Witam
Posiadam taunusa 1977 i ostatnio moja rura wydechowa postanowiła zmienic stan i postanowiła być dwoma rurami wydechowymi.
To znaczy pierwsza rura szła od kolektora do tłumika środkowego,a od tego miejsca zaczynał się już drugi element lużno obijający się o ulice podczas jazdy.
Z tej okazji postanowiłem sobie sprezentowac jakiś wypasiony wydech.
Pomyślałem więc o dwóch wydechach bocznych mniej wiecej 1,5metra jeden.
Czytałem troche na tym forum o wydechu bocznym do capri,ale może już ktoś instalowal takie coś w taunusie lub ma plan jak takie coś zrobić(jak to umocować jak najlepiej puścić rury,gdzie coś kupic i takie tam).
Z racji dość ograniczonych srodków planuje aby mój wypasiony w kosmos półtora metrowy wydech był tylko atrapą i żeby miedzy tym wlaśnie wydechem instaiały jeszcze jakieś tłumiki lub tłumik i żeby takie coś fajnie buczało(nie na tyle fajnie żeby za każdym razem interesowaliby się nim niebiescy faceci :) )
Wszelkie porady,przeciwskazania,wpłaty na moje konto z tej okazji mile widziane
ps.sory za błędy zawsze je popełniam
mitrov / 2003-11-11 15:54:01 /
najlepszym i najkosztowniejszym rozwiazaniem bylo by zrobic w tym wydechu tłumik czyli 1 rura 1 wydech fajny odglos - lutek cos takiego robi
podobno
Michal FAZI / 2003-11-12 00:04:35 /
wszystko ok, ale czy to nie bedzie komicznie wyglądać ??
MikeB4 / 2003-11-12 01:18:58 /
Wydechy, ktore robi Lutek sa rewelacyjne... Wygladaja super... Dzwiek tez jest bardzo piekny... Takie wydechy (zrobione przez Lutka) zamontowali na swoich Capri dwaj moi koledzy... Efekt..
Arunas / 2003-11-12 08:43:13 /
Mike czy nie uwazasz ze dzentelmeni o gustach nie rozmawiaja? :)
Michal FAZI / 2003-11-12 19:47:52 /
ja tylko zadałem pytanie
MikeB4 / 2003-11-12 20:07:53 /
Przeszedłem ten temat. Ktoś wyleczył mnie jedną, konkretną uwagą: Jeśli wydech progowy spełnia rolę prawdziwego wydechu (nie jest atrapą) to syfy lecące z tarcz hamulcowych pieknie i nieodwracalnie wtapiają się w gorący metal rur wydechowych. Po jakimś czasie tworzą nieusuwalny badziew. Tak mi powiedziano - nie trenowałem tematu, ale brzmi prawdopodobnie.
Pozdrawiam i powodzenia.
domin / 2003-12-16 17:47:08 /
Próbował ktoś samemu zrobić wydech progowy??
Przemek. / 2008-01-15 21:58:20 /
Nie ja robiłem, ale wiem kto robił :D Teraz troszkę inaczej wygląda, bo "przyciąłem" wylot wzdłóż linii auta.
bartozłomero / 2008-01-15 22:08:10 /
miałem po obu stronach... ale szybko sie gumą zalepiały końcówki ;)
a tak wogóle to bulgotała fajnie,ale przy dłuższej trasie zdemontowałem,hałas okropny powyzej 2500obr.,psiarnia nic, a może nie chcieli widzieć...
Właśnie jak jest głośno to po to jest radio żeby podgłośnić:)
A co do wydechu to właśnie zastanawiam Sie nad tym jak to zrobić myślałem zrobić pod cały progiem.
Wychodzi z pod błotnika kończy Sie przed kołem tylnym..
Ale jak będę spawał kolanka itd to rdza na tym wyjdzie i wogóle polerować ?? Nie wiem jak się za to zabrać..
