Witam, czy może mi ktoś powiedzieć jakia jest największa pojemność butli w miejsce koła zapasowego? i czy walcowa jest lepsza i na odwrót i czy w ogóle jakaś różnica jest :]
Arek 3M / 2004-09-25 13:06:30 /
Chciałbym taką wsadzić do grandzi kombi, żeby cieszyć się pełnią pojemności bagażnika :] jaki zbiornik wejdzie???
Arek 3M / 2004-09-25 13:22:03 /
Wchodzi zbiornik 45 litrów (37 gazu). Plus to nieograniczona przestrzeń ładunkowa, minus tankowanie co 200 km :)
Dokładnie.
Mam 45 w koło i jest to max rozmiar jaki tam wejdzie. Liksus taki że przestrzeń, minus już był zapodany:))
pozdro
coś dziwne, do taunusa wsadziłem 52l (42l) czy zapas w grandzi ma tak mało miejsca?
a_patch / 2004-09-29 20:42:26 /
Moży średnica ta sama, ale wysokość większa, a w kombiaku zapas jest pod blaszaną pokrywą, pod którą i tak ledwo się mieści, więc trzeba na niej siadać, żeby zamknąć :)
moze mi sie wydaje, ale sa tez chyba zbiorniki do montowania tak jak zapasowki we "francuzach" od spodu na odpowiednim stelarzu, jaka to ma pojemnosc? moze mozna 2 baki zamontowac :)
oczywiscie ze sa butle tzw zewnetrzne ale powiedz gdzie to w Capri czy w taunie zmiescisz????
we Francuzie jest specjalnie podloga po to wyprofilowana by weszlo
Wojdat / 2005-08-14 22:06:41 /
Butle gazowe pod samochód to dośc duży koszt. Toroidalna butla pozwala cieszyć się pełnią przestrzeni w bagażniku, ale niestety tzeba pogodzić się z dosyć częśtym tankowaniem. Pamiętać też należy, że do butli nigdy nie wejdzie tyle gazu ile butla ma pojemności a jakieś 15% mniej. Moim skromnym zdaniem do Granady kombi optymalna byłoby cygaro ustawione wzdłużnie. Dzięki temu przy rozłożonych siedzeniach będziesz mógł nadal cieszyć się ilością miejsca na bagaże, a kolo zapasowe nie będzie Ci latać po całym bagażniku. Z drugiej jednak strony Granada kombi świetnie robi za sypialnię po rozłożeniu siedzeń, a przytulanie się do butli gazowej chyba nie należy do przyjemności...
Wroniasty / 2005-08-14 23:15:49 /
Z własnego doświadczenia (Granada kombi na gazie) powiem, ze butla wzdlużnie jest chyba optymalnym rozwiazaniem: wchodzi dużo gazu (mam 60, czyli 48), nie ma problemu z zapasem i ze spaniem jest ok. Zwykle śpie w śpiworze, wiec nie przytulam sie do butli (bezposrednio) jednak mysle o oklejeniu jej wykladzina (podobnie boczki i nadkola - te tez nie sa najmilsze). Pomimo butli można i tak spokojnie spac we dwójke i jeszcze bagaże się mieszczą.
W moim Caravanie mam zainstalowany toroidalny zbiornik 45l (wchodzi na maxa 36 litrów). Przy średnim miejskim spalaniu 16l/100km, przejechanie trochę ponad 200km, na jednym zbiorniku, nie uważam za męcząco krótkie:))
No i ta wygoda - czyli cały bagażniik dla mnie:)
pozdro
a czy taunus `81 2 drzwiowy ma skladane siedzenia?
przednie to ma napewno :P
Lukruś / 2005-08-15 10:03:17 /
heheh Cypis jak znajdziesz Cypiske to wywalisz butle w miejsce kola zapasowego ;P ;P
Wroniasty a co ma sie walac zapas po bagazniku ??? ja zadko go mam
w capri nie mam gazu a i tak miejsce na kolo zapasowe jest zawalone czesciami :D bo przeciez w capri nie ma bagaznika , a tam pod spodem to nawet sporo rzeczy sie miesci :D
i tak jak Palio napisał co to za meczarnia w dzisiejszej dobie stacji gazowych !! nawet co 150 to co problem ??? zawsze to na trasie mozna nogi rozprostowac i sie dotlenic (nie mowie o fajkach :/ )
Tauny nie maja skladanych tylnych siedzen
ale jak mowa o przednich to Lukrus napisal :D lecz po tylu latach to i przednie nie u wszystkich chcą sie skladac :D
Wojdat / 2005-08-15 10:29:33 /
Dwudziesty dziewiąty =P jednak to męczące na krótkiej trasie załóżmy 200 km musieć się zatrzymać na tankowanie. Kwestia co kto lubi... Właśnie Cypis jak znajdziesz Cypiskę to wywalisz butlę =D
Wroniasty / 2005-08-15 15:59:04 /
I jeszcze jedno.
