Witam
szukalem nie znalazłem moze za leniwy jestem ale tak.
poszukuje dyfra do granady pod 2.3 albo 2.0ohc i dostalem propozycje dyfra od capri mk3 3.44 jakiś Atlas. Orientuje sie tylko ze w capri jest most a tu dyfer w tym temacie jestem lewy jeszcze sie do tego nie zabierałem i szukam kogos kto podpowie mi czy da sie takie cos wsadzić do granady.
jade do siebie na urodzinowy weekend i nie wiem czy bede mial jak wejsc na neta zeby cos napisać mądrego lub mniej ale spieszno mi troche ze zrobieniem tego bo złota stoi unieruchomiona. pisałem w ogloszeniu (ze kupie dyfer) co sie dzieje.
pomozcie dobrzy ludzie bo juz sam nie wiem a sam dyfer widze ze nie latwo zanabyć.
pozdro
Mordian / 2012-09-28 18:11:41 /
jezu nie pisz, że w warszawie nie można kupić dyfra od granady !
Sam napisałeś, że jesteś leniwy ale pomogę :
http://www.capri.pl/services/user-contact-list
znajdź warszawę , zadzwonić już za Ciebie nie zadzwonię.
A pakowanie dyfra od capri do granady jest równie dużym idiotyzmem co raport macierewicza.
michalch83 / 2012-09-28 18:32:41 /
domyslałem sie że ktos tak to skomentuje ale sam pewnosci nie mam a od tego ma sie kumpli z forum zeby pomogli/uświadomili.
hmm mam dzwonić do kazdego z warszawy i pytać o dyfer? dałem ogloszenie jak do tąd to była bardzo skuteczna metoda :)
Mordian / 2012-09-28 18:42:34 /
na prawdę fajniej było jak ludzie wiedzieli co to DOS a nie wiedzieli co google.
Jak byś poświęcił chwilę chociaż na poczytanie forum ( wbrew pozorom skoro potrafisz obsługiwać google to forum też ogarniesz) to byś wiedział wszystko i nie pisał takich pierduł. Ba nawet jakbyś kiedyś przypadkiem się przewrócił obok capri i granady to też byś tak nie pisał.
a tak w ogóle to nie uwierzę, że można zabić dyfer od granady kombiakiem w ohc-u.
No chyba, że nie miałeś w nim oleju.
a wracając do twojego ogłoszenia - mam lepszy pomysł.
Jedź do ASO forda, oni się wszystkim zajmą.
zajrzałem w twoje ogłoszenie
gdybyś tę wypowiedź
..."ogolnie ma duuuze luzy stuka puka jak... a teraz w ogole jakies cuda sie z nim dzieja ciezko to opisac ale jak jade nawet bardzo wolno to czuc hmm wibracje to chyba za duzo powiedziane ale tak jak by wal nie byl w osi i krecac sie naciaga cos i musze jezdzic czarna do roboty a ona troche pali w korkach... przeguby to wiem ze do wymiany i poduszka pod skrzynia. ogolnie jak wszedlem pod nia to tak: krecac walem sie obraca troche (luz) ale poloski stoja w miejscu dopiero na skraju tego luzu delikatnie drgna wiec ewidentnie luz jest w dyfrze. raczej nie jest to wina poduszki pod skrynia bo ewidentnie te wibracje czuc z tylu tam gdzie dyfer. moze oleju nie mial od dluzszego czasu... nie wiem w sumie. w weekend przywioze najazdy to bede kombinowal..."
skonforntował z tym co jest na forum to byś wiedział, że:
- w granadzie dyfer zawsze stuka, stuka tulejka, można wymienić ale znowu zacznie stukać
- jak masz wibracje to nie od mostu tylko od wału/skrzyni
- dyfer musi mieć luz międzyzębowy bo inaczej by nie działał ( dla zobrazowania zaciśnij zęby mocno i poruszaj szczęką lewo-prawo - tak by się czuł twój dyfer jakby nie miał luzu)
- ściągnij dekliej z dyfra - to jakieś 10 śrub - dasz rade! a będzie wiadomo czy jest olej i co jest
- nie widziałem jeszcze, żeby ktoś zabił na śmierć dyfer albo półośkę w granadzie - chyba nawet u Obiego przeżyła półośka rozpieprzenie piasty o tarkę na torze w Kielcach ( uderzenie boczne)
Masz więc dwa wyjścia - poczytać i naprawić ( masz sklep nawet z częściami pod ręką) albo dodawać bezsensowne wątki na forum przez które zmarnowałem 5 minut życia.
A tak w ogóle to masz wyjebaną poduche pod skrzynią i pewnie popękany gumowy łącznik wału.
michalch83 / 2012-09-28 18:55:39 /
Uuu, grubo.
Grubo, ale w sumie treściwie i niestety prawdziwie.
