logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » zawieszenie » Problem z mocowaniem Kołyski Taunus MK II

Problem z mocowaniem Kołyski Taunus MK II

Witajcie.
Posiadam zasadniczy problem.
Kołyska w moim taunusie miała luz na jakieś 1,5cm na tulejach górnych.
Na tulejach przednich po skręceniu koła można było zauważyć jak cała belka nie malże wypada z tulei frontowych ,nie wiem na jakiej zasadzie mam to skręcić .
|Ktoś sugerował mi ze zamiennikiem tulei przedniej kołyski można zastosować odbój amortyzatora od espero.
Tylko to wszystko wygląda mi dziwnie czy tam nie powinno być jakiejś podkładki duzej srednicy od strony koła (zewnętrznej) czy wrażenie wypadania ma być??
Szukałem na forum troszkę znalazłem poczytałem ale tam jest tylko o odpowiedniej stronie montażu i to wszystko.
Z góry dziękuję za pomoc.

Vixent Vigilante...† Dokładna lokalizacja na mapie / 2007-07-19 14:15:21 /

nie wkładaj tam żadnych podkładek...
tak ma być i już...
w momencie gdy uderzysz w coś wystającego kołyska powinna się złożyć do środka nie niszcząc podłużnic, a jak to czymś przyblokujesz to zniszczy ci cały przód...
nowe gumy od kołyski siedzą tam wystarczająco sztywno i jeśli tylko masz prostą kołyskę to wszystko powinno sie bardzo ładnie zgrać...
a co do odbojów od espero to nie wiem czy to napewno dobry pomysł...

Szramek Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-19 15:38:15 /

chyba że kolega już trafił w coś kołyską i już jest złożona :)) zrób zdjęcie mocowań kołyski i umieść w wątku to zdiagnozujemy czy tak ma być.

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-19 15:44:59 /

Powinna wejść normalnie bez luzu. Tam jest tuleja w którą powinna wejsć tuleja gumowa, chyba że... no właśnie ta tuleja skorodowała i guma nie trzyma się sztywno i jest luz. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem. Daj zdjęcia.

Michał.. / 2007-07-19 18:38:44 /

dzięki ,zrobię zdjęcia dzisiaj i prześlę dziwi mnie tylko te 1,5 cm luzu między belką a tuleją >>>??? Sic?

Vixent Vigilante...† Dokładna lokalizacja na mapie / 2007-07-20 10:29:43 /

kurcze tylko ja już wyjąłem kołyskę i luzu nie będzie widać na zdjęciu:(

Vixent Vigilante...† Dokładna lokalizacja na mapie / 2007-07-20 15:38:28 /

Może masz kszywą kołyske albo samochód jest bity.

Michał.. / 2007-07-20 17:29:41 /

prędzej kołyska dostała parę razy o coś wystającego i mocowania przednich gum się trochę zeszły. Poproś kogoś o zmierzenie odległości między mocowaniami przednimi w kołysce i w razie potrzeby skorygujesz ten wymiar lewarkiem :))

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-20 21:07:18 /

Lepiej kupić nową(prostą) belke niż samemu nastawiać. Wydaje mi się że bezpieczniej i nie będziesz tracić czasu na kombinowanie.

Michał.. / 2007-07-20 21:49:58 /

Ja mam wymiary kołyski jak coś..

Przemek. Dokładna lokalizacja na mapie / 2007-07-21 00:00:35 /

Kołyska w taunusie, nawet jak nie uderzona, to się schodzi do środka. Rozwiązaniem może być rozpórka, bo samo podlewarowanie starcza na krótko...

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-23 09:59:51 /

Schodzi się OK, ale czy jest to taka różnica?

Michał.. / 2007-07-23 17:06:41 /

U mnie było 3 cm luzu z każdej strony. Dlatego wolę granadę.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-24 08:07:53 /

ja mam w granadzie taki problem.... górne mocowania (przy podszybiu) OK, ale przy chłodnicy jest pare mm luzu.... przy skręcaniu "wciąga" mi tuleje, nie wiem czy skręcić to maksymalnie czy nie.... postaram się fotkę zrobić.

Arek 3M Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-24 17:04:27 /

Mysle ze idea 3konta z lewarkiem tam sie sprawdzi ;)

Mysza liil (EM) / 2007-07-24 21:34:02 /

Jutro mam wolny cały dzień, pokombinuje conieco, podlewaruje tu i tam...

Arek 3M Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2007-07-24 23:46:51 /

będziemy kurna lewarować , lewarek najlepszy na wszystko :))

Vixent Vigilante...† Dokładna lokalizacja na mapie / 2007-07-25 15:21:27 /