Pisałem że mam 45 litów butle. Żeby zamknąć ją pod klapą koła zapasowego, trzeba ją (klapę) delikatnie zmodyfikować. Konieczne jest usunięcie wzmocnień od środka. Ja i Pająk dkładnie mamy tak samo i klapa zamyka się bez problema:))
pozdro
Pisze przeca, ze dwie osoby spokojnie się mieszczą :)
toscie mnie zmartwili z tym tylnym oparciem... myslalem ze da sie go skladac... to przynajmniej bedzie mozna zamontowac duza butle i ja jakos ladnie zabudowac... szkoda...
a nie da sie tego siedzenia jakos "przerobic"? :) jako caravan mial tez sluzyc :)
Cypis może i dwie osoby się zmieszczą, ale myślę, że Cypis z Cypiską nie tylko będą spać, i w takim wypadku miejsca może się okazać za mało=P
Ja tam jestem za butlą w kole, ale to kwestia gustu, potrzeb itp =)
Wroniasty / 2005-08-16 02:14:15 /
obejrzyjcie sobie tył mojego karawana za hakiem :-)
butla 80 litrów (fi 315, od podłużnicy do podłużnicy) a mam całe wnętrze wolne :-)
granadziarz_3M / 2005-08-16 07:20:21 /
a ja miałem kiedys tak
i nie plakalem ze musze czesto tankowac ....
a i miejsca na graty bylo jeszcze troche
Wojdat / 2005-08-16 08:41:52 /
Granadziarz kupiłeś gotową, czy kombinowałeś? No i to jest system... trzeba mieć butelkę pod samochodem. Tylko to pewnie jest dość drogie. Pozdroxy
Wroniasty / 2005-08-16 16:15:51 /
ja mam butle w kole i zawsze bede mial butle w kole lub podwieszona bo do wszystkich argumetow dodaje "srodek ciezkosci"
Alwax ten środek ciężkości nie ma żadnego znaczenia. Nawet nie poczujesz jadąc samochodem gdzie jest butla. Może jakiś wybitny kierowca typu Nigel Mansel by poczuł...
Jeśli butla jest w kole to jest tylko jakieś 15 cm niżej od tej w bagażniku. Gaz praktycznie nic nie waży. Sama butla też niedużo. Może w jakichś ekstremalnych sytuacjach to się poczuje, chociaż wątpię.
Wroniasty / 2005-08-16 23:22:28 /
Wroniasty, wierz mi że gaz waży i to sporo - zapytaj Ramboosta
Co do mojego wynalazka - sam sobie to zmontowałem, wymagało to podniesienia nieco tylnego zawieszenia bo hak zrobił się niebezpiecznie blisko ziemi.
granadziarz_3M / 2005-08-17 09:24:14 /
Jarek to, że gaz trochę waży to ja wiem, ale czy przeniesienie butlki o 15 cm jest odczuwalne? Wątpię... Chociaż kłócić się nie będę, bo kłótliwy nie jestem=]
Pozdroxy
P.S. - Złota rączka kurde... teraz żałuję, że na Gryźlinach nie podpatrzyłem jak to wygląda. Możesz napisać coś jeszcze o tym swoim wynalazku?
Wroniasty / 2005-08-17 14:28:25 /
Ano, gaz w lecie waży około 0,54kg 1 litr. Do tego waga butli - uzbiera się trochę; 50-70kg całość w zależności od wielkości butli. A ja po oględzinach w Gryźlinach uważam rozwiązanie granadziarza za genialne. :)
Ramboost / 2005-08-17 17:12:24 /
a coz to za wynalazek?bo w gryzlinach umknal mej uwadze,prezentacja byla chyba w czasie gdy bladzilem po lesie szukajac wody do picia i mycia.wracajac do centymetrow,jesli ktos uwaza ze miedzy srodkami ciezkosci butli w kole a cygarem jest tylko 15 cm to to to sie myli-ten srodek to tylko jeden z argumentow mozna go pomijac lecz on jest.
Alwax no jest ja nie przeczę, ale nie powiesz chyba, że to znacząca różnica i że czujesz to na każdym zakręcie...