Bo poco Się męczyć jak z tego lipa będzie wielka..
http://www.youtube.com/watch?v=HLV3tupIBe4
Przemek. / 2008-01-15 22:25:01 /
mi znajomi wyhaftowali wydech tak że nie ma ostatniego tłumika. za pierwszymi wychodzi od razu na bok. zrobiony jest z resztek rur. brzmi ładnie. przy wyższych obrotach czasami potrafi ucho przytkać :) panowie niebiescy jak na razie nic nie mówili, tylko ino się patrzyli. ale przy nich to noga z gazu :)
podobnie jak u bartoromero kończy się z linią auta więc jak stoisz wzdłuż pojazdu lub bardzo blisko to go mocno nie widać.
rybaak / 2008-01-15 23:08:46 /
a jak stoisz za nim to zasłania go guma 205-tka i wygląda jakby się jarała przez parę z wydechu :)))))
sołtys / 2008-01-16 08:23:38 /
No właśnie... zawsze się zastanawiałem czy opony nie niszczą się przez tę temperaturę.. Np. jak się stoi długo w korku.. Wydech jest gorący, spaliny także a chłodzenia (toczeniem się) brak. Jak to jest?
to jest pewne rozwiązanie! Ja myślałem, żeby wydech puścić, owszem, na bok ale za kołem. Choć w grandzie to może być trudne bo jest wnęka na koło zapasowe...
sołtys / 2008-01-16 10:38:23 /
ujście spalin skierowane w stronę chodnika czyli na prawą stronę jest w naszym kraju zabronione, więc bez sensu stracić dowód u jakiegoś nadgorliwego policjanta...
♠Zoggon♠ / 2008-01-16 14:41:49 /
nie no jasne. Nikt nie mówi o wydechu na prawą stronę, gdyż powszechną jest wiedza, iż jest to zabronione :).
sołtys / 2008-01-16 14:50:43 /
a co nie jest w polsce zabronione z wydechem.
Ryczeć nie może bo zagłośno na prąwą strone też?? Jeszcze troche to wcale nie będzie można wporowadzać żadnych modyfikacji wydechu;/;/
BenioTL / 2008-01-16 14:55:39 /
Ja rozumiem, że samochodów jest niewspółmiernie więcej niż motocykli, ale czy restrykcje dotyczące ukł. wydechowego w samochodach dotyczą również motocykli?
Bo ja mam takiego klienta, który do niedawna jeszcze pomykał rano do pracy takim sprzętem który się V-MAX nazywa ( silnik V4). Ma w tym wolny wydech i zawsze, punktualnie o 7 rano budził mnie do pracy, przejeżdżając pod moim domem.
sołtys / 2008-01-16 15:22:11 /
Milo jak stoję w korku to spaliny ledwo oponkę muskają :) no chyba że podmuchasz :)
rybaak / 2008-01-16 16:24:52 /
u nas typ smigał yamachą z 80cm3 silnkiem i miał taki tłumik ze uszy padały ale puźniej go dorwaliśmy:D:D
BenioTL / 2008-01-16 18:15:41 /
Pytałem się ostatnio typa z takiego wypasionego SUVa (czyli pseudoterenowca) Mercedesa marki, czy się do niego psy nie czepiają. On się pyta zdumiony, o co. Więc mu tłumaczę, że nie wolno ponoć mieć wydechów po prawej stronie. On na to, że tak było fabrycznie, silnik jest wielka Vała, to gdzie ma puścić te wydechy, jak nie z lewa i z prawa? Ma go parę lat, jak dotąd nawet się podobno nie obejrzeli.
Widziałem tez kilka samochodów dostawczych, busów itp z wydechami po prawej.
rypswyps / 2008-01-16 19:06:48 /
Na upartego sie uczepią bo przepis to przepis. A że są auta fabryczne wyposażone w obustronne dmuchawki to już jest puszczane bokiem. W cywilizowanym kraju zostało by to uregulowane .. u nas jak wiadomo. Nic nie wiadomo ;-) Tak samo jak ze zderzakami przednimi .. zdejmiesz to będą cię ganiać .. zamontujesz kawałek rurki chromowanej na 2 blaszki i masz luz ;-)
Generalnie to już nie ten czas kiedy wprowadzili na rynek tuningowe akcesoria dla noobów, wtedy wszystkie nooby miały w cienkim wydechy robione na wzór subaru w dodatku bez środka, piękne świecące spryskiwacze i niebieskie światła. To już się przejadło więc policja zluzowała. Aut choinek jest coraz mniej w mieście głownie widać takie z poza miasta gdzie jeszcze choinka jest szpanem ;-P.
