Pojechałem na przegląd.....ok.....wszystko w porządku.....gosć nie miał się do czego doczepić.....autko przeszło przegląd pomyślnie......podbity dowód.....ale na odchodne gość mnie załamał.....powiedział żebym w przyszłym roku przyjechał na przegląd z...........BOCZNYMI KIERUNKOWSKAZAMI!!!!!!!!!Podobno wyszły jakieś nowe przepisy i teraz KAŻDE auto będzie musiało posiadać takowe.....nie chodzi o to że nie miał bym jak założyć tych kierunkowskazów, lub nie wiedział gdzie........chodzi mi o to co za KRETYN wydał taki bzdurny przepis OSZPECAJĄCY CAPRI......NIGDZIE w niemieckich Drive'ach nie widziałem Kaprówki z bocznymi kierunkowskazami!!!!!!!!Czy ktoś z was wie może JAK SIĘ PRZED TYM OBRONIĆ????????Czy jest jakaś podstawa prawna????????Pomóżcie!!!!!!!!
Piotrek Ł....vel Kankkunen / 2003-09-26 20:57:27 /
Moment, moment... prawo nie może działać wstecznie i jeżeli auto zostało dopuszczone do ruchu (jak było rejestrowane) zgodnie z obowiązującymi wtedy przepisami - to nie mogą ci kazać coś montować lub demontować. Wyjątek może stanowić jeżeli np. założysz hak do auta które wtedy go nie miało - a auta z hakiem muszą posiadać boczne kierunki. O innych wyjątkach nie słyszałem.
314TeR / 2003-09-26 21:07:01 /
Ja napewno czegoś takiego nie założe :-)) porąbało kogoś ?? nie wiem o co chodziło temu gościowi
MikeB4 / 2003-09-26 21:11:21 /
widocznie musiales go zle zrozumiec albo gosc jest niekompetentny podam ci przyklad na jakby nie patrzec bardzo waznych pasach bezpieczenstwa z tylu ktore sa wymagane ale w nowych autach natomiast auta starsze ktore nie mialy fabrycznie montowanych pasow nie musza ich miec
swoja droga jeli mam powiedzmy starego jaguara z wystajacym ostrym znaczkiem na masce a przepisy zabraniaja w tym miejscu montowac takowych emblematow to czy musze w swoim klasyku zrywac znaczek?? chyba nie..
ciachu / 2003-09-26 21:22:31 /
Nawet lepiej!
W moim GAZie 69 nie musze mieć przednich pasów ! A to dlatego, że fabrycznie ich nie montowali. Na 100% nie mogą Ci kazać zamontować kierunkwskazów jeżeli nie czepiają się o pasy z przodu ;)
Kuba
niczym sie nie przejmuj, nie bedziesz musial nic montowac
jak juz zostalo napisane samochod musi spelniac aktualne przepisy w chwili pierwszej rejestracji w kraju (nie daty produkcji), wyjatek stanowia samochody zarejestrowane jako zabytki
np przed 69r nie trzeba bylo miec pasow z przodu
w latach 80-tych (nie wiem dokladnie) pojawil sie obowiazek tylnego przeciwmgielnego, pozniej pasy z tylu itp
jesli te kierunki wejda za rok to kazdy samochod zarejestrowany w kraju przed 2004 nie majacy bocznych kierunkow nie bedzie musial ich miec
inna sprawa jest to ze nawet samochod zarejestrowany w 60r jesli mial boczne kierunki to musi je miec nadal sprawne
camaro / 2003-09-26 22:34:40 /
Jest jeszcze kwestia koloru i widzialności kierunkowskazów z boku. Otóż jesli przedni migacz daje białe światło (głównie włoskie auta z lat 60-tych i 70-tych, ale także np.Capri na rynek włoski), to pomarańczowy 'repeater' z boku jest konieczny nawet jeśli pole oświetlenia przedniego migacza ma wymagane kąty na bok do tyłu. Jeżeli jednak auto było dopuszczone do ruchu np. z migaczami w zderzaku, a teraz ktoś zdjął sobie zderzaki i zainstalował pomarańczowe żarówki w reflektorach mijania, to boczny migacz jest konieczny, choć oryginał 25 lat temu mieć go nie musiał.
Pozdro.
KRK 4m / 2003-09-26 23:46:21 /
mam muscel'a m-461 z 1975r i tez nie ma tam fabrycznie pasow(taki jak gaz 69) i nikt sie do tego jie czepia...a co do kierunkow to juz to slyszalem ale sadze ze macie racje ...prawo nie dziala wstecz...a pozatym zdecydowanie by to szpecilo capriki...pozdro
Zakrzak! / 2003-09-27 09:45:34 /