Jarek zdradź szczegóły swego "patentu"!
Wroniasty / 2005-08-17 23:42:15 /
Ja nawet dzięki uprzejmości Jarka spałem w tej Granadzie - dzięki jeszcze raz! No, ale o tym wynalazku mi nie powiedział to i mojej uwadze umknął...
Wroniasty / 2005-08-18 07:18:10 /
w Konarzynach Ramboost, w Gryźlinach nie było Ciebie :-) a i ja byłem szwagra granadą sedanem z butlą w klasycznym miejscu.
Co za patent? obejrzyj na stronie o moim karawanie!
granadziarz_3M / 2005-08-18 07:33:55 /
Sorry, granadziarz, głodnemu chleb na mysli. Chciałem być, ale niestety. Oczywiście, "prezentacja" odbywała sie w Konarzynach. Wystarczyło zajrzeć pod zderzak tylny :)
Ramboost / 2005-08-18 13:58:33 /
Granadziarz, dalej uważam twój wynalazek za mistrzostwo świata. Jeśli ktoś chce zamontować sobie gaz, to twoje rozwiązanie uważam za bezwględnie najlepsze.
BINGO!
Ramboost / 2007-02-27 04:14:42 /
Podlacze sie pod ten jakze ciekawy watek. Jaka najwieksza butle w kolo mozna wlozyc do capcia 3. Jak na razie przymiarki robie do butli 600x190/39l, ale nie wiem czy wlezie.
w miejsce koła wchodzi 45l , ma bardzo ciasno ale da się włożyć.
Trójkąt / 2007-03-29 00:17:43 /
Moglbys jeszcze podac jaki wymiar ma to 45 litrow, bo w katalogu jest kilka roznych wymiarow?
niestety nie mam już capri tak więc niezmierze jaki miała wymiar butla.
Aby ją zamontować trzeba było gumowym młotniem nieco powiększyć średnicę wnęki na koło zapasowe :) jest za mała o kilka mm.
Trójkąt / 2007-03-29 14:04:56 /
Temat z przed lat ,ale podpinam się pod wątek bo szkoda tworzyć nowy ,a generalnie o to samo idzie...Więc plan mam taki co by wyprowadzić z bagażnika butle/cygaro 90l./ i schować cały temat w miejsce koła zapasowego.Z racji że interesowała by mnie zbliżona pojemność wymyśliłem taki plan:))/patrz foto/.Kombinuje czy dałoby się symetrycznie wstawić drugą wnęke na koło i dwa zbiorniki toroidalne po ok.40l.
Proszę o opinie czy ma to racje bytu???
Ale po co tak?
Wywal zbiornik paliwa, wstaw w jego miejsce jakieś 5-10litrow maleństwo, a małe cygaro wpierdol pod podłogę. Granadziarz 3M zrobił coś takiego - łatwiejsze chyba niż wspawywanie drugiej wnęki. Wnękę żeby ruszyć i tak musisz chyba zbiornik wywalić, ale całkowite pozbywanie się zasilania beną to idiotyzm.
Pomysł fajny, ale po co Ci 2 pompki spryskiwacza? :D
gryziu liil (EM) / 2012-01-22 17:59:49 /
nie wiem czy wejdą koło siebie 2 butle. kombinowałem podobny patent w taunie sedanie(zapas +butla), i zabrakło pare cm.
fordofil / 2012-01-22 19:54:07 /
Raul małe cygaro to lipa i bez sensu kombinacja,a Granadziarza patent rozkminiałem ale to hardcore straszny...zbiornika i tak nie mam bo puściłem dwa wydechy a wtrysk mnie dżaźni bo nie gada:(jak będzie bena to zbiornik wielkości kanistra 5L.chyba co by się do stacji dotoczyć...
a dwie pompki są niezbędne :)jedna na szybe a druga w ślepia motocykliście za mną:)))
no i generalnie grażyna jest troche szersza niż Taunus,może by wlazło....
motocykliście w oczy?? o tyyyyy.....
no nie gadaj że ci sie nigdy nie oberwało od typa z auta:)))jest czadzior.....
Regularnie. U mnie jest o tyle weselej, że z reguły jeżdże w kasku bez szyby, albo z otwartą (taki fetysz)...
Ty, ale z ta pompką to mnie natchnąłeś... Mógłbym się zemścić za te wszystkie lata szydery z mojej MZtki....
mixolem chamów :)
fordofil / 2012-01-23 20:34:48 /
noo mixolem i po heblach:)))
Była już Granada i Taunus.. To teraz pytanie o Capri.
