Witam mam problem z przednim zawieszeniem w dziobaku koła chowają sie do środka /----\ <= tak to wygląda na szkicu :D. Co jak mozna to zrobić czy jest gdzieś jakaś regulacja ja już sam nie wiem i nie mam siły sie z tym mordować. Z góry wielkie THX za odpowiedz
Pozdro
zdaje mi się że spreżyny trzeba zmienić na nowe:)
BirdDog / 2007-05-02 13:24:54 /
tulejki wahaczy !!!
Wojdat / 2007-05-02 14:32:11 /
Zapomniałem dodać ze nie mam jeszcze przykręconych kocówek drążków moze być przez to ??
nie
Wojdat / 2007-05-02 17:29:22 /
i sworznie kuliste w wachaczach
PSIAŁA / 2007-05-02 19:57:34 /
no ale sa nówki sztuki
Moze być ze ktoś założył górny wahacz od czego innego ??tzn. jakiś krótszy ?? Bo niema chyba tam regulacji ?
A może krzywa belka? U mnie też tak stoją :/
radzieckii / 2007-05-02 20:28:17 /
A może ktoś przed tobą zrobił małą rzeźbę i skrócił sprężyny, np w celu obniżenia auta?
Podnosisz samochód, szukasz luzów na tulejach i sworzniach, nie ma ich tu, to wymieniasz sprężyny. Gdzieś słyszałem, że przy skróceniu spręzyn wachacze powinny się troche bardziej schodzić i dawałoby taki efekt jak piszesz.
Ale w sumie niewiem bo ja takich cyrków nieplanowałem i nierobiłem ale widziałem coś takiego.
paras / 2007-05-02 22:32:21 /
Ja taunusa miałem obnizonego z przodu i tak samo było jak na twym szkicu /----\
Po wymianie sprężyn auto juz stoi dobrze tylko przy skręcaniu koła sie kładom ale to z powodu krzywych wachaczy...
Jeśli zprężyny niepomoga to szukaj luzów..
Przemek. / 2007-05-02 22:56:43 /
Ludzie! Przeciez taunus ma podwojny wahacz, wiec wysokosc sprezyny prawie nie ma wplywu na polozenie kół!.
Mozliwe przyczyny:
1. krzywa belka
2. tulejki gornego wahacza
3. tulejka dolnego wahacza
4. sworznie kuliste zwrotnic
5. nie oryginalne elementy (przerzezbione sworznie od granady np)
Mysza liil (EM) / 2007-05-02 23:13:50 /
kurde mam nadzieje ze to tam jest tylko jakiś patent zrobiony a nie krzywa belka. Bo z nią to juz nie dało by sie nic zrobić ?
Buchu-dzisiaj od Szramka usłyszałem, że miał akcje z ustawieniem kół, bo dostał złe (znaczy nowe-ale od granady) sforznie. Tak się zastanawiam, czy taka sama pomyłka nie nastąpiła-oczywiście zamawiałem do Dziobaka, ale może eddie się machnął i wysłał od Gradzi-a ja wcześniej "prawidłowych" nie widziałem. Więc może to nie są sforznie od Tauniego?!? Musisz to jakoś sprawdzić.
bartozłomero / 2007-05-03 17:54:08 /
Czym sie różnią te sworznie ?? ma ktoś może jakieś foty albo coś ;] ??
na tej fotce chyba mam i taunusowy i granadowy..
dzięki za foto muszę jutro sprawdzić jaki mam
ja mam coś takiego i nie wiem od czego jest ale chyba taunusowy chociaż chciałbym żeby był od granatnika bo by sie wreszcie wszystko wyjaśniło
Tki jest w tauniaku..
Sworzeń wahacza górnego Taunus '70-
Przemek. / 2007-05-14 22:54:58 /
czyli mam zły ?
Ja nie miałem takiej wiezyczki na sworzniu, to chyba nie jest od taunusa.
Michał.. / 2007-05-15 00:30:29 /
Sworznie od taunusa mają bardziej płaską góre, ale ręki nie dam sobie uciąć bo może są jakieś inne rodzaje.