To ja może delikatniej:
Reklama: http://www.capri.pl/market/56234
no grubo grugo...
ludzie o 7 rano wyjezdzam i wracam ok 20 z pracy bo takie korki nie mam juz prawie czym jezdzic i szukam pomocy bo szczerze nie znalazłem nic. a nie mam w ogole czasu wiec postanowiłem po prostu napisac. dzieki za zrozumienie.
ps jestem informatykiem z wyksztalcenia i wiem co to dos...
dyfer moze i rzeczywiscie powinien miec luz ale ten ma jakies 90stopni krecac wałem... to chyba za durzo... lacznik nowy poducha do wymiany ale to nie to... przywioze w niedziele najazdy to w przyszlym tygodniu zajrze... jak juz zmarnowałes te 5 min to trzeba bylo czytac ze zrozumieniem...
Mordian / 2012-09-28 19:29:58 /
12 pażdziernika jadę do Białegostoku, mogę Ci przywieźc jakiś dyfer bo mam kilka.... reflektujesz ?
Grzesiek_Rudy / 2012-09-28 19:33:03 /
co do wibracji szybciej nie jechalem bo wolałem nie ryzykowac nie jest to bicie tak jak by byl wal nie wywarzony tylko takie naciaganie jak by nie wiem dokladnie raz jest a za chwile nie ma i tak w kolko. samochod kupilem na wiosne nie wiem co dzialo sie z tym wczesniej. jak bym wiedzial to bym dupy nie zawracał.
a teraz sie pakuje i jade opijac urodziny i jutro imieniny. moze znajdzie sie ktos rzyczliwy opanowany i podpowie czy pomoze dojsc do ladu.
pozdrawiam
Mordian / 2012-09-28 19:36:00 /
zdrowie dobrych ludzi tez wypije :)
Mordian / 2012-09-28 19:42:22 /
przywieź te najazdy... ewentualnie uśmiechnij się ładnie to podjedziemy na kanał i się obajrze wszystko, jak dla mnie do wymiany na pewno poducha pod skrzynią, łacznik gumowy i podpora wału...
Grzesiek_Rudy / 2012-09-28 19:46:36 /
nie obajrzy tylko obejrzy ;)
Grzesiek_Rudy / 2012-09-28 19:57:49 /
a ten dyfer do capri, to ja chętnie przejmę, jeśli mogę to poproszę o jakieś bliższe informacje;-)
no poolosiek to ja osobiscie zabilem kilka michale:)
leetvoos / 2012-09-29 20:13:39 /
widze ze sie troche uspokoiło. co do kalba to priv poszedl.
najazdy sa ale teraz ciemno i musze winko wstawić wiec nie dzisiaj.
dyfer jakiś widze ze sie znajdzie. a co do kanału hmm pomyslimy bo to zawsze wygodniejsze rozwiazanie niz najazdy ale te tez złe nie sa :)
no dobra biore sie za wino
Mordian / 2012-09-30 19:36:48 /
Luz na wale ok. 90st. to raczej by wskazywało na rozpieprzony przegub gumowy wału. Reszta objawów podobnie zresztą.
gryziu liil (EM) / 2012-09-30 19:55:08 /
przegub juz nowy zalozony jakies poltora miesiaca temu i wlasnie jak zakladalem to sprawdzalem i luz jest w dyfrze bo same przeguby nie daly by rady miec tyle luzu i jechac. z reszta juz to opisywalem krecac walem obraca sie no moze nie 90 ale 60-70 na oko powiedzmy, a polosie w tym czasie sie nie ruszaja dopiero na skraju lekko sie rusza, przeguby tez dostaly
Mordian / 2012-09-30 21:55:06 /
8 wielowypustów, 1 łącznik elastyczny, 2 przeguby kardana, 4 przeguby, luz międzyzębny mostu - wszędzie minimalny luz się zrobi i efekt końcowy to 70 stopni... Wymień na nowy most, wał, półośki, przeguby i będzie 10 stopni :)
Mysza liil (EM) / 2012-10-01 09:36:12 /
i chyba tak zrobie tylko dopiero w weekend bede o tym myslal bo teraz jeszcze w robocie siedze a jak juz sie zbiore to godzina w korkach murowana. wiec w tygodniu raczej nie bardzo.
wiec: kto ma jakis znosny wał napedowy w okolicy i nie zawacha sie go opchnąć w dobrej sprawie?
Mordian / 2012-10-01 18:29:36 /
orientuje sie moze ktos w kwestii przegubów, kiedys ogladalem na aledrogo i na liscie do czego pasuje bylo ze granada po 85 i przed ogolnie spora lista. wiec wyglada na to ze pasuja przeguby od scorpio. tak?
