Planuję zakupić spawarkę i wstępnie wybrałem dwa modele:
Magnum 200 MIG:
http://allegro.pl/spawarka-inwerter-magnum-mig-200-mma-igbt-i4033698323.html
Lub Sherman Digimig 206p:
http://allegro.pl/migomat-tig-digimig-mig-200-206-p-sherman-pokaz-i4023697881.html
Obie to oczywiście chińczyki :)
Na pewno musi to być inwerter pracujący na 230V.
Miał ktoś do czynienia z takimi spawarkami? Warto dopłacić do tego Shermana? Niby ma "synergię" i możliwość spawania TIG.
Bester i tylko Bester !
jacob81 / 2014-03-15 20:38:25 /
W dzisiejszych czasach wszystko już chińskie, nawet bester nie jest taki jak kiedyś. Te sprzęty to jedna firma ich produkty się pokrywają tylko są różnice w kolorze i napisie. Z tymi modelami nie miałem do czynienia ale ludzie coś tam robią tym, oczywiście to nie profesjonalny sprzęt ale zdarza się że chodzi.
Hubert_M / 2014-03-15 21:24:14 /
jak ma być dobra spawarka to Bester 3 x 400 V, minimum 250 A
albo zabawa na 230V - 2 minuty spawania i 3 godziny przerwy aż spawarka wystygnie.
Spytaj czym spawa -zapek-
zenonDWR / 2014-03-15 22:27:47 /
Nie przesadzaj. Używam często jakiegoś chińskiego śmiecia za tysiąc zł. z allegro i jakoś daje radę. Nie pamiętam, czy to bester, czy einhell, czy inny badziew, ale jest na 230V właśnie i na użytek "półprofesjonalny" daje radę. Ale kto wie, może on ma trafo na miedzi kręcone?
zenonDWR to nie te czasy, mam inwertera 160A na 230V, może pracować 80% czasu przy pełnej mocy, przy 140A może pracować już 100% czasu. Do tego urządzenie waży 10kg z 5kg rolką drutu.
Kolejna zaleta to możliwość pracy na agregacie lub na długim przedłużaczu. Osobiście robiąc elementy ogrodzenia u siebie spawałem na przedłużaczu kosiarkowym długości 40m bez żadnych problemów.
Trójkąt / 2014-03-15 22:34:29 /
Jak te spawarki tę moc z 230 V robią ?
bogdanw / 2014-03-15 23:36:46 /
Kondensator panie ;)
Mysza liil (EM) / 2014-03-15 23:50:28 /
Zenon mam akurat Bestera 1501 na 230v i jakoś nie zauważyłem aby 2 minutach trzeba było 3h czekać.
Z tego co widze to kolega pewnie szuka czegos czym wyspawa swój egzemplarz a nie bedzie jechał 8h dziennie przez nastepne 3lata więc nie dajmy się zwariować.
Mojego Bestera 1501 zakupiłem za 1200pln-ów wyspawałem auto + mase innych pierdół i do dzis spawam nim to co się nawinie w garażu co jakiś czas wiec bez przesady http://allegro.pl/bester-migomat-1501-i4038243595.html
Zaletą Bestera napewno jest serwis, jak coś ci padnie to nie będziesz się bujał za czesciami lub serwisem który ci to naprawi "fachowo"
jacob81 / 2014-03-15 23:50:47 /
A ja mam takiego magnuma. Kupiłem ze 2 lata temu, bo polecił mi Marcin Kozłowski. I wyspawałem tym całego mojego starego 100nx :), audi coupe, regały w garażach, trzy bramy i kilka przęseł płotu, huśtawkę, konstrukcję wsporczą tzw szklarni pod hodowle pomidorów :), a teraz spawam przesuwną bramę na zmianę z moim capri. Złego słowa nie powiem. Odpukać, żadnych problemów.
