Witam, czy możecie pokecić jakiś naprawdę bardzo dobry serwis który potrafi porządnie ustawić zbieżność w klasycznym mustangu - 1970r.???
Mam z tym pewnien problem - po skręcie kieroznica nie wraca mi do położenia środkowego a gdy podnoszę auto koła można poruszać ręką bez problemu więc podejrzewam, że to problem zbieżności. Dwoniłem do warsztatu który mi ktoś polecał ale nie mieli pojęcia jakie powinny być parametry zbieżności - czy te dane są gdzieś dostępne?
Słyszałem też, że trzeba z tym uważać bo seryjne parametry zbieżności dla takiego auta zakładały chyba inny tym opon niż dzisiaj się stosuje - radialne nie były wtedy zbyt popularne - więc te ustawienia nie są najlepsze dla współczesnych opon.
Tak więc serwis z kreatywnym podejściem by się przydał ;-))
muarah / 2008-10-31 13:54:52 /
zbieznosc - punkty odniesienia sa na sztywnych elementach - bez opon tez usawisz, opony.. hmmm.. nie wiem jakie maja znaczenie ani wplyw na ustawienie zbieznosci.
Sprobuj w raszynie w firmie BOSTA - na lipowej - znajdziesz ich w necie, maja tez serwis oponiarski, maja dane na granade, robilem, szybko, umaiwasz sie, chyba za przod komputerowo 50 pln biora. nie narzekali, nie gadali tylko wjechalemi za 25 minut wyjechalem ze zbieznoscia ustawiona ...no ale juz bez 5ciu dyszek:)
opony są im chyba nie potrzebne , jak ja ustawilem zbieznosc to tylko jakies ustrojstwo do felg przyczepili :)
Kohito_PS / 2008-10-31 17:22:16 /
tos pan dawno chyba nie byl tam bo przed wakacjami bylo chyba 60 :)
Mac13k / 2008-10-31 21:39:09 /
pewnie nie są im potrzebne opony, ale ustawienia mogą inaczej działać przy różnego typu oponach,
od razu mówię, że to zasłyszana teoria i nie to mnie najbardziej martwi, chodzi mi o to, żeby kierownica wracała do środkowego położenia gdy po skręcie jadę na wprost.
muarah / 2008-10-31 23:51:12 /
Opony nie mają nic do rzeczy - a właśnie auta tej ery tj. schyłek lat 60-tych i początek 70-tych to wielka zmiana z diagonalnych na radialne. Dane co do zbieżności i pochyleń koła gdzieś mam w dużej 1200 stronnicowej cegle pt. Mustang coś tam ....
MikeB4 / 2008-11-01 00:34:46 /
Otrębusy, przy wulkanizacji sprawdzona firma
WAŻNE jadąc od Wa-wy po prawej stronie
Tytuł wątku: " ustawianie zbieżności w warszawie", więc nie rozumiem co ma wspólnego mustang z warszawą. Po za tym pisownia. Musiałem zatrudnić łamacza szyfrów. Wk....ia mnie tylko to ,że gdyby to napisał ktoś " z prowincji",to zostałby przez niektórych z Was zmieszany z błotem. A żeby była jasność, Wasza reakcja akurat mi się podoba, szkoda tylko, że są równi i równiejsi. :(
granadabus / 2008-11-01 19:35:56 /
Ee? Jakieś problemy emocjonelne?
Zaraz zaraz, ja przecież jestem z prowincji! Ale skoro samochód mam w Warszawie to chyba jasne, że tu chcę ustawić zbieżność, przecież nie pojadę np. do Krakowa na koślawych kołach, nie?
Wiecie gdzie jest Biłgoraj? Był taki film "Motór".. pochodzę stamtąd i jak dotąd nikt poza granadabus-em nie zmuszał mnie do spowiadania się z moich spraw etnicznych.
muarah / 2008-11-03 10:19:08 /
Mike, powęszyłem trochę i taki wątek znalazłem:
http://www.fordmuscle.com/forums/all-ford-techboard/470362-1966-mustang-alignment-specs.html
"If you're running radials you can throw the old published alignment specs out the window. They were for bias belted tires."
Jak widać to dotyczy rokcznika 1966, czy do roku 1970 coś się zmieniło?
muarah / 2008-11-03 10:24:39 /
Jeżeli się obraziłeś, to przepraszam bardzo. Nie to miałem na celu, tylko chciałem zwrócić uwagę na nierówne traktowanie, bo jednego się objeżdrza jak wesz małpę o byle pierdołę np. wątek nie na temat, pisownia ortografia itd. a drugiemu wolno wszystko i nikogo to nie zraża. Jeszcze raz wery sorry.
granadabus / 2008-11-04 20:27:37 /
Spoko, chyba nie wygląda to jakbym się obraził, nie tak łatwo ze mną.
Swoją drogą to ja nie zauważyłem, żeby aż taka była ostra nagonka, różne są sytuacje ale tej generalnej tendencji którą sugerujesz jakoś nie odczuwam;))
Niestety jakoś mało pomysłów na to ustawiania zbieżności..
czy zna ktoś serwisis Biernackiego w centrum W-wy przy ul. Chłodnej, podobno są nieźli?!?
muarah / 2008-11-05 20:22:42 /