No to mam taki temat, wiadomo że aluminium najlepiej wygląda po szkiełkowaniu. Tylko nie wszystko szkiełkować się da, nie wszystko się powinno. Macie jakąś sprawdzoną chemię, która rusza zapyziałe aluminiowe elementy i przywraca im czystość względnie?
Konrad vel smasher / 2021-04-08 19:32:56 /
Jest taki ostry płyn do mycia plandek w TIRach, nazywa się Dimer. Ostatnio tego używałem do zarośniętego Rovera i myło elegancko.
zapek??? !G.O.P! / 2021-04-08 19:43:17 /
Możesz jeszcze pytać gości którzy serwisują stacjonarne klimatyzatory. Dostałem raz od kumpla taki płyn po którym paznokcie stawały się śliskie a aluminium pięknie wyjaśniało.
zapek??? !G.O.P! / 2021-04-08 19:45:57 /
Dimer jest potężny. Kupuje się koncentrat, a rozrabia w zależności od potrzeb. Ale nie możesz zrobić bardzo stężonego na alu. Szczegóły są na opakowaniu. Ja przedobrzyłem z czyszczeniem alu pokrywy do R6... Niby nic się nie stało, a lekko zmatowiała i musiałem przepolerowywać.
Curtis_Capri / 2021-04-08 20:01:55 /
Istotne choć czasem nieoczywiste jest jednak to, że jest dwuskładnikowy i trzeba go najpierw .... wymieszać. Wiem co mówię ;P
zapek??? !G.O.P! / 2021-04-08 20:07:13 /
Zainteresuj się też metodą aquablasting albo suchym lodem o co wczoraj zagadał mnie Bartłomiej a ja nic o tym nie wiedziałem. Teraz wiem i myślę że by Ci to pasowało.
zapek??? !G.O.P! / 2021-04-08 20:12:05 /
Sporo z tych płynów powoduje szybkie śniedzenie alu. Na początek ok, ale po jakimś czasie pojawiają się białe kropki.
bad ass boy / 2021-04-08 20:26:11 /
Dimer raz, że jest dwuskładnikowy i trzeba wstrząsnąć przed dozowaniem a dwa, że proporcje nie mają nic do rzeczy, bo i tak jest efekt uboczny. Przy aluminium chropowatym typu miska olejowa/dekiel zaworowy etc czyści super, ale materiał matowieje i robi się taki dziwny nalot. Chemia zostaje w porach i nawet długotrwałe płukanie gorącą wodą pod ciśnieniem nie zatrzyma tego efektu. Trzeba użyć szczotki na wiertarkę, żeby załagodzić temat.
A jeśli ma być to alu polerowane, to dimer się do tego nie nadaje, bo jest zbyt agresywny. Są specjalne produkty do czyszczenia polerowanego alu, ale nie mam z tym większego doświadczenia, bo nigdy nie potrzebowałem.
Ptaszki na mieście ćwierkają, że chropowate elementy bardzo dobrze czyści płyn hamulcowy nie pozostawiając efektu nalotu/matu. Osobiście jednak nie testowałem, więc nie wiem jak to wygląda w praktyce.
DrStein / 2021-04-08 20:27:36 /
Chodzi mi o rzeczy takie jak właśnie miska olejowa, skrzynia biegów, wahacze, piasty itp. Czyli odlewy dość mocno zabrudzone także w swoich chropowatościach. Suchy lód pod ciśnieniem to badziew i tylko na filmikach fajnie wygląda. Dimer w takim razie odpada z mojego punktu widzenia, bo nie chcę wzmożonego utleniania alu po myciu. Tak więc cenne uwagi o nim w stosunku do alu, dzięki. Czego jeszcze używacie? Mówię o praktyce, nie teorii / wiedzy z filmików promujących zajebistość :-)
Konrad vel smasher / 2021-04-08 20:37:55 /
polecam "Brudex" polskiej firmy "Tenzie".
rozrabiasz z wodą 50/50.
Tłoki całe zawalone nagarem po 30-50 min. moczenia wyciągasz czyste jak łza.
♠Zoggon♠ / 2021-04-08 21:50:57 /
Ja czyściłem skrzynie zwykła benzyna lakowa pod ciśnieniem, potem mosiężną lub miękka stalowa drobna szczota na szlifierkę z regulacją obrotów, wytrzymało w bardzo ładnym stanie tak ładnych parę lat, ale capri nie jeździłem w zimie, mogę cyknac fotę jak to teraz wygląda ale z tego co pamiętam odrobinę zciemnialo a robiłem to w 2013 i fota jest u mnie w profilu. Skolei pokrywę w seju którym jeżdżę na codzień szybko mi przebarwilo spowrotem na szaro ale jest ona z innej mieszanki stopu. Co do chemii stosowałem typowe preparaty do mycia silnika ale z tym też trzeba uważać bo raz rozjaśni innym razem potrafi zrobić ciemne plamy lub tak jak już było wspomniane pojawiają się białe tlenki na powierzchni. Zawsze można pomalować farba amelinowa i tu nie żartuję bo tak mam polakierowany dolot w 2.9 i na prawdę się to trzyma i wygląda jak wyczyszczone chropowate aluminium
Jellon aka Revenge Racer / 2021-04-08 22:43:08 /
Nerta ATC 100
kat / 2021-04-08 22:50:51 /
chloroform
aaannnd / 2021-04-09 08:24:30 /
A jak pochodna kwasu to tylko Dietyloamid kwasu D-lizergowego ;>
Curtis_Capri / 2021-04-09 08:43:46 /
Dimer zawiera jakieś tam woski czy inne substancje nabłyszczające i antystatyczne mające powodować że bród tak nie przylega. W przypadku chropowatego aluminium wgryzają się one w powierzchnię i tam zostają. To nie jest dobry środek do takich rzeczy. Kumpel tak sobie motocykl zrobił w ciapki. W myjce ciśnieniowej miał resztkę dimera. Przyjechał kiedyś z wycieczki i chciał szybko opłukać z błota i tym prysnął na silnik. Tak się wgryzło że do dziś motocykl wygląda jak koń rasy appaloosa. Do lakieru tak, do amelinium nie.
Aldaron / 2021-04-09 14:47:13 /
Jeżeli brudne od smarów, to zwykła Akra. Jeżeli skorodowane i chcesz oczyścić, to Brenntag Alubren. Mogę Ci odlać na próbę. Kurewsko żrący...
granadziarz_3M / 2021-04-09 18:54:43 /
Ten Alubren musi być dobry, bo nic o nim za bardzo nie można znaleźć w necie... Gdzie to w ogóle kupić? Chętnie bym to przetestował.
Konrad vel smasher / 2021-04-10 18:52:28 /
Zadzwoń w poniedziałek.
granadziarz_3M / 2021-04-11 19:51:27 /
Curtis, ale to jest do czyszczenia mostów ze szperą xD
Mysza liil (EM) / 2021-04-14 22:08:51 /
Fajne efekty daje Dimer naniesiony na rozgrzany do około 50 stopni element, tylko trzeba go dokładnie opłukać wodą.
bon / 2021-08-13 19:14:45 /
Gdzie można kupić ten Alubren ?
ford2fast / 2022-01-01 23:12:46 /
W firmie Brenntag. Potrzebna działalność i BDO. Bo to straszne świństwo jest i raczej nie powinno się wylewać do kibla.
granadziarz_3M / 2022-01-08 22:05:58 /