logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » tematy prawne » Brak obowiązku ciagłości OC - zółte tablice

Brak obowiązku ciagłości OC - zółte tablice

prawda czy fałsz??

wąż Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 09:40:38 /

Prawda.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 09:47:23 /

Nawet na "szególnym znaczeniu" nie musisz mieć ciągłości

Piosiu. Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 09:48:20 /

100% prawda cała prawda i tylko prawda

adrian_c Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 10:35:37 /

Zgadza się. W ustawie jest zapis, ze OC należy zapłacić najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu z wyjątkiem pojazdów historycznych (pojazd zabytkowy jest historycznym, odwrotnie nie zawsze). Pojazdy historyczne - OC kupujemy przed wprowadzeniem do ruchu, a więc przed wyjazdem na drogi. I można kupować OC na miesiąc, dwa, itd.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 10:44:44 /

prawda. Ale normalne ubezpieczalnie dają na zabytek takie zniżki, ze opłaca się opłacać na rok.

bobik liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 10:50:09 /

A moze przyklad takiej 'normalnej' ubezpieczalni??

bartek nowakowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 11:53:44 /

PZM (Polski Związek Motorowy) Granada 2.8 z opinią 546PLN na rok.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 12:01:37 /

TUW, 380 na rok za 2.8l

Kriss_MustangII / 2009-06-25 12:03:41 /

bez opinii, białe blachy

Kriss_MustangII / 2009-06-25 12:04:45 /

380 zł za rok ?!?!?!?
Tyle mi wyliczyli w PZU na miesiąc za Taunusa 1.6 :)

Konar / 2009-06-25 12:07:46 /

My za dzioba z ogromnie wielkim silnikiem (1,3) :D płacimy w PZM 144 zł na rok

nonka24 /Irek / 2009-06-25 12:11:26 /

Ja piszę o aucie na "żółtych blachach". W PZU kolega płaci za 2,0 niecałe 200zł za rok.
Za 2,8 zapłacił ostatnio za pół roku poniżej 100zł.

bobik liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 12:18:30 /

taunus 1,6 PZM , 180 zł

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 12:25:45 /

Capri 2.0 + opinia (normalne blachy) - 218pln/rok (PZU)

:D

MILO Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 12:59:50 /

36zł za dzioba (1.6 w papierach) miesięcznie - opłacam raptem 3-4 miesiące w roku. Ale na białych blachach z papierem o wyjątkowym charakterze dla histerii motoryzacji.

bartozłomero Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 13:27:04 /

a jak to jest z przegladem na zołtych blachach? jest "wieczny"?

Cinekas 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 13:28:12 /

było na forum, moze byc ale nie musi.

Kohito_PS Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 13:42:57 /

chyba trzeba pomyśleć o opinii :)

rybaak Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 13:57:25 /

Licytowanie się kto ma taniej nie ma sensu.. w każdym regionie są inne stawki. Jakiś pipidówek może mieć 1/5 stawki naliczanej w wawie czy innym dużym mieście..

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 14:28:30 /

nie chodzi o stawki 'wyjsciowe' tylko ktora z firm daje dadatkowe znizki za fakt posiadania zoltych tablic. Wiem z doswiadczenia, ze ani allianz ani warta takowych znizek nie maja...

Wiek ktos czy jakies towazystwo takie znizki jeszcze oferuje?

bartek nowakowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-25 15:51:13 /

Link4
200zl za zolte blachy od 2.6l na 6 miesiecy, z 65% znizka za ciaglosc

pmajes Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 18:11:59 /

380 zł Allianz
Taunus 1,6 biale blachy full zniżki

lakukaracza Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-25 20:30:31 /

ja mam PTU i 50 proc znizki od wyjsciowej za zółte blachy, wyjaśniłem dzis sprawe i okazało sie ze musze mieć ciągłość do wieku auta 30 lat. Powyzej brak obowiązku ciągłości. dzieki za pomoc

wąż Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-26 11:09:54 /

"okazało sie ze musze mieć ciągłość do wieku auta 30 lat"
Na jakiej podstawie?? Bo taki przepis jest mi nieznany. Możesz podstawę prawną pokazać?

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-26 11:32:24 /

no właśnie - dość dziwne stwierdzenie. Kto i na jakiej podstawie je wysnuł?

Fuszix 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-26 11:46:56 /

taunus 1.6 allianz z nnw 250zł

Cinekas 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-26 12:01:55 /

wow Cinek, widać że bule kupe kasy za to, że mój jest zarejestrowany w Poznaniu, bo w sumie miasto rejestracji też ma znaczenie niestety, ponad 100 zł różnicy...

lakukaracza Dokładna lokalizacja na mapie / 2009-06-26 18:31:00 /

Żółte tablice = brak obowiązku ciągłości OC

Białe tablice/czarne tablice + opinia rzeczoznawcy (na pojazd historyczny - conajmniej 25 lat) = brak obowiązku ciągłości OC

Auto powyżej 40 lat = brak obowiązku ciągłości OC

Podstawa :

Już przytoczony tutaj w cytacie artykuł 24 ustawy o OC ....

