Kilka miesięcy temu razem z grupą przyjaciół zainteresowanych wyścigami zaczęliśmy tworzyć appkę, która zarejestruje czasy zawodników i ułatwi ich analizę. Teraz chcielibyśmy przetestować jej pierwszą wersję w trakcie Pucharu Capri 2024. Dzięki uprzejmości Górasa mogę tutaj podać Wam kilka szczegółów.
O Co Tu Chodzi
Jeśli jesteś ciekawy/wa swoich cząstkowych czasów na zakrętach, ta aplikacja to coś, co pomoże lepiej rozumieć własne rezultaty. Tworzymy narzędzie, które zna trasę toru i za pomocą kilku sensorów w waszej komórce (np. GPS) będzie identyfikować, gdzie się znajdujecie, analizując wasze decyzje w trakcie rajdu.
Co w Tym Jest Dla Mnie
To proste → aplikacja podzieli tor na segmenty, a wy będziecie mogli porównywać własny czas cząstkowy z czasem kolegi/koleżanki, albo z czasem najlepszym. Będzie można sprawdzić w którym miejscu toru nie wyszło najlepiej, a w którym poszło dobrze. I najważniejsze – raz z wami będziemy próbowali zrozumieć wasze błędy i sukcesy, aby potem następna wersja naszej appki uwzględniała dotychczasowe doświadczenia.
Danymi zebranymi w czasie Pucharu Capri nakarmimy sieć neuronową (sztuczną inteligencję). Gdy już wytrenujemy model AI to będzie można sprawdzić w których miejscach i w jaki sposób używać hamulca aby optymalnie pokonywać zakręty. Wszystko to będziemy oddawać Klubowi Capri do dyspozycji w miarę jak nowe funkcjonalności będą wchodziły w życie.
Potrzebujemy Waszej Pomocy
Jesteśmy na pierwszym etapie budowy tej aplikacji. Bez Waszego udziału jej rozwój jest niemożliwy. Dlatego jeśli macie telefon z Androidem, pobierzcie aplikację i użyjcie jej podczas wyścigów. Wasze dane pomogą nam trenować model AI, który z czasem będzie w stanie wyznaczyć idealne tory ruchu i lepiej zrozumieć siły działające na samochód podczas rajdu.
Będę na miejscu w Miedzianej Górze w czasie trwania Pucharu Capri i zanim nastąpi pierwszy start rozdam wszystkim chętnym instrukcję do aplikacji. Od ponad 10 lat tworzę gry na urządzenia mobilne i konsole i będę starał się służyć całą swoją wiedzą jeśli tylko ktoś będzie miał pytania lub potrzebował pomocy.
Co Dalej?
Aplikacja nazywa się OLAF-UNITY i jest dostępna do pobrania już teraz przez kod QR, który udostępniamy jako zdjęcie do tego postu. Na razie działa wyłączie na Androidzie, bo zdobycie certyfikatów iOS od Apple zajmuje zbyt dużo czasu :)
Appkę można też pobrać pod tym linkiem https://drive.google.com/file/d/1LalVbv7CX8Y5-l3eL8oJEQFa1514HgBR/view?usp=sharing
Rezultatami pracy podzielimy się z Klubem Capri gdy tylko wrócimy wszyscy z wakacji i opracujemy wyniki.
Do zobaczenia!
Wojtek (~parzej) oraz przyjaciele (Iga + Paweł + Zoja)
parzej / 2024-08-14 01:30:36 /
Kod do pobrania aplikacji się nie wyświetlił w wątku, więc dodaję go jako komentarz.
Kod do pobrania aplikacji OLAF-UNITY (Android)
parzej / 2024-08-14 01:35:46 /
Od ponad roku ścigam się tam na super oesach, czy to lód śnieg czy lato i ciapa , jak ktoś potrzebuje porady to w kilku zdaniach wyjaśniale gdzie uważać , który zakręt ma loba i wyrzuca lub robi piruet , i tym podobne 😅
Może może bedzie trabant , prawie złożyli auto...
Tweed / 2024-08-14 03:08:35 /
Tweed jesteś wspaniały na pewno podejdę!
bartozłomero / 2024-08-14 07:15:55 /
Super inicjatywa !! czekam na dalsze instrukcje :)
Grzesiek_Rudy / 2024-08-14 08:23:44 /
coś mi nie bangla... zapętliło się jak na filmie i nic dalej...
https://youtube.com/shorts/CryIZ_-kGLM?si=FGjcFCjQ6oefV7bp
bartozłomero / 2024-08-14 09:52:07 /
ok poszło jednak.
