logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » elektryka » Światła pozycyjne i inne problemy...

Światła pozycyjne i inne problemy...

Mam taki problem otóż w moim Capri mk3 nie świecą mi światła pozycyjne tylne, światła te nie działały od kiedy kupiłem tego Capri ale jakoś dopiero teraz znalazłem chwilę żeby się za to zabrać (przegląd się zbliża:/) Z tego co wiem to od pozycyjnych i stopu jest jedna żarówka 2 włóknowa, Stop działa normalnie a pozycyjne nie:/ macie może jakiś pomysł w czym tkwi problem?

Druga sprawa niejako może powiązana z pierwszą:
Mam wajchę od włączania świateł raz do góry to o ile się nie mylę (bo mam pościerane te rysunki:P) pozycyjne a dwa razy to mijania? U mnie jest tak że raz do góry daję i nic się nie dzieje.... nic nie świeci... jak dam drugi raz to wtedy świecą mi przednie mijania(tylne nie patrz wyżej). Styki i bezpieczniki są ok a nie wiem do czego łapy wsadzić już......

I ostatnia sprawa jak jest z pozycyjnymi przednimi? Do nich jest też 2 włóknowa żarówka? Bo mijania świecą normalnie a pozycyjne wcale...

Z góry dziękuję za rady i przepraszam jeśli kogoś moja niewiedza uraziła.

monki / 2008-07-09 01:18:44 /

Możesz mieć dziabnięty przełącznik... ja mam podobnie w granadzie, przełączniki od świateł są takie same w capri mk3 i granadzie mk2a. U mnie wygląda to tak, że przełączam na pierwsza pozycję - zapalają się pozycyjne (przednie i tylne) przełączenie na druga pozycję nie daje rezultatu a powinny zapalić się mijania. Bezpieczniki są OK. Spróbuj przełożyć od kogoś przełącznik i zobacz jak się bedą światła zachowywać.
Odnośnie pozycyjnych przednich - nie wiem jak jest w capri ale w granadzie jest to osobna żaróweczka

Arek 3M Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-07-09 06:57:27 /

W przednich lampach jest osobna zarówka do swiateł pozycyjnych. Jesli w pierwszym polozeniu wajchy nie działają pozycje przód ani tył, to (po wyeliminowaniu 4x przepalonych zaróweki walniętych bezpieczników), zostaje opcja wyłącznika. A podświetlanie wskaźników i tablicy rejestracyjnej działa?

Mysza liil (EM) / 2008-07-09 07:13:01 /

Wyłącznik z kolei można sprawdzić bez jego wymiany w ten sposób, że przy wyjętym kluczyku ze stacyjki włącza się kierunkowskaz. Wówczas w przypadku Capri MK3 powinny się zapalić żarówki pozycyjne po stronie włączonego kierunkowskazu. Jak się wtedy zapalają, to znaczy że włącznik świateł poszedł się chędożyć, jak nie to trzeba wziąć mierniczek w łapki i szukać którędy nam się 12V na ulicę wysypuje. Jakiś opis skąd, dokąd i którym kablem napięcie w Capri leci powinien być gdzieś na stronie.

gryziu liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-07-09 08:40:10 /

na 99% przełącznik, pierwsza pozycja załącza pozycje przód/tył/zegary/popiołka.. druga światła mijania przód. Nie styka poz. 1.. to że tak powiem dość popularna usterka, przynajmniej u mnie już 3 przełączniki tak walnęły.

Flonder Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-07-09 11:17:58 /

Mysza nie nie działa ani rejestracji ani zegarów i co w związku z tym?:> Gdzie taki przełącznik dostane może ktoś z was ma na sprzedaż??

monki / 2008-07-09 23:56:07 /