logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » tematy prawne » Sprowadzenie auta zabytkowego z UK

Sprowadzenie auta zabytkowego z UK

Zastanawiam się nad sprowadzeniem auta zabytkowego z UK. Chodzę po różnych stronach w internecie, im więcej czytam tym mniej wiem.
Może ktoś z forum przerabiał temat w jakiejś nie odległej przeszłości lub po prostu ma konkretną wiedzę.
Jeśli pojazd jest sprawny to czy warto targać nim na kołach czy mniej papierów i kombinacji zlecić przywiezienie firmie.
No właśnie co muszę załatwiać, posiadać, wybierając jedną lub drugą opcje. Jakie obowiązki czekają mnie rejestrując na zabytek a jakie na zwykłe tablice.
Auto nie za drogie, dajmy na to 3000-4000f, czy to ma sens? Nie kupię takiego bliżej bo nie ma takiego modelu.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 05:18:11 /

Odezwij sie do Jordana. Zajmuje sie tym od wielu lat.

szeski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 08:22:54 /

Zatem tak akurat jestem w podobnej procedurze:

Jeżeli jest to faktycznie spoko egzemplarz wizualnie oraz jezeli chodzi o stopień kompletności to nie zapłacisz akcyzy ( wniosek WZBO), ani cła....a VAT wyniesie 8% . Zdecydowanie prościej zlecić transport chyba że masz ochotę na wycieczkę....

Ważne nawet opinia konserwatora że jest to auto zabytkowe nie jest równoznaczne z uznaniem przez urząd celny za auto kolekcjonerskie. Stąd moje początkowe pytanie o stan .

Jak chcesz mam bardzo dobra ekipę od żółtych blach gdzie poprowadzą Cię za rączkę i są sensowni kosztowo oraz drugą ekipę od zadań niemożliwych trochę droższą, ale za to robią wszystko :)

SKUN_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-10 12:23:04 /

Zwolnienie z akcyzy (WZBO) chyba tylko z opinią rzeczoznawcy?
No i nawet jeśli, to nie jesteś skazany na żółte blachy...

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 13:12:14 /

zwolnienie z akcyzy na podstawie opinii. Biała karta to inny dokument.

Przypadkiem wiem, kto takie opinie popełnia :))

Resztę papierów na zabytek tez :))

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 14:16:43 /

Biała karta = wniosek do konserwatora, a jak ekipa od zadań niemożliwych, to pewnie i białej karty nie potrzeba... ;)

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 14:19:39 /

Celno-skarbowy decyduje sam, czy auto jest kolekcjonerskie czy nie (akcyza), ale trzeba im dać „podpowiedź” do podjęcia decyzji w postaci opinii rzeczoznawcy. Żółte blachy nie mają tu nic do rzeczy. Tutaj chyba nie ma różnicy z jakiego kraju auto.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 14:27:12 /

Chcecie to przekładać na EU czy trafiają się z kierownicą po właściwej mańce :-) ?

-MrG- Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-12-10 18:32:32 /

Ja bym nie przekładał.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 20:47:04 /

pewnie chodzi o wynalazek brytyjski, którego nie było na kontynent

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 20:51:35 /

Chodzi o bedford rascal bambi czyli suzuki carry kamper, wczoraj natomiast znalazłem informację że występowały lhd pod marką GME w tej zabudowie, bywają we Francji, bardzo rzadko i sporo droższe.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 21:25:01 /

a belgia/holandia?
oni podobno bardzo lubią japońską motoryzacje

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-10 21:35:25 /

Szperam, szukam, podliczam. Ciśnienia wielkiego nie ma bo do domu wracam przed marcem i wtedy chcę działać.

Pająk Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-12-11 00:46:06 /