czy efekt ten jest powszechny, czy też to tylko mój problem, ten sam silnik (2,0 V6) gdy pracuje na benzynie gwałtownie reaguje na ujęcie gazu, jak powinien i hamuje, szczególnie przy wysokich obrotach, natomiast na gazie - porażka, czujęsię prawie tak, jakbym miał automatyczną skrzynię lub wolne koło, aż trudno auto do zakrętu ustawić, dodam, że było tak gdy miałem rurki w gaźniku, jest tak nadal po założeniu miksera (ciekawy patent - mikser w środku puszki filtra powietrza)
? ? ? ? ?
pozdr!
ADRIANna44 / 2003-04-16 22:42:48 /
Twój problem może być przyczyną niecałkowitego domykania się przepustnicy w gaźniku. W Polsce nie ma jeszcze normy określającej jakość i skład LPG,zatem są często bardzo zanieczyszczone. Gaz przechodząc przez przewody oraz gaźnik pozostawia osady ciężkich frakcji oraz częśc owych zanieczyszczeń. Zjawisko może nie występować na benzynie w skutek "smarowania" gaźnika mgłą mieszanki paliwowo-powietrznej.
Miałem taki problem,pomogła zmiana stacji LPG , i mycie gaźnika.
marian212 / 2003-04-16 23:59:19 /
no nie wiem misiu, w momencie gdy przełączam z beni na gaz, w gaźniku jest jeszcze "mokro" od benzynki, więc jak to tak nagle się ma niby zmienić, a dzieje się tak od razu, jak tylko wypale benzynkę i jadę na gazie
ADRIANna44 / 2003-04-17 20:31:44 /
A czy na biegu jałowym silnik dobrze schodzi z obrotów ??
Ile masz zrobione tyśięcy km na reduktorze ??
Ważny jest też czystość filtra powietrza,LPG jest czuły na to niesamowicie.
marian212 / 2003-04-17 20:59:57 /
reduktor po wymianie membram, filtr nowy, na jałowym też ciężko schodzi z obrotów, ale tylko na gazie
ADRIANna44 / 2003-04-17 21:09:50 /
A zawsze tak bylo czy dopiero od jakiegos czasu? Jezeli masz gaznik solex to sprobuj odkrecic ten amortyzator, ktory spowalnia zamykanie przepustnicy i zapobiega gasnieciu silnika po zejsciu z wysokich obrotow na benie.
Mysza liil (EM) / 2003-04-17 21:20:56 /
nie mam amortyzatora, a sprężyny sąmocne - przepustnice trzaskają jak ..... jak nie wiem co, a było tak zawsze, nawet bez miksera i nawet na innym reduktorze
ADRIANna44 / 2003-04-18 17:09:30 /
trochęsię poprawiło, jak przeregulowałem instalkę i silniki, czyli przepustnica gaźnika niemal zupełnie zamknięta, a wolne obroty ustawione reduktorem, tylko że na benzynie nie trzyma wolnych...
ADRIANna44 / 2003-04-24 19:17:13 /