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-06-27 01:50:42 /

jezeli pojazd jest historyczny w rozumieniu ustawy, nie wazne jakie ma blachy to nie trzeba miec ciaglosci

jesli jednak chodzi o jakiekolwiek znizki z tego tytulu to jest to indywidualna sprawa kazdej ubezpieczalni i w tej kwestii moga miec swoje dziwne wymagania.
Alianz np odmowil mi dwa razy ubezpieczenia ze znizka na pojazd historyczny poniewaz ich specjalista stwierdzil ze 30-letni Ford jest za malo historyczny, nie chcialem z nimi dyskutowac i zmienilem ubezpieczyciela.

ostatnio ubezpieczam w PTU, ale krotkoterminowe wychodza drogi i cena za 6 miesiecy jest porownywalna z calym rokiem

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-08-10 13:14:47 /

Witam chce wykupić OC i jak widzę najtańsza opcją jest być zrzeszonym w PZM (Polski Związek Motorowy) ale żeby być zrzeszonym słyszałem ze muszą być osoby wprowadzające. Kto by mi mógł w tym pomoc i jak to zrobić i jakie warunki muszę spełniać?

syjoo Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-09-17 13:28:01 /

Ja wczoraj kupowałem w PZM polisę na auto historyczne i nie trzeba być zrzeszonym.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-09-17 13:32:05 /

W PTU też nie ma problemu ze zniżką na "historyczne". Ubezpieczałem tam w tym miesiącu dwa auta z opinią.

Śmietan / 2009-09-17 14:05:59 /

Witam kto wystawia opinia na pojazd historyczny? Do kogo mogę się zgłosić i ile to kosztuje?

syjoo Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2009-09-22 17:28:14 /

mogę powiedziec babce w Wydziale Komunikacji oficjalnie "odpier...ol się" kiedy tradycyjnie już będzie mnie pytała o OC przy wydawaniu dowodu rejestracyjnego (zwykłego) dla mojego Junaka mimo że nie mam ani żółtych ani opinii historycznego pojazdu ?

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-28 22:55:17 /

Jeśli ma więcej niż 40lat to tak.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-28 22:57:06 /

Wydrukuj sobie ustawe o OC od Art 23 lub 24 po 27 i 29 :-)

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 02:26:19 /

Gdzie jest napisane, że pojazd starszy niż 40 lat nie musi miec ciągłości ubezpieczenia??? Facet w ubezpieczalni powiedział, że to niemożliwe.

epsilon / 2012-01-29 09:57:52 /

Powiedz facetowi z ubezpieczalni, żeby może przeczytał ze zrozumieniem ustawę o produkcie, który sprzedaje.
Chyba, że to niemożliwe :)

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 10:01:03 /

Tutaj czytaj.

bobik liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 10:03:43 /

w lutym wchodzi nowela ustawy i znalazł się tam zapis, który moim zdaniem rozwiewa wątpliwości:
Art 23 pkt 1a
<1a. Posiadacz pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10 lit. a, zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyłączeniem pojazdu,
w odniesieniu do którego państwem członkowskim Unii Europejskiej
umiejscowienia ryzyka jest państwo Unii Europejskiej, w którym pojazd
ma być zarejestrowany, obowiązany jest posiadać ochronę ubezpieczeniową
przez cały okres, w którym pojazd jest zarejestrowany, z wyjątkiem zarejestrowanych pojazdów historycznych. W odniesieniu do pojazdów zarejestrowanych za granicą obowiązek ten trwa przez cały okres pozostawania
tych pojazdów na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.>

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 12:42:49 /

Facet w ubezpieczalni po prostu nie zna prawa (jak 95% agentów ubezpieczeniowych) .... Art 2 ust 11 - definicję pojazdu historycznego - masz na skanie , oprócz tego w 23 lub 24 jest o tym kiedy właściciel pojazdu historycznego powinien zawrzeć umowę OC - przed wprowadzeniem pojazdu do ruchu.

Wąski - nic nie rozumiem z tego cytatu :-))) Auta historyczne zagraniczne będące w Polsce muszą być cały czas ubezpieczone ????

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 14:14:25 /

Mike - a jak wytniesz fragment o pojazdach zarejestrowanych za granica wychodzi...
<1a. Posiadacz pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10 lit. a, zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obowiązany jest posiadać ochronę ubezpieczeniową przez cały okres, w którym pojazd jest zarejestrowany, z wyjątkiem zarejestrowanych pojazdów historycznych.

teraz?

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 16:27:06 /

Teraz wynika z tego , że na niezarejestrowane historyczne trzeba będzie płacić OC ....

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 18:41:14 /

?

