Panowie, problem dotyczy wspomaganie ze sierry ohc. Wspomaganie włącza się jakby zbyt późno, kręcąc płynnie od oporu do oporu nie odczuwam żadnych przeskoków, jednak kiedy kierownica jest nieruchomo i zacznę nią obracać w obojętnie która stronę daje się zauważyć narastający opór, potem przeskok i dalej już idzie lekko. Efekt występuje bez względu na to jak na początku ustawię koła(prosto/skręcone w prawo/lewo), zarówno na postoju, jak i w czasie jazdy. Co by to mogło być? maglownica? a może pompa? albo przewód stalowy (delikatnie zagnieciony). Jakieś pomysły? Płyn mam nowy hipol atfIID
grnb / 2010-08-13 15:55:55 /
Na sierrafanach powinni wiedzieć, ale poki co sprawdz naciąg i stan pasków oraz prawidłowość ich doboru pod względem wymiaru, szczególnie szerokości.
Mysza liil (EM) / 2010-08-13 17:05:21 /
a to ciekawe. paski mam nowe ale rozmiar obydwóch ten sam ale jeden ma trochę inne -drobniejsze żęby, co do szerokości też nie jestem pewien jaka ma być 9 czy 10 mm. może to mieć takie znaczenie?
grnb / 2010-08-13 17:20:06 /
szerokosc ma znaczenie, bo pasek ma sie klinować w kole (klinowy w koncu sie nazywa) a jak jest za wąski to się ślizga po dnie kółka i nie ciągnie mimo tego ze jest napięty prawidłowo. Sierra OHC nie wiem czy nie powinna miec jakichś AVXów 12mm. W kazdym razie mają wypełniać kółko, a nie leżeć na dnie.
Mysza liil (EM) / 2010-08-13 17:36:54 /
w mojej sierze był podobny problem, wymieniłem płyn (dwa razy, bo pierwszy miał za zadanie wypłukać układ), potem pompę a w końcu magiel na taki po regeneracji, no i teraz wszystko hula tak jak powinno. Fajnie by było wstawić od kogoś sprawdzoną pompę i zobaczyć czy się coś zmieni, zawsze to wygodniej niż drzeć magiel, oczywiście po sprawdzeniu drobniejszych rzeczy jak paski czy płyn
Panowie, jest rozwiązanie, przepłukałem porządnie cały układ denaturatem, zalałem nowy płyn wspomagania mobil1 i wszystkie problemu ustąpiły, -wspomaganie działa pięknie tj. płynnie i lekko czyli tak jak ma być. Polecam to rozwiązanie jeśli ktoś ma podobny problem ze wspomaganiem.
grnb / 2010-08-20 20:34:50 /