UglyKid / 2014-03-16 08:07:20 /
mam takiego samego magnuma od jakiegoś roku i mogę polecić
ostanio się dowiedziałem że i amelinium spawać nim można ;)
Miarka / 2014-03-16 08:31:37 /
Mam magnuma i polecał - patrz wpis Ugly'ego. Spawa co chcesz. Przewaga nad besterem w takiej kasie to bezstopniową regulacja prądu - w besterze nigdy nie mogłem trafić w odpowiedni prąd - na 3 poziomie za mały, na 4 - za duży. Tutaj przesuwasz lekko regulację i masz. Blachy spawa przepięknie, a grubsza stal to jeszcze większa przyjemność. Jedyny minus to pistolet wrażliwy na przegrzanie przy prądach większych od 120A.
m.kozlowski / 2014-03-16 08:38:51 /
Dzięki chłopaki.
Bester odpada ze względu na technologię - nie chce transformatorowej bo z 230V nie wyciągnie się takiego prądu jak przy technologi inwertorowej (na Mosfetach IGBT).
W takim razie nie ma się co zastanawiać - biorę magnuma.
Uchwyt jest na Euro więc jak się rozleci to zmienię na coś lepszego. :)
A prawda z tym uchwytem. Ostatnio wlasnie cos zaczyna przycisk nie reagowac.
UglyKid / 2014-03-16 09:45:37 /
tylko na inwerterze na 240v musisz mieć dobre 25A zabezpieczenia na pionie bo sie przy 160A palą mniejsze,taki jest właśnie bubel z jedną fazą
Z tym nie będzie problemu. Mam nową linie pociągniętą od słupa do licznika oraz od licznika do garażu mam 5x2,5mm2 połączone razem czyli 5mm2 faza, 5mm2 zero i 2,5mm2 uziom. W garażu mam wszędzie 2,5mm2 na gniazdka po różnicówce.
Oczywiście wszystko miedź.
co do magnuma to zapomniałem napisać, stosuj taki smar spawalniczy antyodpryskowy (może jakoś to się fachowo nazywało, zapomniałem) i końcówkę w niej moczysz, bo niestety przykleja się drut podczas dłuższego spawania do dyszy i może się rozdupczyć.
Miarka / 2014-03-16 15:35:51 /
pomyśl co napisał < kozi > większość posesji posiada zabezpieczenie 16
ma to związek z ceną za energię elektryczna. W Polsce jest ona największa w całej Europie i nie wspominając USA. Zabezpieczenie 25 ma już inną cenę.
Aktualna polityka naszego Rządu wskazuje, że wszystko jeszcze bardziej zdrożeje.
Mając to na uwadze, lepiej kupić spawarkę droższą.... i będzie taniej
zenonDWR / 2014-03-16 21:41:39 /
Ale ja zabezpieczenie przedlicznikowe mam 25A :)
a ja 32 A!!! i też całkiem nową instalację. Raz wydać więcej przy zakładaniu i cieszyć się całe życie!!!
wiśnia / 2014-03-17 10:42:36 /
opłata za zabezpieczenie = opłata za zużycie energii elektrycznej w zależności od zamontowanego zabezpieczenia. mniejsze zabezpieczenie = tańsza energia.
i jeszcze: zabezpieczenie automat szybciej wyleci, przykład automat 16 może uniemożliwić korzystanie z spawarki całkowicie.
