażach?

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-05 16:38:47 /

ja dzisiaj wyjechałem :) , ale wiekszosć jeszzce nie, papaj wymienia silnik, pablle jezdza 'zimowym', czołg chyba także, piotrek silnik podłącza(ł?) ... itd. ale sezon sie zbliża :)

cOke Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-05 19:52:13 /

właśnie Piotrek jak tam walka z kabelkami?

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-02-05 20:02:56 /

Próbowałem ale przy -x celcujszach się nie da, a ekektrycy boją się tego bardziej niż diabeł święconej wody. Ostatnio się ocieplało więc liczyłem dziś na ciepłą sobotę, chciałem posiedzieć i przy aucie i duuupa :/ palce kostnieją i uszy odpadają.

Piotrek PCK / 2005-02-05 21:46:27 /

wczoraj jade sobie odwieźć rodziców na impreze pod zamkiem w poznaniu ok. godz. 18 i widze, stoi sobie granada kombi zielona. Mówie fajna i jade dalej. Przejechałem z 500 m zatrzymuje sie na światłach, patrze obok a tu granada sedan ghia. Jade jeszcze kawałek dalej i przy Kupcu Poznańskim stoi taunus dziobak sedan czerwony, którego pierwszy raz widziałem na oczy w poznaniu. A wracając do domu mijałem się z kumplem który też jechał taunusem tyle że mk3. To tyle Pzdr

borys / 2005-02-06 14:22:25 /

a ja codzinnie widuję caprika Piotrka, jak wracam z pracy (niestety na razie nie caprikiem :(

Simon Dokładna lokalizacja na mapie / 2005-02-12 13:49:46 /

W piątek po południu wypucowałem mój samolocik,potem wsiadłem po 3miesiącach za ster,przekręcam kluczyk i....odpalił!Musiałem się przejechać,więc wrzucam wsteczny i ... coś zgrzyta,no tak zapomniałem że capri posiada pedał sprzęgła,ale jakoś dałem rade.

pabllo&kulka / 2005-02-13 18:26:24 /

Wczoraj jak byłem w pracy (kierowca-dostawca) to 2 razy widziałem piękną Mk2 w Poznaniu na hitlerowskich blachach. Wersja GL kolor kawowy, a może beżowy w każdym razie podobny. Jeszcze takiego na fordzie nie widziałem. Stan wydawał mi się idealny, rdzy nie było (z 10 metrów mogłem przeoczyć). Życze wszystkim posiadaczom 2 takich autek po remontach. Zastanawiam sie czy ktoś sobie go przywiózł czy jakiś Helmut przyjechał tylko w jakiejś konkretnej sprawie. I te kwadratowe lampy w 2 to jest coś pięknego. Powinien być nakaz zakładania tego do wszystkich przerobionych na okrągłe. Widział go ktos jeszcze, albo może wie ktoś o nim coś więcej????

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-03-12 11:12:34 /

Sobota godz. 13 ulica łozowa (dębiec). Zlokalizowałem Cortine MkIII (taka jak obimobile), kolor żółty, winylowy daszek, wersja XL. Stan na pierwszy rzut oka całkiem niezły. Stare czarne blachy POK 2383. Zna ją któś czy jakiś emeryt wyciągnął ja z garażu na przejażdżkę??????

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-05-23 07:19:59 /

Wyjaśniła się sprawa kawowej dwójeczki na niemieckich blachach. Właściciel jest Polakiem pracujacym w Niemczech i przyjeżdża nią czesto do domu w Polsce (bardzo miły Pan pozdrawiam). Piekne autko, podziwialiśmy je dzisiaj z Hrabią i anderem. Hrabia ma zdjęcia, ale będą dopiero za kilka dni bo nie ma netu. Okazuje się, że nie tylko w Polsce mieszkaja debile dewastujacy piękne fordy (taunus hervola), właścicielowi tej dwójki jacyś debile poskakali po masce i okopali bok. Ale już jest ok. Mam nadzieje, ze właściciel podjedzie kiedyś na jakies spotkanie w Poznaniu.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-10-02 21:44:34 /

Ostatnio wyczaiłem że od pewnego czasu na Krakowskiej niedaleko "deptaku" stoi Granada Kombi. Zielona, czarna maska zapinki... NIe przyglądałem sie ale wygląda fajnie:)

Krzysiek_Poznań Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2005-11-17 17:43:57 /

Kto z Krakowa sie dzisiaj bujał czarną/grafitową granada po Poznaniu?? Blach KR, silnk po bulgocie V6 2.3?? Zlokalizowana na Umultowskiej w ruchu:)

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-06-15 20:53:09 /