Mam taką zagwozdkę ... mam w garażu bardzo dużą wilgotność. Mam też dużo elementów blacharskich do ogarnięcia, reperaturki, niektóre nowe, niektóre dorabiane, niektóre wycięte z dawcy. Każde muszę oczyścić i zabezpieczyć. Ale przy każdym elemencie ogarniać ciutkę podkładu dwuskładnikowego i brudzić / myć co chwilę pistolet to mi się nie chce. A przy wilgotności która panuje w garażu nie chcę tego czyścić hurtem a potem podkładować hurtem bo pierwsze oczyszczone elementy zdążą zardzewieć zanim oczyszczę ostatnie. I tak sobie pomyślałem żeby każdy element potraktować po oczyszczeniu podkładem cynkowym w spraju. Tylko nie wiem co potem zastosować na taką powłokę, epoksyd czy akryl? Bo chyba nie reaktywny skoro wszystko będzie na błysk wylizane.
Hektor / 2025-03-29 16:11:26 /
Kup se kilka duzych kostek soli i wciągną wilgoć.
Tylko postaraj sie wyeliminować źródło tej wilgoci…
Konrad vel smasher
/ 2025-03-29 17:36:20 /
Garaż w cieniu, nieocieplony, z przeciekającym kanałem i dużym oknem z pojedyńczej szyby, zimny, ciemny i wilgotny, z gówna bata nie ukręcę 🤷♂️ ...
Hektor / 2025-03-29 17:53:17 /
wykopać studnię drenażową obok garażu i wypompowywać z niej wodę, aby kanał był suchy.
Zrobić wentrylację i jak pisze Konrad. Ewentualnie worki z żwirkiem dla kotów.
Nie ma możliwości wykopania studni, wentylacja nie pomaga. Czy ktoś mi w końcu napisze co nałożyć na podkład cynkowy?
Hektor / 2025-03-31 08:41:09 /
jak już masz ten podkład, to przeczytaj kartę katologową. Tam jest napisane co można na niego kłaść. Jak nie pisze, to znaczy że sie nie przewiduje. Może lepiej podkłąd epoksydowy w spray-u? albo inny dopasowany do przyszłych planowanych warstw?
To lepiej wytrawiający . Tylko nie wiem czy jest w sprayu
szwaycar / 2025-03-31 11:29:42 /
Ktoś tu kiedys zrobil test. Surowa blacha, epoksy, ocynk spraj i akrylowy
Zdjecia dodane były. I epoksyd wypadł najlepiej. Ocynk był chyba na poziomie surowej blachy niestety
Szafa !G.O.P!
/ 2025-03-31 13:18:55 /
Nie wiem jaki problem z myciem pistoletu. Dla mnie cokolwiek w sprayu to szajs. Ja maluje wszytko tronem reaktywnym i to mogę ci polecić :) Po malowaniu małym pistoletem wlewam troche nitro i odkładam.
Kilgore / 2025-03-31 13:49:15 /
Bo sray to ostateczność...
Szafa !G.O.P!
/ 2025-03-31 15:10:58 /
Podkład cynkowy w spray to ani podkład ani ocynk. Chyba lepiej tani spray akryl który w miarę łatwo zmyjesz nitrem przed malowaniem włożyłem.
Trójkąt
/ 2025-03-31 20:39:54 /
Wurth cynk spray, ale nie błyszczący srebrny, a szary mat. 25 lat temu pomalowałem zastrzały z surowej blachy w podwórkowej bramie. Do dziś rdza nie wyszła.
granadziarz_3M / 2025-03-31 20:49:48 /
A minia z pędzla? Grubo i skutecznie... Bez mycia pistoletu
Ignacy / 2025-04-01 07:47:56 /
Granadziarz, w tym rzecz, że nawet jeśli ten ocynk w spray-u działa, to nie wiadomo czym go potem można malować.