Jaka największa butla wejdzie w koło?
55litrow czyli średnica 630mm i wysokość 225mm się zmieści?
micu_ GOP / 2014-05-21 19:11:44 /
600x200 to raczej max, żeby nie wystawała, a pamiętam ,ze i tak musiałem trochę sklepać podłogę na płasko na środku.
Czorny / 2014-05-21 22:03:36 /
Ok, wiec zamowie 600x200 i bede klepał :) Dzięki z informację
micu_ GOP / 2014-05-22 15:11:55 /
A jakie wymiary ma mieć butla do Granady kombi w koło?
Bo 45L to są różne warianty i wymiary, a nie bardzo mam jak zmierzyć. Pamięta ktoś?
Znalazłem co najmniej:
600/220
630/200
580/230
630/190
i jestem w dupie.....
Ale że jak to , że nie możesz zmierzyć ?
Auto u lakiernika ?
Z tego co pamiętam to 630/190 lub 200. Zależy od tego ile chcesz "młotkować" podłogę. Oczywiście ramka klapy zapasu do wycięcia. Ogólnie, to zapas ma 185/80/14 więc to jest ~fi650 mm. Warunkuje to tylko niezbyt duża głębokość i mocno wypukły środek.
Bartuś / 2017-05-16 08:10:55 /
dred, kup sobie porządny 2,5 D , zero problemów z kołem zapasowym
zero problemów z LPG
żonka zadowolona i pakuje do Granady wszystko co ma do zapakowania
Ty zadowolony, ze jak zatankujesz to lecisz ponad 1000 km
młode dziewczyny lubią pracę silnika Diesel :)
zenonDWR / 2017-05-25 21:44:06 /
Zenon śmiem twierdzić, że na pełnym zbiorniku Pb + pełnym zbiorniku LPG więcej zrobisz km, niż na pełnym zbiorniku ON.
Konrad vel smasher / 2017-05-25 21:50:11 /
próbowałem, nie wyszło. Ale fantazja też unosi na LPG :)
zenonDWR / 2017-05-25 22:52:49 /
Ma ktoś butle zewnętrzną w capri ?
Muszę zmienić i taki mi się pomysł nawinął po winie .
cena LPG na dziś, < jak tankowałem ON spojrzałem na cenę LPG >
jest mniejsza niż w 2000 roku
i jaki wniosek ?
nikt normalny nie zakłada instalacji LPG do samochodu
nowsze samochody po 100 000 km padają głowice, duże koszty napraw
małe samochody /masa własna do 1300 kg/ zużywają tyle benzyny, że jest bez sensu montować LPG
montaż LPG w starych Fordach to naiwność patrząc na roczny przebieg w kilometrach
zenonDWR / 2017-07-29 23:15:49 /
Zenon nawet Cię trochę lubię .
Ja nie zakładam , tylko muszę zmienić zbiornik , mogę ?
Uśmiałem się nieźle 😁😁😁
Ale do rzeczy.
1. Gaz 17 lat temu kosztował ok 1 zł za litr.
2. Jak jest dobrze ustawiona mieszanka paliwowo powietrzna, głowice nie siadają. Mówię o autach współczesnych.
3. Miałem i mam auta o różnych pojemnościach silników, oczywiście wszystkie z LPG i nigdy nie miałem żadnych problemów, ale za to wielkie oszczędności.
4. Jeśli chodzi o gaz w starym Fordzie, to jeśli rocznie mało jeździ, to lepiej dla jego gniazd zaworowych.
wiśnia / 2017-07-30 09:50:20 /
Ja na gazie jeżdżę od zawsze, czyli ponad 20 lat. Jak tankowałem swoje pierwsze razy to litry leciały 2 razy szybciej niż złotówki, potem, równo, potem gówno;-) Przejechałem różnymi samochodami na gazie fefset tysięcy km i nigdy gniazd nie zepsułem.
Raz kupiłem Taunusa, który miał wyjarany na wylot zawór, ale ten akurat nigdy gazu nie miał;-)
Jak mówią mądrzy ludzie: gaz szkodzi tylko tym silnikom, które go nie mają;-)
bobik liil / 2017-07-30 11:40:18 /
Teraz mamy takie czasy, że nawet do diesla można dołożyć gaz, więc Zenonie.... wszystko przed Tobą!
wiśnia / 2017-07-30 11:56:04 /
A może ktoś chce być po prostu proekologiczny. Stare fordy z lpg mniej trują niż auta elektryczne na prąd z węgla, emisja co2 też jest mniejsza.
szwagierr / 2017-07-30 14:05:39 /
O właśnie.