Mordian / 2012-10-02 14:46:08 /
Nie. To zupełnie coś innego.
a to nie jest tak ze pooloska pasooje ale same przegooby jooz nie?
leetvoos / 2012-10-02 19:34:33 /
nie wiem jak to wyglada ale chetnie sie dowiem. czesci nowe do skorupy moze uda sie załatwić bardzo tanio dlatego pytam.
Mordian / 2012-10-03 17:27:13 /
W Wielkiej Brytanii Scorpio nazywane było Granadą MK3. Stąd ciągłe problemy z tym, bo w katalogach części do Scorpio pojawia się też nazwa Granada. Ale nijak nie ma to związku z naszymi starymi Granadami MK1/MK2. Było o tym na forum wielokrotnie...
to ja wiem juz od dluzszego czasu, pisalem ze rocznikowo niby pasowalo przed 85 i po dlatego sie pytalem, najwyrazniej jakis blad byl ale wiadomo jak to jest z alledrogo.
Mordian / 2012-10-04 18:14:33 /
no dobra zajrzalem popatrzylem poruszalem i wychodzi tak:
poduszka pod skrzynie, podpora wału, dyfer do wymiany.
tylko tak sie zastanawiam jak wymienic ta podpore wału? czy to caly wal lepiej wymienic?
Mordian / 2012-10-07 19:21:12 /
prościej cały wał, taniej samą podporę.... lecz z grubsza patrząc to praktycznie ta sama robota.... :)
Grzesiek_Rudy / 2012-10-07 19:24:57 /
kolejne pytanie z serii glupich...
poduszke pod skrzynie przykreca sie od dolu czy gory tej belki? byla od dolu ale patrzac po reszcie to wczesniejszy wlasciciel mogl cos popierdolic...
Mordian / 2012-10-13 19:42:26 /
od dołu, nakrętkami do góry
Konrad vel smasher / 2012-10-13 22:04:16 /
Dred co Ty za pierdoły piszesz? Przeguby homokinetyczne półosi są identyczne jak odkręcane w Scorpio czy sierra. Są wzajemnie zamienne za wyjątkiem samych półosi które to w granadzie są obie tej samej długości a sierra/scorpio ma po jednej stronie dłuższą a po drugiej krótszą półoś. Sierra/scorpio miały dyfry z wyjmowanymi przegubami i te nie podejdą do granady ale przeguby odkręcane są zamienne.
Żeby dopełnić dodam jeszcze, że te same przeguby są np w porsche 911, VW karmann Ghia i tysiącu innych aut, przypuszczam więc że jakbyś przeszedł się po szrocie ze skrzynką imbusów i torxów to w co trzecim aucie znajdziesz przegub do Granady. Jak będzie potrzeba to u mnie na ogrodzie pod mirabelką też rośnie jakiś dyfer do Gienki OHC, można go sobie wykopać ;))
zapek??? !G.O.P! / 2012-10-14 14:23:54 /
Miałem na myśli te jednolite, wyjmowane gdzie przegub jest połączony nierozdzielnie z piastą. Nie miałem pojęcia, że odkręcane tez występowały w sierra/scorpio.
Dodam, że granada mk1 v6 miała większe średnice przegubów i półosi, podobnie jak scorpio 2.5D oraz cossie i cossie i 2.9 12v w wielorybie.
Mysza liil (EM) / 2012-10-14 18:06:53 /
Zapek a od jakiego 911, bo sa róznej średnicy i w starszych są na 4 sruby?
Konrad vel smasher / 2012-10-14 22:16:33 /
A w sumie tórek o nie wiem który to rok był ale i ten i VW T2 miał to samo. Mysza, cossi w wielorybie ma to samo co Granada mkI, nie wiem jak koala bo nigdy go nie uświadczyłem.
zapek??? !G.O.P! / 2012-10-14 23:55:44 /
Granada mk1b już ma małe przeguby, tak jak mk2a i mk2b, tak jak scorpio mk1, sierry itd.
Koala to tylko mocowanie i tylny dekiel, reszta mostu taka sama.
Mysza liil (EM) / 2012-10-15 07:33:11 /
dzieki wszystkim za konkretne odpowiedzi przyda się :)
wymienilem poduszke pod skrzynia i wczesniej lacznik gumowy walu, hmm dragania dalej sa ale to chyba podpora walu, ma troche luzu z tego co pamietam, a na dyfer czzekam. i powoli bede sie rozgladal za walem jakims znosnym, nie bardzo sie orientuje jak wymienic sama podpore i o ile to uszczupli moja kieszen i tak juz dziurawą...
Mordian / 2012-10-17 19:49:48 /
Wymiana podpory nie jest trudna, aczkolwiek zdarza się, że po wymianie podpory wał zaczyna bić mocniej i trzeba go dać do wyważenia.
