Jako, że informatycznym i ogólnie elektronicznym imbecylem jestem, toteż zwracam się z prośbą o radę.
Przymierzam się do przejścia z mojego wysłużonego telefonu z przyciskami na jakieś dotykowe paskudztwo.
Mam jednak parę wymagań, których spełnienia nie widzę w żadnym sprzęcie moich znajomych.
1. Chciałbym zachować możliwość przypisywania różnych dźwięków różnym dzwoniącym.
2. Chciałbym zachować możliwość słyszenia wybranych dzwoniących w profilu milczącym
3. Chciałbym zachować możliwość ustawienia różnej głośności dla połączeń, SMSów i innych powiadomień
Takie funkcje daje mi moja wysłużona nokia e50
4. Czy istnieje jakiś program albo może coś ma to w serii:
programowane zmienianie na cicho i głośno w planie tygodniowym. Tzn. np. poniedziałek 8-16głośno, 16-wtorek 9 milczy, 9-16 głośno itd. Godziny zmienne zależne od tego jak syn wstaje do szkoły i jak żona pracuje. Cykl tygodniowy.
coś podobnego miałem w śledziu (6310i). Mogłem czasowo wyciszyć po robocie i rano sam się robił na ogólny.
granadziarz_3M / 2019-03-09 21:12:13 /
Takich ustawień to chyba producenci nie przewidzieli :D . Jeśli chodzi o markę to moi rodzice 60+ odnaleźli sie w motoroli / lenovo. Myślę że jeśli nie ma w ustawieniach fabrycznych takich rzeczy to na pewno jest jakiś program który Ci to ogarnie.
mishq (Mateusz G.) / 2019-03-09 22:22:53 /
Znajdziesz na to apkę bez problemu :D
Kilgore / 2019-03-09 22:27:34 /
No to Granadzirz awansowałeś do 60 + , ukłony , oklaski , a ja się bronie .
a może ktoś zna taką aplikację - żeby podczas przychodzącej rozmowy telefon głośno mówił, kto dzwoni (czytał nazwę kontaktu).... Miałem cuś takiego w starej Nokii - bardzo przydatne (szczególnie, kiedy siedzisz pod autem) w garażu... :)
bartozłomero / 2019-03-10 10:41:00 /
Kilgore. Czytaj ze zrozumieniem. Pierwsze zdanie. Jak znasz na to rozwiązanie - to podeślij sznurek.
Barto - obecnie używana E50 to ma.
granadziarz_3M / 2019-03-10 10:54:33 /
Będzie trochę zabawy, ale If This Then That powinno pomóc. https://ifttt.com/
Jakub. / 2019-03-11 08:46:45 /
Tak na mocno szybko, to wydaje mi się, że większość smartfonów na względnie świeżym Androidzie temu podoła, a przynajmniej coś w stylu jak mój Samsung Galaxy S7. Ale w szczegółach musiałbym jeszcze przysiąść do ustawień i posprawdzac każdy podpunkt.
Syn ma marszmaloła, żona nugeta, w obu jak sobie ustawią głośność dzwonka, to tak samo głośno napieprzają SMSy i bzdety z netu.
Temat personalnych dzwonków przeraził mnie stopniem skomplikowania. Utworzyć jakiś folder, gdzieś w jakichś rejestrach coś przypisać... Już k..wa wolę VM-a naprawiać...
Niby powinno toto być lepsze, a jako telefon cofa się do epoki bakielitowej słuchawki z obrotową tarczą...
granadziarz_3M / 2019-03-11 12:25:26 /
Jakub, a mógłbyś przybliżyć o co chodzi? Bo do tego trzeba mieć konto w okularach albo na portalu szpiegowskim. Ani tu, ani tu nie mam i nie zamierzam... Znaczy w okularach mam, ale pewnie je zaraz usuną, bo chcą za wiele moich danych których nie zamierzam im udostępnić.
granadziarz_3M / 2019-03-11 12:28:30 /
A użytkownicy jabłek? Czy w tej stajni są jakieś sensowne rozwiązania?
granadziarz_3M / 2019-03-11 12:30:32 /
W srajfonach wygląda to tak:
1. tak
2. tak
3. w systemie możesz ustawić różną głośność dla dzwonków/sms-ów i multimediów
Jest sporo app-ek do bardziej zaawansowanych ustawień, trzeba by poszukać.
4. możesz ustawić godzinowo tylko w zakresie od - do bez rozróżnienia na dni.
Kuki.vel.Krzak / 2019-03-11 15:37:22 /
Heh... dobrze wiedzieć że nie tylko ja jestem tak nastawiony do nowych technologii..
Bo już się bałem że dziwolag ze mnie
wąski77 / 2019-03-11 15:49:13 /
Wąski, jest nas sporo, ale jesteśmy cicho. Ciągnie mnie go tego gówna przez duży ekran, internet.
