witam
mam pytanko....w silniku 1.7 v4 mam uszczerbany 1 zab na kole od rozrzadu(z bakielitu)i czy wymieniac kolo czy moze tak zostac...czy bedzie sie dalej sypalo???a jesli wymienic to czy od 2.0 v6 pasuje czy nie ..jak jie to od czego??
Zakrzak! / 2003-08-17 16:10:32 /
Wymień.
Albi_Poznan / 2003-08-17 16:13:45 /
u mnie sie posypalo i bardzo upierdliwie bylo wyczyscic silnik z syfu a posypalo sie cale "jeden za wszystkich , wszyscy za jednego";) wymien
TOMEK "MIARQA" / 2003-08-17 20:26:26 /
Zakrzak - uparty człeku:)))
Mówiłem Ci, wymień!!!
Ja miałem też 1,7Vv i przez taki wyszczerbiony ząb wycięło mi resztę!!!
Rozrząd jest taki sam jak w 2,0V6 - przekładasz tylko i finito.
pozdro
P.S.
Dzięki za miłe przyjęcie na urlopie i pomoc przy zakupach:))
Pozdro ode mnie i żony.Przekaż Kryśce i Bombie:)))
WYMIEŃ!!! mnie sie sypnęło i musiałem wyciągać silnik zeby zdjąć miske bo wszystko do niej pięknie spłynęło.... przerąbana robota...
Pozdro i dlugo sie nie zastnawiaj...
jagoolmk2 / 2003-08-17 22:51:04 /
moge zalatwic za grosze daj znac - ale dopiero okolo 7 wrzesnia to koło oczywiście od 2.0v6 w bardzo dobrym stanie
Albi_Poznan / 2003-08-17 23:37:43 /
Jak chcesz mam komplet od 2.3 V6 za grosze tylko podaj jakas rozsadna cene
Bartek GD / 2003-08-18 23:25:12 /
dzieki za info:))
jesli od 2.0 ohv pasuje to akurat dostalem taki silnik za friko:))
dzis bede to rozkerecal jak spasuje to wam powiem..a narazie dzieki
Zakrzak! / 2003-08-21 11:02:41 /
a da rade zdjac pokrywe rozrzadu w v6 bez wyciagania silnika?
jak wyglada ta uszczelka co jest pomiedzy pokrywa a blokiem silnika, bo mi wali tamtedy olej, i nie wiem czy wymieniac ta blache, czy mzoe tam jest jakas uszczelka na co sie przygotowac??
pozdro
tam sa fiba dwie uszczelki nie pamietam bo dawno silnior rozbebeszylem , jedna przed blaszka a druga za blaszka i jak chlodnice wymontujesz to fiba powinno byc dobrze proponuje uzyc takiego ceglastego silikonu do uszczelnien (nie pamietam firmy ) na nowa uszczelke bo dobrze siadaja i nic nie cieknie wiem z autopsji pozdro
TOMEK "MIARQA" / 2003-08-22 03:14:59 /
Dodatkowo bedziesz potrzebowal dwoch uszczelek do wody gdyz tam ida kanaly wodne do pompy. Uwazaj coby nie rozrzadzic sobie oleju woda :)
Popcio
/ 2003-08-22 06:25:55 /
pod pokrywa masz jedna uszczelke, pod nia jest blacha i druga uszczelka
pokrywe najlepiej dac do oszlifowania na magnesowke
uszczelki te sa dosc skomplikowane i wszystkie podrobki nie pasuja tak jak trzeba
gumowy pierscien od wody jest rowniez b wazny
camaro
/ 2003-08-22 07:34:12 /
dodatkowo z tego co pamiętam to musisz zdjąć miskę olejową... gdyz jest przykręcona do przdniego dekla... tak więc najłatwiej wyjąć cały silnij i już go kompleksowo uszczelnić...
Trójkąt
/ 2003-08-22 09:47:03 /
nie trojkat ...zeby sciagnac pokrywe rozrzadu w v6 nie trzeba sciagac miski (wczoraj to rozbieralem)...tylko odkrecic 4-5 srub miedzy miska a pokrywa i rzeczywiscie sa dwie uszczelki jak mowi camaro....
aha i rzeby sciagnac ta pokrywe trzeba jeszcze dokrecic kolo pasowe od walu !!!