Mysza liil (EM) / 2012-01-29 18:58:22 /

No jeżeli np. wujek z Niemiec ma historyczny samochód i przywiezie go do Polski celem wyremontowania to musi cały czas płacić za niego OC u siebie.... nonsens ten nowy zapis.

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 19:04:43 /

Mike, Mike...

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 20:29:16 /

marian212- ostatnio rejestrowałem w WK w Starostwie Powiatowym Bielsko-Biała samochód, posiadający opinię o historycznym charakterze pojazdu. Byłem przygotowany- miałem przy sobie kopię Ustawy o OC. Niestety, Pani wyciągnęła- tutaj się mega zdziwiłem- Kodeks Drogowy. W nim nie ma ani słowa o pojazdach historycznych, jedynie o zabytkowych ( przepisy kurna w tym kraju nie są koherentne, za dużo ich jest chyba). I nakazała posiadanie polisy OC w momencie odbioru dowodu bezterminowego (twardego). Na szczęście- podczas odbierania dowodu, był to ostatni dzień działania plisy OC którą kupiłem z autem.(wypowiedzenie już biegło...)

BTW- ostatnio inny samochód sprzedałem- ale nie miałem umowy sprzedaży- umowa ustna. Starostwo nie przyjęło mojego wniosku o zdjęcie z ewidencji z powodu braku kopii umowy. Na moje uwagę, że prawo cywilne uznaje równość umów ustnych z pisemnymi, Pani Urzędnik, odpowiedziała- w Kodeksie drogowym nie ma mowy o umowach ustnych...

Kurna, co to jest ten Kodeks? jakiś fetysz? Chyba stoi niżej w hierarchii niż Konstytucja, Ustawa, Rozporządzenie ministra?

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2012-01-29 20:46:14 /

kodeks to też ustawa. ale w przypadku polisy obowiązująca jest ustawa ubezpieczeniowa więc kobita nie miała racji moim zdaniem.
w ustawie prawo o ruchu drogowym jest tylko mowa o pojeździe zabytkowym ( a nie historycznym )

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-01-29 20:57:53 /

dostałem dziś coś takiego pocztą.

Czy ta polisa się sama odnawia czy nie?
W sumie wielka strata to nie jest, bo i tak będę go pewnie ubezpieczał, tyle że później. Capri oczywiście ma żółte blachy.

Pytanie zasadniecze - muszę to płacić czy nie?

michalch83 / 2012-03-12 19:43:24 /

Jak poprzednie OC było na rok i go nie wypowiedziałeś najpóźniej 1 dzień przed końcem, to się normalnie przedłuża i musisz zapłacić. Kolor tablic czy opinie nic tu nie robią.

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-03-12 20:07:29 /

Aha, jest jeszcze chyba jakiś myk z 30 dniami na odstąpienie od zawartej umowy, bez ponoszenia konsekwencji. Tylko nie wiem, czy w przypadku przedłużania istniejącej umowy, ma on również zastosowanie.

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-03-12 20:11:25 /

Przepisy się zmieniły teraz na początku roku, poszukaj w necie, chyba Ci się jednak upiecze.

paras / 2012-03-12 20:20:10 /

a chyba jednak masz pecha...
jak widzę okres odpowiedzialności jest od 10 marca a zmiana w ustawie obowiązkuje od 11 marca... zonk!
więc chyba jednak musisz zapłacić za cały rok.
po zmianie jest tak że polisa się wznawia ale możesz ją w dowolnym momencie wypowiedzieć płacac tylko za kazdy ropoczęty miesiąc ochrony.

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2012-03-12 20:33:26 /

no tak bywa ;)
Cóż, zmotywuje mnie to do pojeżdzenia nim w tym sezonie ;)

michalch83 / 2012-03-12 23:15:32 /

Zgodnie z moją wiedzą na dzień 01.10.2024 pojazd który ma minimum 40 lat nie musi mieć ciągłości OC. Nawet jeśli nie ma żółtej tablicy.

-MrG- Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-11-06 23:22:58 /

Ameryka!!!

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-06 23:34:34 /

Ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach jest z 2003 roki

marian212 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-07 05:13:56 /

długo przebija się do świadomości ludzi...

w 2005 zastanawiałem się, dlaczego jeszcze urzędnicy o tym nie wiedzą... i sprzedawcy ubezpieczeń..

