logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » garaż » Ściągacz kółka z wału

Ściągacz kółka z wału

Nie chcę wyważać otwartych drzwi...
Możecie pokazać jakiego narzędzi używacie do ściągania kółka zębatego z wału? Chodzi mi o te na silnikach pinto ohc. Mam kilka wałów z zapieczonymi mocno kółkami, a dostęp do krawędzi ogranicza zawsze ta aluminiowa osłona/dekielek...

bartozłomero Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-01 10:28:31 /

jako, że cierpliwością nie grzeszę, to pogrzebałem w pamieci, potem w garażu i znalazłem panie dwie śruby z dużymi łevkami stosowane chyba w ciesielce... Błogie chwile ze szlifierką wypluły taki oto ściągacz .. miesci się w japkę po odpowiednim pocieńkowaniu i robotę zrobił...

bartozłomero Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-01 11:11:15 /

Do pinto jest specjalne narzędzie, tuleja dzielona z zamkiem pierścieniowym i śrubą.

Mysza liil (EM) / 2024-09-02 23:14:21 /

szkoda, że nie zrobili w kółku otworów gwintowanych... Czasami takie w innych markach są. Inna sprawa, że za bardzo nie byłoby gdzie się z tyłu zaprzeć, bo uszczelniacz...
Żeby taką tulejkę dzieloną zrobić też myślałem ale nie mam odpowiednich fantów w garażu...

bartozłomero Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-03 08:40:08 /