Kuki, grzebałem żonie i synowi w w tych androdach i ni cholery nie widzę furtek do pierwszych dwóch punktów. Jak i do trzeciego. Podobno trza se ściągać jakieś cuda do tego, ale to ponad moje siły.
Co do czwartego punku, to znalazłem takie coś do wyłączania i włączania. Ale do wyciszania i z powrotem - nie znalazłem.
Może ktoś z Was byłby uprzejmy wysyłkowo uzbroić mi smarkfona w takie bajery?
I tak czuję, że to się skończy tym, że śledź (6310i) albo e50 będzie do rozmów, a smarkfon będzie do reszty.
No i ponawiam pytanie do użytkowników jabłek. Jak to tam wygląda? Słyszałem, że jabłka są bardziej do ludzi jako telefony niż robocik.
granadziarz_3M / 2019-03-11 19:56:33 /
przy japcoku
ad1 tak
ad2 tak
ad3 dzwonek i powiadomienia reguluje się jednym suwakiem, każdy rodzaj powiadomienia może mieć inny sygnał,
ad4 są 2 tryby "nie przeszkadać" i "pora spać" oba uruchamiane z harmonogramu oba działają podobnie, i da się je ustawić per godzina / dzień tygodnia
Trójkąt / 2019-03-11 20:37:55 /
ad4 jeden tryb ustawiasz w godzinach od do, drugi od do plus wybór dnia tygodnia.
Trójkąt / 2019-03-11 20:41:55 /
Granadziarz, ja pisalem o ajfonach, ale widze, że Trójka to jeszcze lepiej wyjaśnił.
Kuki.vel.Krzak / 2019-03-11 22:21:41 /
Znaczy trzeba se jabola sprawić.
Dziękuję za pomoc.
granadziarz_3M / 2019-03-12 08:58:53 /
Granadziarz, raczej Wasze umiejętności obsługi smartfona są problemem, a nie że Android nie umie. I do większości tych rzeczy żadnych aplikacji odgrywać nie trzeba.
W każdym Androidzie jak wejdziesz w ustawienia dźwięków masz kilka suwaczkow głośności do wyboru - osobno dla połączeń, osobno dla powiadomień, osobno dla multimediów itp. Poza tym przynajmniej w moim Samsung Galaxy S7 z Androidem 8.0 na głównym ekranie jak ściągnę palcem belkę w dół to naciskając na PODPIS ("Dźwięk") ikony od zmiany profilu dźwięków (czyt. włączony, wibracje, cicho) to pojawia mi się od razu ekranik z suwaczkami. Działają też klawisze zglasniania/sciszania na obudowie, ale to działa wtedy na konkretny typ dźwięku w danej chwili "aktywny". Czyli domyślnie na głośność dzwonka, ale jak oglądasz filmik na YT to na głośność multimediów.
Dalej - w SGS7 mam przycisk na górnej belce "Nie przeszkadzać" gdzie uruchamiasz tryb, w którym nie będziesz miał żadnych dźwięków i powiadomień oprócz tych ustawionych jako wyjątki. Co więcej jest opcja harmonogramu automatycznego wlaczania/wyłączania tej funkcji wraz nawet z rozdzialem na tydzień roboczy i weekendy.
Trzy - każdemu kontaktowi można przypisać dowolny inny dzwonek. Jest to tak banalne, jak dopisanie drugiego numeru telefonu dla danego kontaktu. Po prostu trzeba wejść w edycję kontaktu i zmienić dzwonek z domyślnego, na wybrany.
To chyba na tyle. Jednym słowem jest wszystko bez ani jednej dodatkowej aplikacji. Może po prostu większość wyżej niech się trochę dokładniej przyjrzyj opcjom swoich telefonów :)
Jarek, Jabole generalnie na moje łatwiejsze w obsłudze, zresztą Trójkąt już napisał, że da się tam co nie co poustawiać tak jak chcesz, dodatkowo może jakaś apka się znajdzie.
Ludwik 3M / 2019-03-12 18:32:53 /
Jakie jabole? Tera to amarene sie pije
Ignacy / 2019-03-12 18:50:32 /
Krzycho, mam wrażenie, że to kwestia sprzętu. Każdy smarkfon ma pod siebie robionego androida i może do markowych sprzętów jest bogatszy niż do tanich. Syn ma Hammera Axe z marszmalołem i uwierz mi, że ogarnia tego andro pierdylion razy lepiej niż ja, a nie ma tych funkcji. Żona ma flow5 z nugetem i też tego nie ma.