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-11-07 10:05:52 /

Bo sprzedawcy chcą zarobić a urzędnicy korzystają z prawa ' jeśli jakieś prawo nie jest ci znane to ci nie przysługuje ' , takie jest prawo i tak działa , spotkałem się z tym , 15 lat temu groziła mi wysoka niesłuszna kara która kazali mi zapłacić , ostatnia deska ratunku było przysługujące mi prawo w tym temacie , pani prawnik zapytała czy jestem pewny że takie prawo mi przysługuje i kiedy zapewniłem że jest mi znane temat poprostu znikł... To samo fundusz który na dziobaka mimo ciągłości oraz 40 lat przysyłał mi pisma z karą do zapłaty ,jak dobrze pamiętam dwukrotnie.
Pewnie nie jeden nie znając prawa zapłacił fundusz na 40 latka bo nikt ci nie powie że płacić nie trzeba a ufg wysyła sobie pisma a nóż ktoś prawa nie zna i zapłaci

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-11-07 22:07:26 /

UFG to w systemach informatycznych nie ma informacji, ze auto historyczne / zabytkowe / 40+.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-11-07 22:33:00 /

No dla tego pewnie nie jeden zapłacił słono za nie znajomość prawa :⁠-⁠(

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-11-07 22:36:52 /

Nawet ostatnio jeden jutuber się przyznał na wizji, że zapłacił ponad 4k za 4 dni luki w OC za auto bodaj z 68 roku.

DrStein / 2024-11-08 01:07:45 /

WAŻNE
w ostatnim czasie uchwalono nowelizację ustawy o ubezpieczeniach OC, jest tam dużo nieistotnych spraw ale jedna dla nas bardzo ważna.
Wprowadzono nową definicję "ruchu pojazdu" i zmieniono definicję "wprowadzenia pojazdu do ruchu",
wprowadzenie dotychczas wiązało się z wprowadzeniem na drogę rozumianą zgodnie z prawem o ruchu drogowym.
aktualnie:
wprowadzenie pojazdu do ruchu – każde użycie pojazdu mechanicznego zgodne z funkcją tego pojazdu jako środka transportu, niezależnie od jego cech i terenu, na którym jest używany, oraz niezależnie od tego, czy jest on nieruchomy, czy też znajduje się w ruchu.

definicja ruchu pojazdu jest prawie tożsama z dopiskiem "które w czasie zdarzenia":
ruch pojazdu – każde użycie pojazdu mechanicznego, które w czasie zdarzenia jest zgodne z funkcją tego pojazdu jako środka transportu, niezależnie od jego cech i terenu, na którym jest używany, oraz niezależnie od tego, czy jest on nieruchomy, czy też znajduje się w ruchu

brzmi trochę absurdalnie, ale rozumiem, że wprowadzono takie zmiany w związku ze szkodami, które wystąpiły jak samochód spadł z lawety, stoczył się podczas postoju, uderzył inny drzwiami na parkingu, szkoda miała miejsce na prywatnym terenie itp., niby nie jechał, nie miał włączonego silnika, nie był na drodze ale wyrządził szkodę.

ALE obawiam się że dostaliśmy rykoszetem, zgodnie z innymi zapisami pojazdy historyczne muszą mieć OC dopiero w momencie wprowadzenia do ruchu, dotychczas wiązało się to z jazdą na drodze. Teraz teoretycznie nawet podczas przepchnięcia we własnym garażu, a być może nawet podczas wsiadania do niego czy wg niektórych interpretacji - samego postoju.

Nie wprowadzono żadnych dodatkowych wyjątków dla zabytkowych/historycznych.
Obawiam się że może się to wiązać z obowiązkowym OC na wszystkie pomniki, o ile nie udowodnimy że pełnią funkcję czysto dekoracyjną.

Co mnie dziwi, powinno wrzeć w środowisku a tu cisza, gdzie są automobilkluby że to przegapiły.
Są jakieś wzmianki w portalach prasowych z początku roku, była to już dawno planowane wdrożenie jakiejś dyrektywy, teraz wdrożyli i cisza

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 14:37:48 /

Nic z tego nie rozumiem.
Jak mi auto stoi zabunkrowane w garażu i nic się z nim nie dzieje, to według jakiej interpretacji jest ono w ruchu?
Abstrahując - wszystko dotyczy "w czasie zdarzenia" tak? no to ja nie mam obaw, że moje auta które zimują będą brać udział w zdarzeniu. Nie wiem o co tu chodzi...

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 14:51:56 /

Jesteś w stanie podać sygnaturę ustawy?

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 14:55:21 /

na szybko z neta:

"Od teraz każde użycie pojazdu mechanicznego zgodne z jego przeznaczeniem jako środka transportu – niezależnie od terenu – będzie uznawane za „wprowadzenie do ruchu.” W praktyce oznacza to obowiązek ubezpieczeniowy nawet dla pojazdów używanych wyłącznie na prywatnych posesjach, jeśli spełniają one funkcję transportową."

czyli różnica jest tylko taka, że jak upalasz na posesji to opłacasz OC, jak auta nie ruszasz, to OC nie potrzebne... ja nie widzę jakiejś tragedii. Poza tym, kto wykupuje polisy krótkoterminowe... ?
Ok, jak chodzi o auta które nie wyjeżdżają na drogi latami to może mieć znaczenie.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 14:58:42 /

No dobra pomijając że mało rozumie a jak rozumie to jest to jak zwykle na gorzej, ale chcąc coś z tego zrozumieć to nawet jak nie mam obaw że ruszy się na moim podwórku, to już wioząc go na lawecie musi mieć oc?

