logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » przeróbki » Jak wyglądały pierwsze serie cupety

Jak wyglądały pierwsze serie cupety

Wczoraj jeden klubowicz na fc dorzucił w związku z tym nowym dziwnym nawiewem zdjęcie z pierwszych serii cuper , listwa pod winylem nie byla taka krótka do listwy szyby tylko szła na całej długości :D

Tweed / 2024-05-24 07:00:51 /

Ciekawy temat!

Morales / 2024-05-24 08:51:14 /

no różne wersje były

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-05-24 08:54:43 /

rozjechany liil Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-05-24 08:55:39 /

Moja to samoróbka bo fabrycznie nawet nie miała winylu , ale u mnie rzeczywistość goni za marzeniami nie odwrotnie ;) bo dzięki większemu fartuchowi winylu mogę założyć te skrzela od toyoty :) a na oryginalnym winylu się nie mieszczą i teraz kto by się założył że jakiś typ będzie posiadał GT żółte z winylem , z takimi mankamentami które są szukam , i dalej można tak wymieniać z tym kolektorem offy i innymi , jak czego bardzo chcesz to poczekasz a dostaniesz i spotkasz po drodze fantastycznych ludzi co Ci w tym pomogą np Morales , Marcin , Proko i zapomniałbym best of the best jezyczka uwagi Piter :D

Ja myślę że dlatego to zlikwidowali bo było niepraktyczne , łatwiej te dwie male listwy złożyć i zdjać itp niż takie wielkie homonto przez cała karoserie...

Tweed / 2024-05-24 09:10:13 /

Masz rację, ale nie do końca. Ta listwa nie była jedoczęściowa, to na zdjęciu powyżej wygląda na czyjąś radosną twórczość. Oryginalnie powinno to wyglądać tak (w pełnej rozdzielczości widać miejsce łączenia listew):

Tutaj potwierdzenie: https://www.fordopedia.org/parts-catalog/taunus-tc1-cortina-mk3/A11.60 Wg tego zmiana nastąpiła w grudniu 1971.

/ 2024-05-24 10:03:33 /

pierwsze zdjęcie to wyrób własny na wzór oryginału,
zdjęcie żółtego to oczywiście z kategorii żartu :)
ten czerwony to raczej też nie oryginał, on ma też inne niezgodności

biały na końcu ma to oryginalnie, wg mnie tak powinno być
była niby jakaś zmiana bocznych listew 12.71 ale tylna wg katalogu nie zniknęła

może było to uzależnione od wersji uszczelki, czy była z szeroką listwą czy z klinem

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-05-24 10:09:57 /

Ale że tam pod listwa okna były dziurki na piny listwy ?
Przecie to zaproszenie do rdzewienia podszybia...

Tweed / 2024-05-24 10:23:53 /

wszystkie listwy w Fordach są na plastikowe klipsy rozporowe lub na metalowe z gwintowanym kołkiem, wszystko ma otwory

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-05-24 11:03:45 /

Tak tak , ale mi chodzi o to że tam musiały być też te dziurki w karoserii żeby tw klipsy wskoczyły, a w tym miejscu i ta zwykle leci podszybie to jeszcze to dziurawić ...

Tweed / 2024-05-24 11:15:10 /

racja, ale projektanci raczej się tym mocno nie przejmowali, wtedy nie było dobrych taśm dwustronnych itp, więc otwory i klipsy to była raczej podstawowa opcja
tam gdzie są plastikowe kołki to raczej nie rdzewieje, te metalowe są słabe ale za to pewniej trzymają

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-05-24 11:20:28 /