"podaj zawodnika" można tylko numer, nie literową jakąś nazwę?
bartozłomero / 2024-08-14 09:55:10 /
Wiem że można się śmiechować itp ale ostatnio pozmieniali asfalt tu i tam i potrafi być grubo....
Punkt krytyczny do wyrzucenia auta z owalu jest bardzo mały bo jest to jeszcze dobrze nie dojeżdżone , te wszystkie małe dupozakręty w środku toru to popis umiejętności manewrowania wagą auta... Jeśli chodzi o tył napęd...
Tweed / 2024-08-14 10:18:10 /
Tweed, pochwal się od kiedy jeździsz po Kielcach i ile czasu spędziłeś za kółkiem w warunkach "torowych".
Grzesiek_Rudy / 2024-08-14 10:27:32 /
Uwaga komunikat -- jak spadnie deszcz to asfalt na Kielcach jest zrobiony z takiej mieszanki że miejsce gdzie można wypaść znajduje się wszędzie :D
Testowane wielokrotnie :) raz jechałem bokiem, nie że tylna oś była wychylona -- tylko 4 kołami bokiem - tak jakby ktoś pchnął auto za drzwi boczne :D (to było na treningach przed PC) i dobrze ze w trawie nie było dołka ... Raz na Classicauto startowaliśmy w deszczu :D na szczęście jedyną stratą był narożnik zderzaka którym skosiliśmy opony
MikeB4 / 2024-08-14 10:36:17 /
Dariusz poprosimy o lekcję kręcenia kierownicą na mokrych Kielcach :)
https://www.youtube.com/watch?v=UFW_EwqzadA
Grzesiek_Rudy / 2024-08-14 10:39:12 /
Punkt gdzie można wypaść znajduje się wszędzie.
Od 2:20 zaczyna się akcja. I nie chodzi tu o to, że kierowca nie ogarnął
https://youtu.be/UuofmJGB7cY?si=ZvkdTrLIkXGM-OfZ
DrStein / 2024-08-14 10:43:11 /
O jezu to był najbardziej niewyjaśniony piruet w moim życiu (jeden z dwóch, drugi przypadek miałem podobny na śniegu/lodzie w BMW przy ~~100 kmh) --- jadę jadę, i nagle auto postanawia, że nie w te stronę :D Do dzisiaj nie wiem dlaczego tak się stało, chyba kamerzysta potwierdzi, że nagle niewiadomo skąd obrót :) ja byłem w szoku :D ale nauczyłem się reagować po tym jak pare razy mi auto po takich obrotach zgasło.
MikeB4 / 2024-08-14 11:17:39 /
Mi to wygląda, że Ty tam jeszcze ledwie przyczepność łapałeś po tym lekkim łuku poprzednim gdzie cały czas na uślizgu, zmieniasz tam bieg i przyspieszać, być może lekko w lewo jeszcze dałeś a widać, że opony to Ci trzymają nawierzchnię na słowo honoru. No i lekko zapodało Cię w lewo i dalej już poszło jako, że cały czas teoretycznie gaz wciśnięty i próbujesz przyspieszać ;)
Moje zdanie o Kielcach jest jedno i niezmienne od lat - tam jest lodowisko nawet na suchym... Dobre opony na pewno bardzo pomagają, o czym miałem okazję przekonać się na ostatnim PC jaki się odbył, ale nadal, przyczepność jest gorsza niż na przeciętnej krajówce moim zdaniem :/
A na mokrym to w ogóle jest dramat.
Grzesiek jeśli czujesz się zagrożony bo ja rozumiem z praktyki że licza się sekundy na mecie to nie musze nikomu pomagać :) czasem wpadnięcie znienacka w poślizg to najlepsza lekcja a na torze zwykle darmowa...
Licząc same minuty przejazdu to jakieś 3 godziny z próbnymi , ale dużo się działo :D
Testowałem tylko przedni napęd , ale jeśli ja potrafilem zrobić przednim bączka 360x2/3 stopni to tylni zrobi to dużo łatwiej XD
Tweed / 2024-08-14 11:53:54 /
[~bartozłomero]
["podaj zawodnika" można tylko numer, nie literową jakąś nazwę?]
W polu “Numer zawodnika” naleźy wpisać własny nr startowy. Dostaliśmy info od Górasa, że to będzie liczba całkowita, bez żadnych liter.
parzej / 2024-08-14 12:27:44 /
Tweed, większość osób z listy startowej zaliczyła kilka lub nawet kilkanaście edycji Pucharu. Czasem kilkoma różnymi autami. Każdy tam zdaje sobie sprawę że jedzie po lodzie :D.
konrad.s / 2024-08-14 12:34:45 /
No nie każdy 🫣
Ja akurat jestem pucharowy "virgin"
♠Zoggon♠ / 2024-08-14 14:33:48 /
Wiem :). i jeszcze 5-6 innych osób.
konrad.s / 2024-08-14 14:48:27 /
U was też było tyle ostrzeżeń że to apka z niebezpiecznego źródła??