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 14:59:19 /

https://orka.sejm.gov.pl/proc10.nsf/ustawy/553_u.htm

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 14:59:31 /

Auto wiezione na lawecie nie jest przecież używane "zgodne z funkcją tego pojazdu jako środka transportu". Ale bajzel...

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 15:01:35 /

"Z wprowadzeniem pojazdu do ruchu wiąże się obowiązek zawarcia OC ppm w przypadku pojazdów wolnobieżnych i historycznych. Odejście od definiowania wprowadzenia pojazdu do ruchu w rozumieniu wprowadzenia na drogę jest zgodne z odwołaniem zawartym w definicji ruchu pojazdu, iż pojazd jest w ruchu niezależnie od jego cech i terenu, na którym jest używany, oraz niezależnie od tego, czy jest on nieruchomy, czy też znajduje się w ruchu. Skutkować to będzie koniecznością zmiany podejścia do ubezpieczenia pojazdów wolnobieżnych, gdyż pojazdy te mogą pełnić funkcję transportową, choć ich główną funkcją jest ich praca jako maszyny. Podobnie w przypadku pojazdów historycznych – obecnie liczyć się będzie czy w momencie zdarzenia pojazd pełnił funkcję środka transportu, bez znaczenia gdzie taki pojazd się porusza."

Moim zdaniem aut na lawetach i wieloletnich remontów to nie dotyczy. Nie używamy ich wtedy zgodnie z ich przeznaczeniem jako środka transportu.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 15:05:09 /

Dz. U. 2024 poz. 1565
USTAWA
z dnia 13 września 2024 r.

"w czasie zdarzenia" (szkody) dotyczy tylko definicji samego ruchu, ale wprowadzanie do ruchu już jest od tego niezależne

a my musimy zawrzeć OC w momencie wprowadzenia do ruchu - czyli teraz zgodnie z tą definicją a nie wjazdem na drogę.
Wg innych paragrafów, które nie zniknęły, nadal możemy mieć krótkoterminowe, wypowiedzieć, ogólnie nie posiadać OC, ale trzeba uważać żeby nie spełnić zapisu definicji wprowadzenia do ruchu.

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 15:06:47 /

Czyli wjezdzrzajac na lawete nie jest wprowadzony do ruchu? Można spokojnie przewozić?

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 15:47:35 /

tak. ale sam wjazd na lawete juz spełnia definicje ruchu :)))

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 15:58:38 /

Rozjechany - właśnie o to chodzi że nawet definicja stwierdza "niezależnie czy jest on nieruchomy, czy też znajduje się w ruchu" czyli nawet jak stoi.
Kluczem jest ta funkcja transportu - samochód generalnie służy do transportu, jest to jego podstawowa funkcja, wszystko co z nim robimy używając jak samochodu jest użyciem zgodnym z funkcją transportu, zakładam że będziemy musieli w razie czego udowadniać że takiej funkcji aktualnie nie posiada,

Każde jego przetoczenie na kołach to teoretycznie transport, jak do niego wsiadasz to w celu transportu, jak go wieziesz to dyskusyjne ale też transport.
Jeśli tylko stoi i jest historyczny to myślę że można uznać, że służy jako eksponat do podziwiania a nie jeżdżenia.
Jak ma wyjęty silnik to nie wiem czy może nadal pełnić funkcję transportu, taczka też nie ma silnika.

Paranoja, totalne uogólnienie, prawnicy będą się przebijać interpretacjami, nawet to wchodzenie pieszego na przejście się przy tym chowa.

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 16:04:19 /

"Jest to konstrukcja spójna z definicją ruchu pojazdu znaną z prawa europejskiego. Taka zmiana była konieczna. Jak stwierdził Trybunał Sprawiedliwości UE (...) nie może być ono pozostawione ocenie każdego państwa członkowskiego, lecz stanowi autonomiczne pojęcie prawa Unii"

Jest super!

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 16:09:24 /

Ja temu mogę przyklasnąć, jeździmy po Europie, oni jeżdżą u nas, są szkody, czy pojazd był w ruchu czy nie był, interpretacja musi być klarowna, definicje spójne.

ALE nasi średnio rozgarnięci jak coś wdrażają to jakoś nigdy nie pomyślą żeby spojrzeć na to całościowo, na skutki uboczne.
Wystarczyło przy okazji zmiany tej definicji, zmienić czy dopisać odstępstwo dla historycznych, albo wymusić przygotowanie specjalnych ofert na kolekcje jak w Szwajcarii czy coś w tym stylu

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 16:25:08 /

Czyli trzymać bez kol i na boku będzie wolno?

