Witam,
nareszcie zabrałem się za remont Taunusa. 13.10 skończyła mi się umowa OC, wypowiedziałem ją ponieważ nie stać mnie na płacenie ubezpieczenia w momencie kiedy samochód stoi w hangarze kilka km, od najbliższej drogi publicznej. Chciałem go wyrejestrować czasowo (na czas remontu), tym samym popisałem się niewiedzą o polskim prawie - oczywiście nie udało się. W tej chwili grozi mi prawie 2000zł kary. Od kilku dni czytam ustawy szukając jakiegoś punktu zaczepienia. Myslałem o tym żeby wziąć silnik, który i tak wymieniam, pojechać do punktu demontażu pojazdów i zdobyć zaświadczenie o pozbyciu się pojazdu, problem polega na tym, że za niekompletny pojazd trzeba dopłacić - i tu pytanie czy ktoś zna punkt demontarzu w którym wystawią mi taki papier za flache. Drugi pomysł to zmiana statusu na pojazd historyczny, kolejne dwa problemy: po pierwsze pojazd jest bez kół, zawieszenia, silnika i przeglądu, choć czytałem że to nie jest duży problem; po drugie Taunus ma dość charakterystycznie przerobiony przód i nie przypomina taunusa(przynajmniej z przodu), i co do zgodności z oryginałem moge nie mieć siły przbicia - i tu pytanie drugie Czy ktoś może mi polecić rzeczoznawcę, który jest człowiekiem a nie urzędnikiem.
Czytałem sporo na ten temat na forum i wiem, że kilku osobom udało sie załatwić opinie w chwili remontu.
Dzięki za wszelką pomoc i sugestie. Pzdr
Hugon / 2007-10-20 19:42:36 /
rak nie dam sobie uciąć ale teraz nie silnik a buda jest pojazdem i to ja wrazie czego trzeba złomować tak mi powiedziano. a tak ps to czemu ten taunus ma okrągłe lampy??
Szafa !G.O.P! / 2007-10-20 19:50:00 /
jesli chodzi o złomowanie to sa poryci i to strasznie umnie 2 zł za brakujacy kilogram,gosciowi powiedzialem zeby sie puknoł w głowke i za cholere sie nie szlo z nim dogadac,ale za 100 znalazlem goscia ktory zabral same tablice i dowod a reszta zostala do mojej dyspozycji:)
a jeszcze jedno w tych przepisach jest ze nawet moga cie skroic do 10 zł za brakujacy kilogram,mozna oddac spalona bude i blok silnika no ale i tak trzeba doplacic,nawet patrza czy jest głupi lewarek i zapas bo jak nie to doplata:)
teraz to możesz tylko iść do poprzedniego ubezpieczyciela i przedłożyć umowę (zresztą jak nie wypowiedziałeś to przedłużyła sie automatycznie), zapłacić odsetki za zwlokę i załatwić papier na przyszły rok.
ps.
zajebiste kobyłki, ciekawe kiedy spadnie, przy odrobinie 'szcześcia' nagroda Darwina twoja, :/
po co złomować... przeszukaj raz jeszcze forum pod kątem opinii o zabytkowym charakterze pojazdu.
fajny taunus, jakiś taki studencki ;)
rozjechany liil / 2007-10-20 20:01:24 /
ja bym zrobił tak ;)
Przedłuż umowę na rok, wraz z odsetkami za zwłokę.
Znajdź rzeczoznawcę, zrób opinię ( jakis tydzien pewnie).
Później pobierz ze strony capri.pl wzór wypowiedzenia umowy OC zrobiony przez ETC, idz do ubezpieczyciela z wypisanym wnioskiem i czekaj aż pieniądze z ubezpieczenia uszczuploe o tydzień wrócą na twoje konto.
Proste ;)
Pozdr!
michalch83 / 2007-10-20 20:05:39 /
rozjechany liil - dwa dni siedze na forum i nie ma tam, jawnych inf. o rzeczoznawcach, jedynie zaoferował się Trójkąt, że ma kogoś takiego, ale jeszcze nie mam odzewu a czas nagli, więc pytam wszystkich.
Ogólnie to się zgadzam, że demontaż to kiepski pomysł, póżniej będzie problem z rejestracją. Czemu okrągłe lampy, chyba dlatego, że stare Golfy mają okrągłe lampy. Co do kobyłek, to macie racje że tandeta, ale wszystko jest policzone:)
michalch83 - Twój pomysł mi się podoba, niemniej nie wiem, czy wogóle uda się z w/w przyczyn załatwić opinie. Poza tym rozmawiałem z kilkoma rzeczonawcami (namierzonymi przez internet) i nie wróżę rerwelacji:/
Hugon / 2007-10-20 20:23:05 /
Skoro to taka pilna sprawa, to przestan pier.. i zadzwon do Trójkąta.