Michał.. / 2007-05-15 00:33:06 /
To jest taunusowy , granada ma pod innym kontem goorny
na oko bedzie ciężko rozróżnić górny sforzeń, bo niestety i ten od granady i od taunusa mają taki sam rozstaw otworów mocujących, tylko sam sworzeń pracuje pod innym kątem...
z dolnym nie ma problemu bo otwory są inne i nie da się pomylić...
ostatnio też słyszałem że sworznie firmy rts czy rst już nie pamiętam dokładnie nazwy miały puszczoną partię ze źle podanym numerem fabrycznym i dlatego zdarzało sie tak ze jak kupowałem do tauinusa dostałem od granady...
osobiscie polecam sworznie sidem, po załrzeniu ich wszystko jest już ok.
pozdrawiam
Szramek / 2007-05-15 09:30:48 /
Jak otwory mocujące sworznie w granadzie i taunusie mają ten sam rozstaw, to albo ja ślepy jestem, albo do granady kupiłem od jelcza i pasowały.
m.kozlowski / 2007-05-15 11:32:31 /
hehe, taunusowy napewno ma tą "koronę"
BirdDog / 2007-05-15 12:19:32 /
m.kozlowski to niestety slepy jestes , gorne swoznie maja taki sam rozstaw srubek :D
A kołnierz nie jest większy? Ostatnio miałem w łapach i jedno i drugie i jakoś mi granadowy większy się wydał...
m.kozlowski / 2007-05-15 13:19:57 /
Powiem tak , jak niemielismy swozni od taunusa to zakladalismy granadowe . Problemy byl tylko taki ze kolo stalo pod katem.
CZYLI OBI MÓWISZ ZE MOŻE BYC TO WINA TEGO SWORZNIA TAK ?
Jeszcze raz , ten swozen ktory jest na fotce wydaje mi sie ze jest od taunusa , zeby miec pewnosc zrob fotke od strony gumy .
Ale jezeli ci kola stoja pod katem to moze byc jeden z kilku powodow :
Swozen od granatnika
wyrobione gorne simerbloki
krzywa kolyska
krzywe wachacze
Chłopaki, jak się to czyta to ręce opadają czasami...
SWORZEŃ - nie sforzeń,
WAHACZ - nie wachacz,
KŁADĄ - nie kładom,
KĄTEM - nie kontem .... :(
Przecież to są słowa, które non stop używacie... (niektórzy)..
niekturym ludzią nie wytłómaczysz :/
Mysza liil (EM) / 2007-05-15 17:13:46 /
Mysza: niewytłómaczysz :-/
Rafał L. / 2007-05-15 17:35:58 /
a co jest nieprawidłowego w :-/ ??
:-p
MikeB4 / 2007-05-15 19:23:35 /
A morze zapodai zdięcja tego zawieszenja to coś się wypatży.
Michał.. / 2007-05-15 19:26:40 /
Czym może być spowodowane to że koła zbiegają sie ku sobie z przodu? wcześniej tego nie było tylko teraz po dokręceniu sworzni...czy może to być to, że np nie mam dokręconych drążków reakcyjnych?
mateush (proko) 3M / 2007-07-13 21:23:22 /
Odgrzeje temat. Sprężyny w dziobaku wczesniej było nisko troche za bo przy hamowaniu belką poprzeczną haczył w koleinach. Wymieniłem na inne +nowe amory. Po tym stoi wysoko i zrobiło sie mniej komfortowo.
Planuje zostawic nowe amory i wrocic do poprzednich sprezyn.
Jednak zeby troche podniesc chciałbym dac jakąs gume miedzy wachacz a spręzyne.
Srednica zew 130mm. Od czego wspołczesnego może podejść?
jacob81 / 2015-11-08 21:44:43 /
hah dobre bo u mnie granada też nurkuje i za nisko stoi i dziś szukałem takich gum żeby podnieść ją trochę wyżej i sam nie wiem co wybrać. śa takei pomiędzy zwoje i tak pod sprężynę...
Kilgore / 2015-11-08 21:56:11 /
Miedzy zwoje obawiam sie że nie rozwiąże problemu. Barsziej usztywni niz podniesie a mi zalezy na tym drugi.
Problem jest bo srednica spora 130mm no i gruba najlepiej jak by była około 10mm
jacob81 / 2015-11-08 22:03:37 /