Wszyscy ładnie zadeklarowali kto co ma przy temacie 'czyszczenia w cepiku' no to teraz będą ładnie na tym robić biznes, szło się domyśleć że nie bez powodu to było

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 16:25:34 /

Chyba szukacie znowu dziury w całym. Nie sądzę aby cokolwiek to zmieniło....

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 16:28:26 /

nasi średnio rozgarnięci mają robić tak jak im każą, ma być spójnie, jakie odstępstwa...

a wracając do spraw przyziemnych, to ja dalej nie wiem czy/co się dla mnie zmieniło.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 16:30:42 /

Raczej na dobre nic się nie zmieniło, jak już coś to może po prostu nic ale na lepsze to nie za bardzo jest co liczyć, po prostu dobrze by było wiedzieć wcześniej żeby nie dostać sterty funduszy. Nie każdy ma 5 aut na krzyż i z ważnym oc 🤣

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 17:02:11 /

Rozjechany - to że prawo w pewnych kwestiach powinno być spójne to jest w naszym interesie, nie znaczy że ma być całe identyczne, skorygowali tylko jedną definicję i drugą wprowadzili, cała reszta ustawy jest jeszcze sprzed wejścia do UE. To nie jest wina spójności, tylko naszych urzędasów którzy nie myślą.

Dred - chyba jednak zmienia, może nie jest to tajny plan, że zaraz zaczną się sypać kary i kontrole, nie chodzi o krakanie, ale przypadkiem wyszło tak, że straciliśmy klarowny wyjątek, teraz jak fundusz napisze dlaczego nie masz OC na tą Granadę co stoi zardzewiała pod płotem, to nie będziesz już mógł powiedzieć że ma 40 lat i nie jest wprowadzana do ruchu na drogę - bo wg nich ma funkcję transportową, i co?
Trzeba by ustalić jakąś opcję wyjaśnienia która będzie działać, za jakiś czas może będą interpretacje sądu czy coś

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 18:35:11 /

Camaro - pierwsze pytanie - czy nowela usunęła artykuł ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych dotyczący braku obowiązku ciągłości OC dla aut pos 40 lat/uznanych za historyczne?

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 19:48:35 /

Bo jak nie - to nic dla nas się nie zmienia.

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 19:49:59 /

Wszyscy wiemy, że prawo ze zdrowym rozsądkiem nie musi iść w parze, ale przyjmując na chwilę, że jednak tak jest: "funkcja transportowa" to przewóz osób i/lub towarów. Wjazd na lawetę czy nawet przejazd z jednego końca posesji na drugi raczej pod to nie podchodzi. Tak samo z tym "spadnięciem z lawety". W takim przypadku ewentualna szkoda powinna podlegć pod OC lawety, bo to ona wykonuje funkcję transportową.
Co innego, gdy ktoś ma dajmy na to takiego na przykład Multicara i wozi nim sobie gruz po podwórku. Wtedy to już jest zupełnie inna rozmowa, bo pojazd jest wykorzystywany zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.
Tak ja to widzę, coś pominąłem?

/ 2024-12-12 19:58:40 /

Czyli nie wjeżdżamy na lawetę tylko wciągamy .

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 20:27:44 /

I jest to funkcja bardziej kłopotliwa niż transportowa :)

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 20:29:43 /

JB - podciągnąłeś to pod "transport drogowy" a to inna sprawa
tu chodzi o funkcję transportową pojazdu jako takiego, został stworzony do transportu (nie do oglądania), czyli to że służy do przemieszczania np ludzi z puntu A do B, nie o transport zarobkowy czy sam transport towarów.

definicja precyzuje - niezależnie od miejsca (wcześniej było tylko na drodze publicznej), niezależnie od tego czy znajduje się w ruchu czy jest nieruchomy (więc nawet jak stoi, czy jest na lawecie)

laweta - jak dla mnie to taki przypadek ciężko będzie obronić, jak wieziesz na przyczepie betoniarkę to jest to zwykły ładunek, liczy się OC przyczepy, ale jak wieziesz pojazd to chyba musi mieć już OC.

w tej definicji w dużej mierze chodziło o pojazdy wolnobieżne, ciągniki, wózki widłowe. Do tej pory wózki widłowe trzeba było ubezpieczać jak były dopuszczone do ruchu i wyjeżdżały na drogę, asekuracyjnie ubezpieczało się jak służyły do załadunku samochodów ale nie było obowiązku. Teraz dostałem już w firmie interpretację od inspektora BHP, że nawet jak nie wyjeżdżają poza halę to muszą mieć OC - w związku z tą samą definicją.

Wąski - tego nie usunęli, pisałem wyżej, ale co z tego, nie musimy mieć ciągłości, za to fundusz nie wlepi kary, zawsze można powiedzieć że w tym czasie pełnił funkcję czysto dekoracyjną, ale jak policja skontroluje podczas przejazdu lawetą to może się nie da tego obronić. Nie musimy mieć ciągłości, ale w tym momencie użytkujemy zgodnie z funkcją transportową. Chyba że powiesz że nawet do niego nie wsiadałeś, został załadowany na lawetę dźwigiem.
Wystarczy jedna interpretacja sądu, że zarejestrowany pojazd samochodowy ma z założenia funkcję transportową.