Jak jeździłem brodatym bez zderzaków to mnie cały lublin znał hehe. Często słyszałem .. "ja już ze 3 razy pana widziałem ale nie miałem czasu pana zatrzymać bo jechałem na wezwanie" ;-) A że zawsze byłem sympatyczny i nie szczekałem to już jak mnie widzieli machali ręką ;-).
Wydechy też zamontuję i wiem że jaki nie będę na głównej ulicy walił po gazie i smażył laka to nikt nie będzie się na mnie zapiekał ;-)
Jeśli wydech jest tak puszczony fabrycznie i diagnosta dopuści pojazd do ruchu w kraju(a na pewno znajdzie się ktoś kto dopuści) to niby czego mają się czepiać ale jeśli samemu się wystruga jakiś wydech czy to na prawą stronę czy na lewą czy po prostu jakiś głośny to "miśki" zapewne wcześniej czy póżniej się przyczepią
pawel100 / 2008-01-16 20:36:55 /
Ja dowód straciłem i 200zł za wydech na boki
PSIAŁA / 2008-01-16 21:05:14 /
ja miałem latami wydechy na boki w "Monsterze" po jednym tłumiku na stronę tłumiki z LADY / płaskie są / , zwykle jak sie powypinałem z szelkowych pasów i wyczołgałem z kubła, to psy miały już inne zainteresowania niż wydech, jak sie raz zainteresowali na serio to pokazałem im lewy , aż tacy inteligentni żeby sie przespacerować na druga stronę to nie byli, czyli w sumie zero problemow .
.STICH. / 2008-01-16 22:09:59 /
A widzieliście kiedy ... malucha? Wydech ma przecież po prawej i jakoś nikomu to nie wadzi a jeździ już wiadomo jak długo.
Kiedyś zbudowałem kumplowi motocykl, był szalenie niski a uzupełnieniem linii był wydech (z lewej). Pod nim umieściłem rejestrację i światła. Na przeglądzie rzeczoznawca zwraca mi uwagę, że oświetlenie musi być umiejscowione w motocyklu centralnie. Chwila konsternacji i mówię, "ale tak wygląda lepiej" ;)
Pan się cofnął, popatrzył i mówi : "no faktycznie, lepiej." ;)
zapek??? !G.O.P! / 2008-01-16 23:56:24 /
co do prawego wydechu, zapewne chodzi o wylot z rury na prawa strone pojazdu, anie po prawej stronie tylu. po to zeby nie taka np. ciezarowa nie smrodzila na ludzi na chodniku.
Leszek "QSi" / 2008-01-17 00:06:23 /
Widzieliście Vipera na rynek europejski ??
Właśnie tam musieli skasowac wyloty u tyłu progów na obie strony
Normalnie ma tak (po obu stronach) :
http://www.blogsmithmedia.com/www.autoblog.com/media/2006/12/dg008_010vp.jpg
a na Europe zrobili tak
http://www.netzeitung.de/img/0019/173219.jpg
a dziury w progach są zakręcone czarną zaślepką , która obrzydliwie wygląda ....
kolejnym autem, które ma wydech na prawą strone jest Mercedes SLR oraz to :
http://jalopnik.com/cars/news/more-on-the-1000%252B-horsepower-bristol-fighter-212923.php
MikeB4 / 2008-01-17 00:40:22 /
ja bym chciał takie :
rypswyps / 2008-01-17 01:04:25 /
Cholera, rypłem się, sorrrrry....:(. Takie :
rypswyps / 2008-01-17 01:10:41 /
Dobre było z tym diagnostą :)
A macie jakiś pomysł jak zrobić końcówkę, żeby była możliwość skierowania jej do dołu jakby niebiescy się burzyli albo pan diagnosta? Macie jakiś patent?
ja musiałem w Strangerze przekręcić z dołu w bok bo wytwarzał chmurę kurzu na podwórku i sąsiedzi robili sajgon.