Dodatkowo - źle się wyraziłem w pkt 1: chodzi o przypisanie swoich własnych dzwonków, nie tej seryjnej kakofonii doprowadzającej do rozpaczy kiedy się odzywa. W normalnym telefonie (nokia e50, samsung B2100, B2700) mam wybór między seryjnymi a dowolnymi plikami. Wskazuję który i mam. A w tych obydwu smarkach jakie są moim domu nie ma w ogóle opcji wyboru dźwięku spoza seryjnego zestawu kakofonii.
granadziarz_3M / 2019-03-13 08:21:07 /
szwagier zawsze ma markowe smarki, bo mu pisior maleje jak ma starszy model. Ale jego to nie mam po co pytać, bo on to jeszcze mniej ogarnia - jak w trasę jedzie, to ode mnie starego Larka pożycza bo nie umie nawigacji włączyć w swoim smarku...
granadziarz_3M / 2019-03-13 08:24:27 /
Owszem, telefony ciut się od siebie różnią, ale nawet nie tyle samym Androidem, co nakładkami na niego, które są dla nas interfejsem do obsługi. I tak jak mogę uwierzyć, że gdzieś tam nie ma trybu "nie przeszkadzać" z harmonogramem na przykład, bo też nie wszędzie i przede wszystkim na starszych Androidach tego zdaje się nie miałem, to już w te dzwonki na przykład trudno mi naprawdę uwierzyć. Bo to było praktycznie zawsze i we wszystkim...
Sprawdzę jeszcze na służbowym LG z mocno średniej półki przy wolnej chwili.
androida nie znam,bo nigdy nie miałem,więc się nie wypowiem,po 6310i przesiadłem się na ajfony i z tego jakie masz wymagania myślę że w większości ajfon da radę,dla mnie najważniejszą funkcją tego telefonu jest funkcja nie przeszkadzać,ten kto ma się dodzwonić to się dodzwoni a reszta niech sobie czeka aż dotrę do roboty :)
karolb863 / 2019-03-14 00:13:32 /
Skopiuj swoje mptrójki do katalogów Ringtones albo Alarms na telefonie i po prostu pojawią się na liście dzwonków/budzików.
pmx (wiewior;) / 2021-07-30 16:24:43 /
Ponieważ wydawanie paru tysi na telefon kłóci się z moim jestestwem, a android przyprawia mnie o rozwolnienie, toteż poczekawszy aż srajfon es-e stanieje do akceptowalnych kwot, zanabylem takowego. I mam wszystko co potrzebuję. I nie noszę sandała w kieszeni.
granadziarz_3M / 2021-08-03 11:48:20 /
czyli dołączyłeś do rodziny apple?
Flonder doradził mi Motorolę G7 Power, wiedząc jakim jestem nie reformowalnym marudą. Jestem zachwycony. Wszystko działa nic się nie wiesza a ładuje się co kilka dni. Od roku nawet jako nawigacji w aucie prawie nie podłączam do zasilania. Cena ok. 6 stów i jeszcze na firmę.
amator liil (EM) / 2021-08-03 16:01:59 /
pomogłem? ;)
amator liil (EM) / 2021-08-03 20:53:42 /
Amator - mi - nie. Moje wymagania dotyczyły intuicyjności i konkretnych funkcji użytkowych. Ale spoko - już mam smarkatego fona i jestem ukontentowany wyborem.
Nie to, że dołączyłem. Jeszcze dwa lata temu posługiwałem się telefonem z guziczkami. Nokią e50. Więc wymagania moje względem smarkfona były na nienajniższym poziomie. Każda próba porozumienia się z androidem kończyła się pianą toczoną z paszczy... wziąłem wiec zabytkowego srajfonatrzygie po mojej żonie i okazało się, że z jabłkiem się rozumiemy. Jednakowoż zaawansowany wiek tegoż zabytku powodował, iż nie chodziło na nim nic poza telefonem. No i reszta już opisana. Poczekałem dwa lata na spadek cen i tyle.
granadziarz_3M / 2021-08-07 07:16:40 /
Bo Android Androidowi nie równy, co firma to nakładka. I o ile Szajsung nigdy nie dał się normalnie używać, tak HTC ze swoim Sense był rzeczywiście z sensem. Potem był u mnie Hujałej, też nie najgorzej. A teraz nokia C5-00, bo wkurwia mnie zakup co chwila nowego chińskiego syfu za kupę kasy, w którym ekran pęka mi co kilka tygodni.
Mysza liil (EM) / 2021-08-07 11:07:28 /
I tą Nokie C5 da się jeszcze używać ? Ja długo korzystałem z C2-01 do momentu gdy zaczęła świrować bateria. Wymiana nic nie dała. Podobnie jak kupno kolejnego telefonu (lerzaka ale nie używanego). Miał identyczny objaw. Uznałem że to celowe postarzanie produktu.
Aldaron / 2021-08-07 12:05:50 /