Ja tylko zwracam uwagę, żeby być ostrożnym.

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 20:36:37 /

jeżeli ta definicja- spójna z UE- działa w Niemczech, Czechach i Francji, gdzie kultura posiadania samochodu zabytkowego jest bardziej rozwinięta, i oni dają radę- nie widzę zagrozeń.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 21:49:16 /

Jak auto popsute, to nie pełni funkcji transportowej, no bo niby jak.
Dla nas ważne co w ustawie o ubezpieczeniach, bo to UFG wlepia kary na jej podstawie.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 21:57:44 /

Jeżeli auto spada z lawety i wyrządza szkodę, to jest ona likwidowana z OC HOLOWNIKA. To holownik swoim OC obejmuje lawetę dopóki jest ona podłączona do niego, lub jest w ruchu po zerwaniu się z haka. OC lawety jest na przypadki szkód związanych z zaparkowaną lawetą bez holownika. Ładunek (a samochód na lawecie jest ładunkiem) wyrządzający szkodę jest traktowany całościowo jako przyczepa i nie ma znaczenia co na niej jest. Jak spadnie na Ciebie kontener chińskich podrabianych Nike-ów, to nie zwracasz się do chińskiej ubezpieczalni, tylko do ubezpieczalni ciągnika, który ciągnął tę naczepę z kontenerem.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-12 22:06:06 /

W Niemczech itd ta definicja teoretycznie jest spójna, może kwestia niuansów tłumaczenia, ale ustawa o OC już nie jest spójna, nie ma tak zapewne wyjatku dla pojazdów historycznych, które muszą mieć OC dopiero w momencie wprowadzenia do ruchu.

popsute nie popsute, może się np stoczyć zaparkowane na ulicy czy na jakiejś drodze wewnętrznej, (choćby z tego właśnie powodu że jest popsute ;) i uderzy w nowe BMW, wtedy musi być OC, o to m.in. chodziło w zmianie przepisów

Granadziarz - tak, tak jest z odpowiedzialnością aktualnie, choć nie wiem czy to podejście się nie zmieni jeśli coś się stanie bez winy holownika, ale nie o to chodzi, tu nie rozstrzyga się odpowiedzialności tylko fakt obowiązku zawarcia OC w przypadku ruchu a nawet "nieruchomego ruchu"

przeczytajcie to:
https://www.pap.pl/aktualnosci/ekspert-po-zmianach-w-prawie-pojazdy-zabytkowe-powinny-miec-stale-ubezpieczenie-oc

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-12 23:30:13 /

Oczywiście masz rację, ale ja pisząc posta miałem bardziej przed oczami autolawetę. Chodziło mi raczej o rozróżnienie, że samochód transportowany w ten sposób jest ładunkiem, a nie pojazdem będącym w ruchu więc jego OC nie ma tu nic do rzeczy. To, o czym piszesz jest oczywiście ważne, ale niekoniecznie w dyskutowanej sprawie :)

/ 2024-12-12 23:31:59 /

A czy jak samochod z przyczyn nieznanych sam sie stoczy w inne auto to pełnił funkcję transportową?

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 08:23:14 /

Zamiarem ustawodawcy było objęcie obowiązkowym OC wózków widłowych, koparek, dźwigów i walców, które pracują na zamkniętym (prywatnym) terenie. W praktyce nadal obowiązuje obowiązek prawny posiadania przez policję zgody sądu lub prokuratury na przeszukanie prywatnych mieszkań i posesji.
Wyobrażam sobie sytuację, kiedy policja z antyterrorystami wpada do garaży, aby zweryfikować fakt posiadania aktualnego OC od właścicieli zabytków ;)

Chinodios / 2024-12-13 08:33:15 /

Konrad - wydaje się że właśnie tak, tu nie chodzi o konkretne celowe świadome działanie, specjalnie uogólnili, żeby objąć wszystkie zdarzenia, żeby nie było wymówek "nie musiałem", niezależne od miejsca, odpalenia, ruchu w sensie napędowym, fizycznym, względnym, jakimkolwiek
samochód był ustawiony na parkingu i się stoczył, nie stał tam jako obiekt wystawowy tylko jako środek transportu.

Chinodios - tak wolnobieżne, też to pisałem, tyle że one mają dwa rodzaje OC, komunikacyjne i to związane z pracą, jak kopie i uszkodzi wodociąg to zadziała OC firmy, ale jak się przemieszcza na terenie budowy, czy w trakcie transportu na lawecie to musi mieć OC komunikacyjne.