Zakrzak! / 2003-08-22 10:04:57 /
hmm tylko nie jestem pewien czy uszczelka pod miską olejową będzie nadal szczelna po takiej operacji.. z reguły są one jednorazowe... tak więc uszczelnisz dekiel a spod miski zacznie się sączyć ;D
Trójkąt
/ 2003-08-22 11:26:30 /
To tylko 2 kawalki uszczelki od miski i gumowy polksiezyc, zasmarowac jakims loctitem i nie bedzie lecialo, nie warto wyciagac silnika... Ale jak sie wymienia male kolo rozrzadu, wtedy trzeba wyjac juz miske olejowa i wtedy to juz chyba trzeba silnik wyciagnac.
Mysza liil (EM) / 2003-08-22 11:39:29 /
czyli po spuszczeniu oleju, chlodziwa, powinno dac rade... teraz 'tylko' kupic uszczelki... i zabrac sie eee... ;)
czy koło rozrządu od 2,0 V6 jest takie same jak w 2,3 V6 ??
Kornik
/ 2003-08-26 08:05:40 /
takie same..:))
Zakrzak! / 2003-08-26 11:03:42 /
da sie :) ... pod warunkiem ze sie dokładnie to poskłada i sie nie przesunie tego kawałka uszczelki co jest pod kołem pasowym :)
a to tak w ramach FAQ ;)
ogolnie gdyby sie ktos zabierał to polecam:
- podjechac na karchera w celu dokładnego wymycia przedniej pokrywy (za ta blacha zbiera sie kupa syfu i przy sciaganiu trzeba mocno uwazac co by nie zrzucic go do miski)
- trzeba spuscic całosc chlodziwa z chlodnicy i bloku (mozna odkrecic waz co idzie do nagrzewnicy, lub tradycyjnie korkiem z bloku)
- jezeli uszczelka pod pompa wody cieknie lub pompa jest do wymiany to jest to najlepszy moment na zorbienie tego :)
- semering na kole pasowym, takze najlepsza pora:
silniki 2.0, 2.3, 2.6 wymiar semeringa 35x50x8
silnik 2.8 wymiar 42x56x7 (x8-9 tez powinien wejsc gdyby był kłopot z dostaniem)
- przed scaignieciem koła pasowego wsadz palec do srodka i ustaw wał w takiej pozycji aby klin był na górze, (wyciecie) po założeniu pokrywy, zwróc na to szczególną uwage, koło pasowe wkładaj baaaardzo ostrożnie co by klin nie wypadł ( wpada _zawsze_ miedzy semering a koło rozrzadu, czas wyjecia go stamtad zalezy tylko i wyłacznie od szczescia raz 5 minut 2 raz 2h , wyjac mozna za pomocą zestawu -srubokret, klucz, imbus + magnes)
co by ty jeszcze, potrzebne sa 2 uszczelki do pokrywy + 2 oringi,
no i trzeba zwrócic uwage co by zakładajac koło rozrzadu załozyc je w takiej samej pozycji jak było przy sciagnieciu - zaznaczyc markerem, przed załozeniem pokrywy sprawdz czy dokreciłes koło ;)
i to chyba na tyle, pozdrawiam i powodzenia :)
odnośnie simmeringów:
montując na zewnętrznych końcach wałów, warto zamiast zwykłych "pojedyńczych" typu "A" założyć z wargą przeciwpyłową typu "AO" (tak jakby podwójny). Przed montażem wkłada sią smar pomiędzy wargi uszczelniające, co znacznie lepiej zabezpiecza przed zanieczyszczeniami z zewnątrz i przedłuża trwałość simmeringu.
Są one jednak często trudniej dostępne i szersze.
Katalogowo (np. INCO Veritas Wrocław po ok 2,50 zł.szt.) występują obie te pozycje z wargą pyłochronną i w nawęższej wersji 7mm :) (AO 35x50x7; AO 42x56x7).
Uwaga: zdarzają się simmeringi kierunkowe (oznaczenia L lub P w polskich, L lub R w zagr., mają wewnątrz spiralne żłobki) - bardzo ważne jest dopasowanie do kierunku obrotu wału, bo może wypompowywać olej.