Zabezpieczenie 16 korek jest mniej czuły i ma szanse wytrzymać małą spawarkę
zenonDWR / 2014-03-17 11:06:19 /
oj wiele zależy od spawarki i od typu zabezpieczeń B C D
mam froniusa do którego w opcji jest uchwyt do tiga i bez problemu spawam nim elektrodą otuloną 4 na B16
Ale kwestie przydziału mocy , polityki energetycznej kraju, wyrównywania obciążenia faz, , typy zabezpieczeń instalacyjnych itp. to chyba jednak nie temat tego forum, i chyba nie ma co bić piany bo wszystko i tak wina ruskich/balcerowicza/żydów niepotrzebne skreślić
Lukruś / 2014-03-17 11:41:03 /
Pracowałem na MAGNUMIE 205L i na transformatorowych MMA i MAG 1 i 3f, rozne firmy
MMA 3f, uzywam do ciecia lub spawania ciezkiego, np szyny 5-8mm, przetop bardzo dobry
Transformatorowa 1f MMA i MAG- niestety ze wzgledu na przebiegi napiecia spoiny sa baaardzo dalekie od idealu, spawarka markowa w nastawach 170-200A spawa jakby miala wydajnosc max 130A. Na MMA jeszcze jest ok, ale MAG naprawde nie spawa stabilnie. Nie pomaga tu przejscie z CO2 na mieszanke, bez znaczenia
Inwertorowe MAG to baja, gdy sie przesiadlem na to to bylem w ciezkim szoku. Magnuma szukaj z pionowymi pokretlami, jest to nowsza wersja z 24szt tranzystorow. Spawa, ze szok, ma piardniecie wieksze niz kazda transformatorowa 1-faz jaka mialem. Spoina zawodowa, stabilny luk, wypelnienie jest ok i mozna regulowac twardosc luku tez
Kriss_MustangII / 2014-03-17 11:49:30 /
Masz może zdjęcie tej nowszej wersji Magnuma?
Z tego co widziałem są dwie wersje MIga 200 - z wyświetlaczem prądu spawania i bez:
Chyba że mówimy o 205L z lutospawaniem :):)
Rzeczywiście widzę że są dwie wersje:
My spawamy agregatem Platinum 250. Jest to oczywiście Chińczyk markowany przez Roboprojekt co ma tu akurat dość duże znaczenie. Jest maszyna na jedną fazę, osiąga do 250A, ma 7 zakresów przy czym blacharki robi się na 2,3 i 4. Czsem odpalamy 5. Pracujemy nią już chyba szósty rok i ani razu nie było z nią problemu. Kosztowała wtedy 1500zł.
http://allegro.pl/spawarka-migomat-platinum-mag250-reduktor-arg-drut-i4041640626.html
Ostatnio pospawała nam to:
na pełnej klepie i nie przypominam sobie aby się overheat uaktywnił ;) Także polecam, właśnie kupujemy taką drugą na zapas ;D
zapek??? !G.O.P! / 2014-03-17 12:57:49 /
w wyborze spawarki, takiej tańszej ważne jest:
- kompletność ( żeby się nei oakazało, że musisz dokupić reduktor czy coś innego, co podwyższy cenę)
- dostępnośc serwisu- nawet jak się zepsuje to naprawisz
- cena
co do wypowiedzi Zenona:
"opłata za zabezpieczenie = opłata za zużycie energii elektrycznej w zależności od zamontowanego zabezpieczenia. mniejsze zabezpieczenie = tańsza energia.
i jeszcze: zabezpieczenie automat szybciej wyleci, przykład automat 16 może uniemożliwić korzystanie z spawarki całkowicie.
Zabezpieczenie 16 korek jest mniej czuły i ma szanse wytrzymać małą spawarkę"
zawarłeś tyle nieprawd w tej wypowiedzi, że prostowanie tego zajmie co najmniej kilka linijek:
a więc:
- w taryfach C czyli dostępnych dla przecietnego gospodarstwa domowego cena energii nie zależy od założonego bezpiecznika
- jedyna różnica w cenie jest za przyłącz- im większy tym wyższa cena, oplatę ponosi się raz, przy podpisywaniu umowy na przyłączenie
co do bezpieczników:
- oprócz wartośc nomonalnej prądu ( czyli amperów) ważna tez jest zwłoczność. Standardowy bezpiecznik budowany jest tak, ze wyłączy sie natychmiast ( czyli bez zbędnej zwłoki) po 3 krotnym przekroczeniu wartości nominalnej ( w przypadku 8 A będzie to 24 ampery).
- tzw automaty są budowane w złaoczności B, C, D, co wydłuża czas ich zadziałania po przekroczeniu prądu nominalnego. Podobnie są budowane bezpieczniki topikowe.