Problem jest taki, że wolnobieżne korzystały z tego samego zapisu jak historyczne, była tam mowa właśnie o wprowadzeniu do ruchu i tak pozostało, tylko znaczenie tego pojęcia się zmieniło.
skoro na tej podstawie teraz koparka transportowana na lawecie ma mieć OC to historyczne niestety też, to ten sam przepis.

wolnobieżne tak samo jak historyczne mają opcję ubezpieczenia krótkoterminowego tyle że na 3 m-ce,
tak samo mają obowiązek zawarcia OC przed wprowadzeniem do ruchu, obowiązek "w dniu rejestracji" ich nie dotyczy ponieważ nie mają obowiązku rejestracji.

niestety jedziemy na tym samym wózku, z tą różnicą że koparka czy widlak nie ma raczej innych funkcji, historyczny może być eksponatem, nie bardzo widzę inną opcję

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 09:26:05 /

Póki co luźno sobie gdybamy, jak dla mnie Bartek to pesymistyczna wizja.
Myślę, że nie jest tak źle, i właśnie dlatego "środowisko" zbytnio nie reaguje.

"chyba musi mieć już OC" za dużo tego chyba w tej dyskusji, jak ktoś będzie miał jakieś bardziej oficjalne stanowiska, interpretacje, to prośba o udostępnienie tutaj.

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 09:45:41 /

Ale przecież pani reprezentująca ubezpieczycieli mówi, że trzeba.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 09:47:43 /

Na moje pani która wypowiafa się w linku nie 'uogulnia' tylko pisze wprost. Teraz pytanie od kiedy to działa czy zacznie działać?

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-13 09:57:44 /

Jak wioze auto na lawecie, czy to historyczne czy nie, to ono jest „towarem” a nie środkiem transportu w ruchu. Jakby auto na lawecie miało miec zawsze OC, to środowisko laweciarzy juz by opony paliło przed sejmem xD

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 10:58:56 /

tu jest aktualny tekst jednolity ustawy OC
file:///C:/Users/bartosz.pasternak/Downloads/D20031152Lj-3.pdf

nie ma już opcji o muzeach i jest ta nowa definicja wprowadzenia do ruchu

wg mnie jak trzymamy grata w garażu to nie trzeba, będzie się można wytłumaczyć że nie był użytkowany zgodnie z funkcją transportową,
ale wożenie na lawecie jest znakiem zapytania,
jakieś jazdy testowe poza drogą publiczną, wjazd z lawety na jakąś wystawę, upalanie na lotnisku itp to już musi mieć OC

trzeba czekać na interpretacje, one mogą dużo zmienić

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 11:10:11 /

Konrad - Ty piszesz o czymś innym, nie dotyczy towaru w 99% wożonego przez laweciarzy,
są to krajowe rozbitki z OC lub sprowadzane wyrejestrowane samochody - obowiązek zawarcia OC jest najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego.

ta zmiana dotyczy tylko wolnobieżnych i historycznych, które to muszą mieć OC z chwilą wprowadzenia do ruchu - jeśli takie są wożone na lawecie to sytuacja się zmieniła,
jeśli historyczny nie jest jeszcze zarejestrowany to można wozić do woli, ale jak już zarejestrowany to jest ta wątpliwość związana z "nowym" wprowadzeniem do ruchu.

trzeba zmienić myślenie, wprowadzenie do ruchu w myśl OC nie jest już ruchem drogowym, jest to teraz bardzo mylące stwierdzenie, powinni wymienić to słowo ruch na inne

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 11:25:28 /

Tylko ze jak jest unieruchomiony to też jest w ruchu?

Piter M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-13 11:53:43 /

tak, ale tylko wtedy gdy go jakoś użytkujesz w związku z funkcją transportu...

dlatego to słowo ruch wprowadza w błąd, powinno być jakieś "celowe użytkowanie" czy coś a nie wprowadzanie do ruchu.

np masz samochód na wystawie, chcesz odjechać na lawetę, wsiadasz do niego za kierownicę, otwierasz drzwi i przywalasz nimi w stojący obok. Użytkowałeś go w związku z funkcją transportową, choć był jeszcze nieruchomy, "wprowadziłeś do ruchu". Dotychczas nie musiałeś mieć OC i miałbyś problem z odpowiedzialnością, teraz musisz mieć OC.

w garażu go nie użytkujesz, nikt nie będzie miał powodu do czepiania się dopóki np nie wyjedziesz przed dom w celu regulacji silnika, czym wku...sz sąsiada, który uprzejmie doniesie ;)
to oczywiście żartobliwe, ale interpretacje mogą być dowolne przy takim zapisie,

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-13 12:18:53 /

Funkcją starego forda jest grzebanie w nim i naprawianie, czyli niesprawny, niezdatny do jazdy, stojący w garażu czy gnijący pod płotem powinien mieć OC :D [ironic mode off]

aaannnd Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-14 19:43:53 /