Na środku wał jest łączony. Rozginasz kołnierz, który zabezpiecza śrubę przed odkręceniem, odkręcasz śrubę i już masz 2 połówki wału. Wtedy z wymiana podpory już sobie poradzisz.
a widzisz tego jeszcze nie widziałem :) dzieki
Mordian / 2012-10-17 20:15:49 /
A czy sprawdzałeś oś prowadzącą wał w miejscu łączenia wału z przegubem elastycznym? Mi zdarzyło się że ta oś się złamała i wał mimo jeszcze sprawnego przegubu bił nieznacznie i wkurwiał. Po pamiętnej nocnej wymianie połówki wału (MikeB4 pamięta) zakrapianej absyntem bicie ustało na dobre ;D
zapek??? !G.O.P! / 2012-10-17 23:10:35 /
Musiało być dobrze zakrapiane bo nic nie pamietam ;-) Wał na pół rozkręcałem moze 8 razy w życiu ....
MikeB4 / 2012-10-18 01:03:03 /
Ty mi tylko go wydałeś i to już połówka była którą to Ciebie obdarzyłem w swej chojności wcześniej a w chwili kryzysu poprosiłem o zwrot hehehe. To było jakloś po północy i już spałeś.
zapek??? !G.O.P! / 2012-10-18 10:24:22 /
Dobra - wiem o co chodzi :-)) O północy ja spałem .... to musiało być dawno temu.
MikeB4 / 2012-10-18 10:37:03 /
Wymiana podpory zapewne nic nie da. Trzeba sprawdzić krzyżaki wału, i to na zdemontowanym. Nie muszą mieć luzu. Jeśli są zatarte i pracują z oporem, to wał też będzie wibrował. Wymiana krzyżaków jest bardzo trudna i możliwa w specjalistycznym zakładzie. Szukałbym sprawnego używanego wału. A na koniec kwestia montażu, gdyż bardzo ważną sprawą jest sprawna tuleja we flanszy łącznika elastycznego i wchodzący w nią trzpień wału, oraz regulacja wysokości podpory podkładkami.
Mysza liil (EM) / 2012-10-18 13:10:15 /
no dobra zaczyna robic sie ciekawie i nawet moje teorie zaczynaja miec podstawy w tym co tu czytam. wiec tak
krzyzaki chodza luzno co do luzu hmm szczerze nie mialem weny szukac sprawdzac o 2 w nocy pod samochodem kolo rowu przy torach... ale co do regulacji wysokosci podpory to myslalem nad tym i nawet zamierzalem sie pobawic przy weekendzie.
dyfer bede mial w przyszlym tygodniu a wal powoli zaczynm szukac, ach te dziurawe kieszenie ale wyglada na to ze wychodze na prosta powoli :)
pozdro
Mordian / 2012-10-18 14:10:27 /
Inną sprawą jest sama podpora gdyż możesz mieć z jakiegoś powodu założoną na wale podporę ze scorpio/sierra a one mają uszy mocujące w innym miejscu.
Dla zobrazowania;
Oto wał granady z podporą scorpio:
A to podpora wału granady
Podpora scorpio wchodzi w tunel ale nie osiuje wału i pojawiają się drgania.
zapek??? !G.O.P! / 2012-10-18 16:26:05 /
co do podpory to chyba jednak mam granadowa ale zobacze moze jutro a jak nie to w sobote. a co do przegubów
http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-ford-granada-scorpio-i-ii-kpl-i2670992310.html
cos takiego podobno pasuje i do scorpio i granady na innej aukcji znalazłem taki sam tylko sam przegób i moze byc wewnetrzny i zewnetrzny czyli teoretycznie sa zamienne.
w zasadzie przegóby beda ostatnia rzecza jaka bede robil w tym temacie ale warto sie zorientować.
pozdrawiam
Mordian / 2012-10-18 22:04:10 /
witam
co do podpory wału to mam od scorpio... ewdług tego co napisał zapek. ale w czarnej też mam taką tylko tam nie ma lącznika gumowego tylko kardan no i nie czuc takich drgań. a więc co wymieniać samą podpore czy cały wał?
Mordian / 2012-10-21 16:27:59 /
Zapek czy aby z tymi podporami wału to na pewno tak a nie odwrotnie? jak pisałem w obu granadach mam taki jak tez z pierwszego zdjęcia, i w ogloszeniach są 3 wały do granady i specjalnie prosilem o zdjecia i tez sa takie jak z pierwszego zdjęcia. może ktoś jeszcze sie na ten temat wypowiedziec? a ja szukam dalej.
pozdro
Mordian / 2012-10-26 19:09:42 /
jak juz ryje banie to ryje i spytam jeszcze raz jak to jest z tymi podporami? moze ktos jeszcze sie wypowie
pozdro
Mordian / 2012-10-28 20:45:44 /