Mysza liil (EM) / 2007-10-20 20:25:20 /
no wlasnie ;)
wszystko sie da zalatwic, trzeba tylko miec rzeczoznawcę z zamilowaniem do klasycznej motoryzacji ;D
michalch83 / 2007-10-20 20:32:45 /
Da sie wyrejestrować czasowo - na pół roku do 9 mies, ale chyba nie osobówke ;-)
Zresztą to nie ma żadnego sensu.... - tylko OC jest tu problemem.
W każdym razie idź załatwić tą opinie w pierwszej kolejności a jeśli wypowiedziałeś OC to gdy dostaniesz opinie do ręki jesteś kryty - w razie pretensji zakładu ubezpieczeń przedstawiasz opinie i żadna kara Ci nie grozi ...
PS. opinie dostaniesz mimo świateł, czy stanu rozebranego - stan nie musi być zgodny z oryginałem .... przecież mogłeś tak go kupić a po remoncie może być spowrotem oryginał (choć nie musi) ... ważne żeby rzeczoznawca stwierdził unikatowość lub szczególne znaczenie dla rozwoju historii motoryzacji .... ot wszystko.
MikeB4 / 2007-10-22 09:33:19 /
macie namiary na takiego kogoś w okolicy bielska białej bo szukam i nic:( jak cos to na priv bedę wdzieczny
a swiatła serio nie wpłynie na opinie??
Szafa !G.O.P! / 2007-10-22 11:53:29 /
Nie - ja dostałem na Caprika ze światłami z tyłu od Żuka a przodem 125p ;-PPP oraz lampami tył od Mk2 w Mk1 które nijak nie pasowały ;-P
http://files.capri.pl/u/b/0/440d597d3ccb0.l.jpg
;-)
MikeB4 / 2007-10-22 12:16:18 /
no to dobrze tym lepiej dla mnie choć mój taun aż takich przeróbek nie ma:) a instalacja gazowa będzie przeszkadzać??
Szafa !G.O.P! / 2007-10-22 14:31:59 /
Dobra, dzieki wam wszystkim, papiery zdaje sie drukują. Pzdr dla Trójkąta
Hugon / 2007-10-23 20:20:21 /
Hugon, życzę powodzenia w odratowaniu tego skarbu.
Mike rzeczywiście, unikat jak cholera! :)
Coke z tym Darwinem to dobre! :) A fotka do dowcipów jak ulał!
Potrzebuję pomocy-potrzebny mi numer tel. do rzeczoznawcy,który wystawi mi zaświadczenie o historycznym znaczeniu pojazdu,a konkretnie na dziobaka.Zależałoby mi żeby było jak najbliżej Gliwic.moi mail zielonys74@o2.pl
ZIELONY / 2008-01-03 17:27:14 /
niemówcie że nikt nie robił takiego zaświadczenia-pomóżcie!!!!!!!!
ZIELONY / 2008-01-03 19:15:43 /
Ja robiłem - w Katowicach ....
numer gdzieś podziałem .... mam do biura
firma PROMOBIL ul. Kopernika 12
(032) 251- 02-59
prosic pana Peszaka .... pytać o opinie - nie wnioski na żółte tablice :-PP
ew. możesz zadzwonić do PZMotu w Katowicach i spytać o uprawnionego rzeczoznawce samochodowego z Twoich okolic ...
MikeB4 / 2008-01-03 20:55:35 /
serdeczne dzięki!
ZIELONY / 2008-01-03 22:00:23 /
Zielony, odbierz pocztę :)
Śmietan / 2008-01-03 23:36:25 /
gdzieś na forum błąkał się fajny druk na odubezpieczenie forda ze względu na historyczne....niewiem gdzie się mi to schowało-wie ktoś gdzie to było?
ZIELONY / 2008-02-17 17:40:36 /
wysyłam na maila:)
Szafa !G.O.P! / 2008-02-17 18:09:51 /
aha daj znac czy doszło bo mi cos skrzynka wariuje. Pozdrawiam
Szafa !G.O.P! / 2008-02-17 18:30:04 /
DOSTAłEM-DZIęKI !
ZIELONY / 2008-02-17 18:46:09 /
czyli skrzynka działa:) pozdrawiam
Szafa !G.O.P! / 2008-02-17 18:47:17 /