.STICH. / 2008-01-17 10:37:11 /
I jak to zrobiłeś? Przeciąłeś gumówką i przespawałeś w innej pozycji?..
w pierwotnej brytyjskiej wersji był skręcany na obejmach. kurzył jak lądujący helikopter, w tym nowym z nierdzewki dałem od razu w bok
.STICH. / 2008-01-17 17:21:13 /
Ostatnio jak widziałem Strangera z tym nowym tłumikiem to pięknie na bok ział ogniem na wysokich obrotach he he
Zawada1 / 2008-01-17 20:30:04 /
A to nie jest tak, że na obejmach od gorącej temperatury to się jakoś zastoi? Tak, że trudno to będzie ruszyć?
mnie tam sie ruszało a na niska temperaturę nie narzekam.
.STICH. / 2008-01-18 21:44:00 /
No i Dziękuje za wszelkie informacje teraz tylko fundusze i wydech powstanie:)
Przemek. / 2008-01-18 21:51:37 /
Myślał ktoś kiedys o takim rozwiazaniu??
Przemek. / 2008-03-25 21:57:28 /
troche spaliny moze ciagnac do srodka :)
przyznam że myślałem po zobaczeniu tego filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=UyMZWp7gAUw
BirdDog / 2008-03-25 22:09:38 /
udusisz sie chłopie jak otworzysz szybe...
Ja tak mam i sie nie udusiłem, normalnie chodzi i w miare cicho :-)))
Ale w rzędówce ....
MikeB4 / 2008-03-26 01:53:10 /
Też tak miałem ( tylko na jednym tłumiku), i spalin nie czuć. Tylko buda się troche wzbudzała i było ciut za głośno w trasie :)
UglyKid / 2008-03-26 06:36:22 /
Też tak mam. Jednak mi brakuje trochę strony wizualnej :) I chyba zrobię końcówki wydechu...
ja miałem w taunusie dwa przyprogowe, chodziły z v-ką 2.9 efi wszystko grało jak należy i wygląd miały odpowiedni.
pogadaj z fordofilem on ma je teraz w posiadaniu, moze ich jeszcze nie zainstalował.. :)
świrus / 2008-04-01 00:31:14 /
znalazłem lepsze zdjęcie..
świrus / 2008-04-01 00:39:53 /
Świrus powiedz mi jesli mozesz gdzie taka blache z dziurkami dopasc bo u siebie pytalem i nie maja bo i po co ;) ewentualnie maja ale z takimi dziurami jak na wycieraczki ;)
Main(misiek) / 2008-04-01 01:10:29 /
Dzisiaj do mnie przyjeżdża gościu który spawa nierdzewke powiedział ze wszystko Sie da robić pierw mi zrobi 2 sztuki na próbę jak to ładnie wyjdzie to można coś więcej robić:)
Przemek. / 2008-04-01 08:33:26 /
pokaz mi gościa co Ci zrobi perforacje na nierdzewce.. :P
ja miałem perforowaną blache, wytrawiona i wychromowaną..
świrus / 2008-04-02 01:12:34 /
Zrobi to zobaczymy widziałem jak zrobił orurowanie do sprintera i wyszło igła..
Przemek. / 2008-04-02 08:30:59 /
A weżcie rozbierzcie pralkę starą automata.Tam jest fajna blacha nierdzewna perforowana:)
Witam
Preforację się robi - na specjalnych prasach lub wycina laserem czy plazmą...
zazwyczaj nie chromuje się jej, bo to bez sensu, tylko robi od razu ze stali nierdzewnej i poleruje na wysok połysk.
Koszt pewnie około 200-300 zł/szt. w zależności jakie chcecie otwory, można nawet mieć napis "capri" wycięty laserem :)
Zobaczcie naszą stronę www.el-ec.pl - tam jest zdjęcie Caprika z takimi właśnie wydechami progowymi.
Zdarzyło nam się kilkanaście czy kilkadzieścia takich kompletów wykonać i wiele z nich zamontować, więc jakies tam doświadczenie mamy.
pozdro i powodzenia
lutek / 2008-04-06 16:52:19 /
sorry
adres miał być: www.el-tec.pl
lutek / 2008-04-06 16:57:16 /