Witam... Czy może mnie ktoś poratować informacją jaka powinna być średnica wydechu do silnika 2,3 V6? U mnie wydech był już kombinowany , a z racji, że się rozleciał nowy chciałbym wykonać opierając się na danych katalogowych... Tak więc czy posiada ktoś katalog w którym będzie opisana średnica rur, pojemność tłumika i całkowita pojemność układu wydechowe? W najgorszym wypadku proszę chociaż o wymiar tej wewnątrznej średnicy rurek:) To i tak dość pomoże bo teraz mam rurki od 45 do 63 co kawałek przespawane:/
DaiKaioshin / 2012-12-02 10:33:50 /
Dopisuje sie do prosby o podanie oryg srednic wydechu - tyle, ze mnie interesuje Capri 3 z silnikiem 2.3 lub 2.8.
Bartłomiej / 2012-12-02 11:36:32 /
DaiKaioshin nowych wydechów do granady V6 na allegro jest cała masa. Jeśli chcesz wykonać coś na wzór oryginalnego to chyba szkoda Twojego czasu. Środkowy wydech + ostatni to z 200PLN. Problem może być z rurami kolektorowymi, bo są już słabo dostępne. Ale jeszcze się trafi. Jakieś używane to może znajdę jakby co.
Oryginalny wydech zakładać nie jest dla kogoś komu się za chwile przegląd kończy, a stary jest jak sito, a dokładniej sama obręcz sita;p Z racji iż pozostało mi mało czasu jestem już prawie z gościem ugadany na wykonanie układu tak więc teraz tylko wymiaru jestem ciekaw bo nie chce przesadzić ze średnicą, a szkoda żeby się też autko dusić miało... Tak więc wydech z wyglądu niczym nie przypominający oryginału, chciałbym aby był jak najbardziej zbliżony parametrami do serii... I jeśli ktoś wie jaką pojemność powinien mieć seryjny wydech też niech zdradzi tajemnicę to pomoże w obliczeniach;)
DaiKaioshin / 2012-12-02 12:46:10 /
A jaka jest różnica w koszcie nowego wydechu (~350-400zł) + jakieś 1,5h roboty (dla niewprawnego) - a sraniem się z takim kombinowanym - czyli materiał, robocizna, szukanie wymiarów, liczenie pojemności itd?
I co do rzeczy ma fakt, czy to przed przeglądem, czy po, czy też pomiędzy?
Czy ten wydech ma wytrzymać tylko do przeglądu?
Nie ogarniam tego :/
gryziu liil (EM) / 2012-12-02 14:01:09 /
Różnica jest taka że nie mam jak założyć w swoich warunkach nowego wydechu to jest raz, dwa jak już za coś dawać pieniądze to niech to chociaż dzwięk poprawi jeśli nie poprawi osiągów i trzy zadaję bardzo proste pytanie jaka jest średnica wydechu w originale, a dostaję serię pytań jakbym się starał o wize do Stanów... Za te 350PLN to mam wyspawany wydech według mojego widzimisie, walczę z bezrobociem i nie muszę się martwić czy dostanę składowe elementy oryginalnego wydechu... Ot cała różnica... A jak Kolega nie chce pomóc to niech nie przeszkadza bo jak zapewne Kolega zauważył nie tylko mnie interesuje jaka powinna być średnica wydechu...
A jeśli chodzi o przegląd na na chwile obecną moja maszynka go nie przejdzie bo ma dziurawy wydech... dlatego też muszę go zmienić i to szybko...
DaiKaioshin / 2012-12-02 18:02:05 /
Nie unoś się tak Kolego, bo odfruniesz :) Toć ja przecież też tylko zadałem pytania na nurtujące mnie zagadnienia :)
gryziu liil (EM) / 2012-12-02 18:16:36 /
Jakbym fruwał to by mi nawet auta nie trzeba było;p ale pragnę zauważyć, że jest to kolejny z moich pytań które atakujesz pytaniami retorycznymi które stwierdzają że moje pytania nie mają sensu itp:/ Wiem że wszystko można zrobić samemu w garażu ale jeśli ma się minimum sprzętu... Ja niestety nie mam wystarczającego zaplecza...:/
DaiKaioshin / 2012-12-02 19:07:48 /
Można też zawieźć ten fabrycznie nowy wydech do tego samego speca i on to zamontuje --- nie zawsze się opłaca dorabiać -- a w magazynie się chętnie pozbędą starego wydechu po kosztach - bo kto im do Granady kupi ? ;-)
MikeB4 / 2012-12-02 20:20:02 /
Co do wyprzedaży to sie zgadzam tylko ze często się zdarza, że niby dany orzediot jest na magazynie a w rzeczywistoci to już zdegradował do kompostu...:/ Dodam że wydech od granady będzie dobry do granady, tyle że posiadam Taunusa z serduchem od granady i nie ma tam tyle miejsca na oryginał wydech... A w katalogach goście mają taunusa 1,6 więc i tak składanie mnie nie ominie i tak stąd też tak zależy mi natych danych wydechu żeby było miło i sympatycznie:)
DaiKaioshin / 2012-12-02 20:56:19 /
Były Taunusy z silnikmi V6, więc chyba jednak trochę sobie sprawę komplikujesz ;-)
konrad.s / 2012-12-02 21:12:11 /
Ja wiem że były ale panowie nie mają takich katalogów:p jedyne co u nich widnieje to Taunus 1,6 przez co odsyłają gdzie indziej i dalej a na końcu rozkładają ręce;p To nie Warszawa że co kawałek jakiś zakład czy magazyn z częściami, że można w czegoś wybierać w okolicy rzeszowa i bliżej wschodniej granicy ciężko o takie dogodności;p
DaiKaioshin / 2012-12-02 21:19:03 /
http://moto.allegro.pl/zestaw-tlumik-srodkowy-ford-taunus-2-0-2-3-76-83-i2796450767.html
Za 25zł masz to u siebie. To samo jest w ofercie Oldtimercentrum. Można też o te części zapytać Chudera albo po prostu dać ogłoszenie na C.pl.
Zrobisz jak będziesz uważał.
konrad.s / 2012-12-02 22:11:05 /
Nie obraź się że znowu coś piszę w Twoim wątku :), ale standardowy manewr jest taki, że jak w katalogu nie ma Taunusa, to należy jeszcze zasugerować poszukiwanie pod hasłem Cortina. W 95% przypadków nagle w magiczny sposób odnajdują się tym sposobem poszukiwane części :)
gryziu liil (EM) / 2012-12-03 08:52:56 /
Akuratnie w tym wypadku pomagasz i to bardzo;p Bo np Cortiny nigdy nie brałem pod uwagę jeśli chodzi o zamienność części;p Dzięki:)
DaiKaioshin / 2012-12-03 10:44:21 /