Dlatego twoje porównanie nie ma sensu.
Pozdrawiam
magicc - sprawdzałeś to, czy z książki?
zenonDWR / 2014-03-18 22:38:14 /
Ja na codzień to sprawdzam ..
czasem śmieciowych firm różnicówki i tzw esy mają lekkie odchyły ale to i tak nic w porównaniu do BM-ów i zwykłych topików z lat 90 i wcześniejszych
Nie transformatorowe spawarki najczęściej bez problemu pracują na agregatach prądotwórczych i długich przedłużaczach ( my z tego powodu mamy froniusy ), bo na masztach itp. jak coś trzeba cheftnać, to z oświetlenia przeszkodowego się prąd bierze. Standardowe zab B16 daje rade, a i gabaryty/waga tzw besterek w stosunku do inwertorów jest dla nas istotna .
Lukruś / 2014-03-19 08:26:35 /
zenon- zajmuję się tym na co dzień...
Pewna róznica może być opłacie abonamentowej stałej, ale ona wynosi od kilka złoty/ m-c i jest minimalnie różna dla tych przyłączy, oraz opłata stała OSD- ale cena zdaje się jest poniżej 1 zł/m-c.
więc przy ogólnym rachunku za prąd te wartości są niezauważalne.
Wartości o których piszesz są w taryfach B, i zaczynają mieć znaczenie przy mocy ponad 100 kW.
Pozdrawiam
Wszystkie komentarze może pomogą, aby –Kabar- wybrał dla siebie spawarkę.
A ja zastanawiam się nad komentarzem -zapka-, jeżeli te Chińczyki są tak dobre jak Bester a cena znacząco mniejsza... to Bester ma problem.
zenonDWR / 2014-03-19 14:55:26 /
Nawet się Zenonie nie spodziewasz jaka jest różnica i w komforcie pracy i w jakości spawów pomiędzy besterem na trafo a chińczykiem na IGBT. Już nawet po dźwięku spawania to słychać.
Aha, w Magnumie tuż po gwarancji pękła ośka silniczka napędzającego posuw drutu, ale po wyjęciu jej się udało zespawać to inną spawarką, nie wydając 160zł na drugi napęd :) Me like.
m.kozlowski / 2014-03-19 14:58:08 /
m.kozłowski - zapewniam, że wygodniej jest nie znać tej różnicy
zenonDWR / 2014-03-19 16:28:48 /
Z tego tematu akurat Marcin robiłem magistra i będę dalej murem stał za tymi Platinum, chyba że się marka popsuła bo ja to kupowałem kiedy wchodzili na rynek.
zapek??? !G.O.P! / 2014-03-19 16:29:24 /
Oglądałem kiedyś tego Platinum ale z tego co kojarzę to transformatorówka.
Podoba mi się że wątek tak ładnie się rozwinął :)
i co dalej???
wiśnia / 2014-04-22 00:58:01 /
Kabar chyba kupił magnum:)
Przemek. / 2014-04-22 09:26:20 /
Tak, zamówiłem Magnuma 205L. Jeszcze cały osprzęt i można się bawić :)
Spawarka już jest, jeszcze reduktor, maska, gaz, drut i mogę testować.
Możecie polecić jakąś maskę samościemniającą? Patrzyłem wstępnie na Esab - cena koło 300 zł.
czapka z daszkiem... i nie patrz... /podgrzewacz powinien być/
przy okazji, prawie 20 lat temu kupiłem nówkę Bester 250, używam jak potrzebuję, zero problemów, nic nigdy się nie popsuło, spawa wszystko
zenonDWR / 2014-05-06 22:43:10 /
amelinium tesz ? :)
michalch83 / 2014-05-06 22:44:46 /
ba nawet duraluminium :D
mishq (Mateusz G.) / 2014-05-06 22:51:02 /
michalch83-
tak, po przystosowaniu do pracy
zenonDWR / 2014-05-06 22:56:39 /
Ja mam właśnie maskę Esaba, chodzi już ponad 3 lata - trochę katowana jest :-)
Jedyne co musiałem zrobić to przerobiłem ja na szybki szklane zamiast plastikowych(nie mogłem dostać na miejscu a trzeba było spawać, kwestia lekkiego podpiłowania obudowy maski).