Już nie raz zastanawiałem się, dlaczego użytkownik auta zasilanego gazem nie ma żadnych profitów ze strony Ministerstwa Ochrony Środowiska lub Ministerstwa Finansów.
No może ktoś powiedzieć, że gaz jest tańszy o połowę, ale ponoć w innych krajach ceny paliw są proporcjonalne wzgl siebie, jak u nas, a i tak kierowcy mają przywileje z tytułu korzystania z technologii LPG.
wiśnia / 2017-07-30 14:58:19 /
17 lat temu gaz kosztował w granicach 1,70-,- do 1,80 za litr
w roku 1997 litr gazu kosztował 0.28 groszy za litr przy cenie benzyny 1,80,- za litr, co skłoniło mnie żeby trochę popsuć Forda, pomimo, że silnik nie ucierpiał od gazu to jednak zakładanie instalacji LPG jest psuciem samochodu :(
zenonDWR / 2017-08-01 08:55:30 /
Nie wiem gdzie kosztował 1.70zł?
W listopadzie 2001r zakładałem i moje pierwsze tankowanie było za 1.05zł, a benzyna jakieś 3,40zł.
Instalacja kosztowała 1150zł,a miesięcznie robiłem 1000km.
Gazu palił 11l, a benzyny 8l.
Miesięczny koszt na gazie to 115,5zł, a na benzynie to 272zł czyli różnica to 157zł.
Zatem instalacja zwróciła się w 7,5 miesiąca.Wydaje mi się że było warto.
Ale i tak podstawowe pytanie to gdzie gaz kosztował 1,70zł ???????
PL / 2017-08-01 09:20:08 /
Może w Niemczech....
wiśnia / 2017-08-01 12:13:30 /
Dzisiejsza benzyna nie jest ani ołowiowa jak do naszych Fordów, a w dodatku zawiera ponad 7% bioetanolu - a już wkrótce 8,5% ... etanolu który rozkłada przewody gumowe znacznie szybciej, chłonie wodę itp :) Także tego. Do LPG nie dodają biokomponentów, jest taki jak niemal 70 lat temu :D https://chuckmanchicagonostalgia.wordpress.com/2012/06/28/photo-chicago-cta-kedzie-yard-new-buses-first-of-new-fleet-to-run-on-propane-1950/photo-chicago-cta-kedzie-yard-new-buses-first-of-new-fleet-to-run-on-propane-1950/
MikeB4 / 2017-08-04 23:43:34 /
Butla już idzie , jednak wewnętrzna . Problem jest bo nie ma benzyny , tylko lpg , a do stacji
daleko . Jakieś porady prócz sznurka ?
Cza było razem z butlą zamówić kawałek rurki Cu, beczki, końcówki i trójniczek :)
gryziu liil (EM) / 2017-08-07 23:34:04 /
Rurka się znajdzie , beczki są , trójnik i jakie końcówki ?
...a tak na serio i trzeźwo, to ja bym wziął w bagażnik tą butlę luzem, z podłączonym przewodem wlewowym i pojechał ją zatankować na stację, a potem dopiero ją założył.
gryziu liil (EM) / 2017-08-08 10:21:37 /
Można?
Można.
wiśnia / 2017-08-08 10:27:00 /
"Ma legalu" nikt tak butli nie zatankuje. Trza było kupić używkę ze szrotu z legalizacją i gazem;-)
bobik liil / 2017-08-08 10:42:18 /
Mało to ludzi ma wlewy np. w bagażniku porobione?
Montaż używki też nie do końca legalny jest, nawet z papierami.
szwagierr / 2017-08-08 14:52:17 /
Alwax kraty widzę, widzę kraty...
bobik liil / 2017-08-08 15:41:04 /
Wielozawór zostaje stary .
Chyba najprościej będzie uruchomić benzynę , albo sznurek ?
Sznurek tylko nocą, co by się nie zawstydzić 😁
wiśnia / 2017-08-08 18:31:53 /
pomysł z butlą pod podłogą był prawie dobry
ale ogólnie po co na siłę robić sobie kłopoty z LPG, no i jeszcze te ,,kraty,, za oszczędność
zenonDWR / 2017-08-09 09:14:56 /
Na jaką siłę ?
LPG mam od urodzenia , nic nie robię , ono po prostu jest .