pmx (wiewior;) / 2008-12-23 10:13:59 /
Świetnie napisane ;-)
Szkoda, że ofiarą części tej walki psełdoekologów staną się wkrótce auta emitujące więcej niż 120 gram CO2 na kilometr - czyli w praktyce spalające więcej niż 5 litrów benzyny na 100 km.
Ofiarami takich niewiadomo komu i po co wprowadzanych uregulowań będą firmy produkujące auta duże i ciężkie - Aston Martin, Jaguar, Porsche ... dodatkowo mniej uczciwie traktuje się firmy które mają koncern - np. Fiat może produkować Ferrari produkując małe Pandy i 500 - bo te 120 gram na kilometr to ma być średnia ze wszystkich wprowadzanych pojazdów....
Trudno nie zauważyć prostego związku masy auta z wartością zużycia paliwa. Trudno też liczyć na to, że właściciel Astona Martina lub Porsche następnym razem kupi sobie Pandę ....
MikeB4 / 2008-12-23 11:49:13 /
Ale za auta o większej emisji po prostu się chyba będzie płaciło większy podatek. Kolejny haracz i tyle:D
A z ociepleniem może to i głupota, ale jest medialna. W momencie kiedy w wielu rzekach nie można się wykąpać, bo jest jakiś brunatny syf zamiast wody, wydaje mi się, że każda opcja uświadamiania ludzi jest spoko.
JaMan przeczytaj tamten tekst do końca to się dowiesz czym się różni uświadamianie ekologiczne od "efektu cieplarnianiego"
MikeB4 / 2008-12-23 12:16:25 /
Dokładnie to co napisano uważałem od początku tych głupich doniesień, wszystko ściema by trzepać większa kasę z zapisów prawnych tzn wymuszeń
BirdDog / 2008-12-23 17:12:34 /
najlepiej sprzedawać coś czego niema, napędzają kasę do swoich portfeli wmawiając nam że powodujemy zmiany klimatu <lol> i teraz ten kto wpadł na ten pomysł bedzie sprzedawał nam limity na CO2 a my sie jeszcze bedziemy cieszyć że nie płacimy więcej. Jak zwykle , jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze....
Kohito_PS / 2008-12-23 17:29:30 /
a niektorzy naukowcy dowodzą że będzie globalne ochłodzenie i epoka lodowcowa... ja mam te wszystkie efekty w dupie
Marek F / 2008-12-23 17:50:15 /
my nie możemy mieć gdzieś całej tej sprawy , przeciesz posiadamy ekologiczne i ekonomiczne auta.
Równie zabawna była wypowiedź chwalącego się osiągnięciami Polski w redukcji emisji siarczanów i dwutlenku węgla w ciągu ostatnich 20 lat. Niezła groteska, bo to nie efekt nakładów na ekologiczne rozwiązania w przemyśle, tylko doprowadzenie, po upadku socjalizmu, wielu zakłądów przemysłowych do likwidacji - ot powód do radości po wuju, że masa ludzi wylądowała na ulicy :?
BARTEK#1925 / 2008-12-23 19:37:21 /
mysle ze spory udzial w tym ograniczeniu mialo wprowadzenie jakichkolwiek norm emisji ktore zaklady ktore istnieja wciaz musza spelniac i w sporej czesci spelniaja.
a jak jest naprawde to i tak sie nie dowiemy.
Leszek "QSi" / 2008-12-23 20:13:19 /
jedno bardzo konkretne pierdykniecie wulkanu generuje wiecej co2 do atmosfery niz cala ludzkosc wyprodukowala od momentu wynalezienia maszyny parowej ;)
a najbardziej mi sie podoba to ze auropa sama sobie podcina żyły a najwieksi emisanci ;) maja to gdzies i konwencji nie podpisuja :D
Main(misiek) / 2008-12-23 20:14:11 /
Możemy myśleć, że problem nas nie dotyczy - ale niestety już niedługo może ....
Jeśli Polskie miasta pójdą śladem Niemieckich to możemy się doczekać stref zakazu wjazdu dla aut poniżej normy Euro 2 lub emitujących za dużo CO2 .... podatku ekologicznego czy drogowego na szczęście już nie mamy w formie rocznej opłaty (jest uczciwie naliczany w paliwie - za ile zatankujesz - tyle zapłacisz), albo jakichś dodatkowych idiotycznych opłat, których i tak motoryzacja ma za dużo.