AndrzejKudowa / 2014-05-07 15:52:07 /
średnica drutu elektrodowego - aluminium 0.8 do 1.6 mm
zenonDWR / 2014-05-07 15:59:11 /
Czy te inwertery mają naprawdę większą moc?
http://allegro.pl/migomat-tig-digimig-mig-200-206-p-sherman-pokaz-i4023697881.html
Mam bestera 1501 transformatorowego i blachę 2mm przepala to maximum... Niby ma 120A a ten inwerter 200A ??
Oczywiście ograniczenie 230V...
Kilgore / 2014-05-07 17:27:40 /
Apropo masek, mam jakąś firmy Clear Vision, ma ona ze 3 czy 4 lata, ostatnio zaczęła się jakby zacinać, ściemniała z opóźnieniem.
Po obadaniu tematu i rozklejeniu kasety ściemniającej okazało się że w środku siedzą 2 bateryjki pastylkowe CR3032 które uległy rozładowaniu. Wymiana ozdrowiła maskę. Więc zanim wyrzucicie zepsutą maskę sprawdźcie czy w środku nie ma bateryjek do wymiany.
Szkoda tylko że producent nie przewidział wymiany i trzeba było kasetkę rozcinać. Ale w dobie obecnego trendu planowanego postarzania produktu przestaje to być dziwne, 4 lata przepracowała i starczy, czas najwyższy wymienić całość za 400 a nie bateryjkę za 2pln.
Trójkąt / 2014-05-08 09:34:14 /
Najlepiej kupić maskę droższą i z czujnikiem światła by sama po 15sek się wyłączała (kwestia ustawienia) bezruchu i miała baterie wymienne ja mam coś takiego i jestem bardzo zadowolony
Przemek. / 2014-05-08 22:37:37 /
Moja Clear Vision kosztowała równe 200 zł ale to i tak dużo w porównaniu z bateryjkami
wiśnia / 2014-05-09 00:31:35 /
Kupiłem tego Esaba za 310 zł. Po jednym dniu wydaje się ok, wygodna.
Mija nieco czasu od zapoczątkowania tematu .Proszę upewnić mnie że zakup Magnum 205 do amatorskiego warsztatu to dobry wybór ? Jak to jest w praktyce z tym lutospawaniem daje radę ? Czy to raczej opcja której i tak realnie się nie używa ?
Czy wogóle ma sens przy starych samochodach bez cynkowanych blach . Chce przeznaczyć na jak najbardziej uniwersalną spawarkę max. 2000 złotych może inne propozycje ?
bogdanw / 2015-11-01 19:45:51 /
Kupuj magnuma. Lutospawanie może i fajna rzecz, ale chyba nigdy nie użyjesz :)
m.kozlowski / 2015-11-01 20:14:30 /
Wieczór dzisiaj długi zatem wyszukałem jeszcze takie coś Welder Fantasy TRIO 200 . Co prawda nie mieści się w budżecie ale ma też TIG , jakby przyszło jakiś wydech z kwasu ...ma ktoś taki wynalazek ?
bogdanw / 2015-11-01 23:13:13 /
Kwasówkę pospawa zwykły Migomat
PL / 2015-11-01 23:23:24 /
Też przy wyborze stawałem przed dylematem 205L. Lutospawanie to może i fajna opcja, ale żeby to działało jak powinno wypadałoby wydać konkretniejszą kwotę. Sam wybrałem Magnuma 190 i jestem zadowolony. To w zasadzie to samo co 200, tyle że bez wózka. Z butlą i resztą pierdół zmieścisz się w założonym budżecie.
#szaman / 2015-11-01 23:53:51 /