Szafa !G.O.P! / 2024-08-14 15:31:35 /
Ja również jadę pierwszy raz. Więc nastawiam się na przejazd turystyczny raczej ;)
Curtis_Capri / 2024-08-14 15:38:47 /
[Szafa !G.O.P!]
[U was też było tyle ostrzeżeń że to apka z niebezpiecznego źródła??]
To jest nasz (jak dotychczas) dwumiesięczny projekt. Jesteśmy za młodzi by używać oficjalnych kanałów jak Apple Appstore czy Google Play. Generujemy aplikację używając licencji Unity3D, ale tak jak wspomniałem wcześniej, nie zdążyliśmy zdobyć certyfikatu SSL dla serwera, co otworzy nam drogę do wersji na iPhone.
Nie gromadzimy również żadnych danych oprócz nru startowego, ale za zgodność z RODO czy GDRP udpowiada Iga w naszym zespole. I gdy pojawią się jakieś pytania z tej strony to zapewne zobaczycie jej odpowiedzi.
Wracając do tematu - plik APK, który prosimy chętnych tutaj o ściągnięcie, jest wygenerowany na moim komputerze MacBook Pro M2 i wierzę, że jest bezpoeczny. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania w tej kwestii.
parzej / 2024-08-14 15:46:21 /
Instalacja randomowych apek z hostingu? Sorry, nie :). Zadnej strony, zadnych info po jednym wpisem autora (ktory notabene jest od miesiaca na forum). SSL nie ma bo nie bylo czasu, apki na sklepach nie ma bo za mlodzi. Wrzuccie apke chociaz do F-droida, kiedy bedzie juz gotowa nawet do beta testow.
rafalu / 2024-08-14 17:19:14 /
[rafalu]
Wybór ostatecznie jest Twój. Bezpieczeństwo zawsze jest najważniejsze. Ale nie wiem na podstawie czego wyciągasz tak daleko idące wnioski.
Dla uspokojenia dodam, że jestem developerem gier od 10 lat. Góras zna mnie osobiście os 1994 roku (tak, szmat czasu). Moje nazwisko znajdzie w takich tytułach jak
Gears of War
Kinnect Sports
Dawn of Titans
i ostatnio CSR2, która od 6ciu lat utrzymuje się w pierwszej trójce aplikacji racingowych na urz mobilne na świecie.
Spotkamy się wszyscy na pucharze w piątek.
Nie mam / nie mamy żadnego innego celu niż wytrenowanie modelu AI aby móc lepiej interpretować wyniki. A Wasze zaufanie leży w naszym najlepszym interesie.
Dziękuję.
parzej / 2024-08-14 17:56:01 /
Oczywiscie, ze wybor jest moj (uzytkownika) pokazuje tylko, ze calosc z boku wyglada lekko mgliscie. Jezeli faktycznie macie blogoslawienstwo ze strony kluby to przyznaje, ze jest to juz jakas forma uwierzytelnienia - przydalby sie jakis chociaz komentarz osoby polecajacej.
Nie licytujac sie doswiadczeniem "w branzy", ale akurat jestem testerem oprogramowania >10 lat ;) Potraktuj wiec mimo wszystko moj komentarz jako opinie i spojrz na chlodno lekko z boku jak to moze wygladac :)
rafalu / 2024-08-14 18:29:27 /
tak tak, rozumiem, wszystko jasne 👍
parzej / 2024-08-14 18:34:47 /
Panowie, to jak się loguje i co wyswietla ta aplikacja przy logowaniu ta aplikacja to po prostu jakieś formułki to czyta formalność. Wojtek jest moim przyjacielem od lat a ja jestem ojcem chrzestnym jego dziecka więc ręczę swoją głową za jego uczciwości. Wszystko jest okej, traktujcie to po prostu jako część naszego caprikowego projektu. Mam nadzieję że będzie z tego coś fajnego dla nas a Wojtek/parzej będzie ta aplikacje rozwijał :) będzie dobrze, do zo na pucharze. Wojtek też bedzię :)
No i super :) Trzymam kciuki!
rafalu / 2024-08-14 20:35:48 /
mama nadzieje że sztuczna inteligencja ograbia wyniki i niedługo zostaniemy wtajemniczeni co udało się stworzyć
Jak by nie było już miesiąc za nami
krauzi / 2024-09-15 17:42:52 /