A już totalną głupotą są katalizatory, wtryski, auta palące mniej w kraju, w którym ogrzewanie domów generuje kilkunastokrotnie więcej zanieczyszczeń niż motoryzacja ;-) Tą tzw. niską emisją nikt się nie zajmuje ...
Dokładnie ustalając takie normy emisji Europa sama podcina gałąź swoim producentom towarów i sprawia, że gdy ponoszą wysokie koszty stają się mało konkurencyjni w porównaniu do produkcji w USA czy Chinach...
MikeB4 / 2008-12-23 20:30:59 /
Tak, ciężki temat. Najważniejsze żeby stworzyć nowe podatki, a jeszcze lepiej podatki w podatkach ;p Winietę drogową, winietę chodnikową dla pieszych, oraz winietę trawnikową dla tych co chodzą po trawie... Każdy z nas niezależnie od pojemności płuc, również powinien otrzymać limity na emisje dwutlenku węgla, dla tych co za dużo emitują jakiś podatek i odpłatne kursy – jak efektownie kontrolować emisję CO2…
Ale my jak zwykle możemy sobie tylko na to popatrzeć i ponarzekać…
lakukaracza / 2008-12-23 21:18:01 /
jak efektownie kontrolować emisję CO2… kontrolowane puszczenia bąków <hahaha>
Main(misiek) / 2008-12-23 21:28:22 /
Tekst swietnie napisany. Trzeba przyznać.
Ale po co się tym wszystkim przejmować.
W 2012 i tak będzie koniec świata.
Wszystkie ludy starożytne to przepowiedziały.
Bawmy się i kupujmy coraz bardziej paliwożerne auta. We trzy lata i tak nie zdołamy zgnoić tej planety do tego stopnia zebyśmy musieli obawiać sie katastrofy ekologicznej
:D
Aldaron / 2008-12-23 22:15:10 /
Bedzie koniec swiata bo Polska da dupy w zwiazku z Euro 2012,wybuchną zamieszki i dalej poleci....
mario75 / 2008-12-23 23:33:42 /
Wreszcie ktoś zaczął głośno mówić i liczę, że będzie takich głosów coraz więcej..
Jakiś czas temu widziałem w TV wywiad z jakimś dziadkiem (polak) pracującym gdzieś w instytucie klimatologii. Powiedział dziennikarzowi coś takiego: Wie pan co możemy zrobić w sprawie klimatu? Dwie rzeczy: możemy albo zdjąć kurtkę albo ją założyć.
Śmiałem się z pół godziny. :D
P.S.: dziwi mnie tylko, że link wrzucił Wiewór... Prowokacja? ;)
uf,jednak jestem normalny
http://www.kngeol.pan.pl/images/stories/pliki/2.Stanowisko%20KNG%20w%20sprawie%20zmian%20klimatu.pdf
Kohito_PS / 2009-03-24 00:35:48 /
Hehe, dobre
Młody_wFe / 2009-03-24 09:00:00 /
Dowcipy cz. XLVIII - "zycie przeroslo kabaret"
http://www.korespondent.pl/index.php?x=artykul_r1&id=6108
pmx (wiewior;) / 2009-06-03 22:41:08 /
Ja postuluje zaszyć dupy Francuzom.
Z doświadczenia wiem że jak się człowiek nachla wińska to potem wydziela gazy które by gozille powaliły. One z pewnością też nie pozostają bez wpływu na środowisko. A żabojady chleją je hektolitrami.
Powinien to ktoś wreszcie zbadać, przeliczyć i na forum UE przedstawić stosowne zalecenia.
Jako że zbliżają się wybory do parlamentu UE to należy skorzystać z okazji i wybrać odpowiednich ludzi
:D
Aldaron / 2009-06-03 23:26:46 /
Na tej stronie jest trojan :/ antyvir mi wyłapał :/
Ekozjebaństwa c.d.
http://blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=667
pmx (wiewior;) / 2009-08-31 11:00:44 /